News

Ei sunt românii care primesc al 14-lea salariu. Banii intră pe card în fiecare an înainte de vacanţa de vară

Există români care vor încasa anul acesta chiar şi cel de-al 14-lea salariu. Practic, pentru 12 luni lucrate aceştia vor fi remuneraţi două luni în plus.
09.03.2024 | 12:32
Ei sunt romanii care primesc al 14lea salariu Banii intra pe card in fiecare an inainte de vacanta de vara
De al 14-lea salariu pot beneficia românii care lucrează în Austria şi Italia Foto: LaVoce del popolo
ADVERTISEMENT

Al 13-lea salariu este o realitate de care mulţi lucrători români se bucură de multă vreme, dar deja se vorbeşte de al 14-lea salariu, iar unii compatrioţi de-ai noştri chiar se vor bucura de el anul acesta.

Al 14-lea salariu se dă la sfârşitul lui iunie

Al 14-lea salariu este un exemplu de “remunerare amânată” care le este plătită angajaților care au acest lucru prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Asta înseamnă că suma se acumulează în fiecare lună de muncă și se plătește într-o singură tranșă, conform termenelor stabilite prin contractele colective individuale.

ADVERTISEMENT

Suma de plată este dată de suma angajamentelor individuale pe care salariatul le acumulează pentru fiecare lună în care este angajat al companiei. Perioada de calcul a celui de-al 14-lea salariu este în mod normal din iulie până în luna iunie a anului următor.

De al 14-lea salariu pot beneficia românii care lucrează în două ţări din Uniunea Europeană, respectiv în Austria şi Italia. În Austria, spre exemplu, al 14-lea salariu este numit “Primă de vacanţă”, fiind virat la sfârşitul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

Valoarea celui de-al 14-lea este în mod normal egală cu salariul așteptat pentru luna în care se face plata. De exemplu, dacă plata are loc până la data de 30 iunie a fiecărui an, al 14-lea salariu va fi egal cu salariul aferent lunii iunie.

Calculul celui de-al 14-lea salariu ia în considerare lunile în care lucrătorul a fost la serviciu, cu excepția acelor absențe care nu permit aadăugarea lor la această plată, cum ar fi: absențele neplătite, absențele nejustificate,  concediul fără plată şi greva.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, există o serie întreagă de absențe în care este permisă adăugarea la al 14-lea salariu: sarbatori; concediu de odihnă; concediu medical; concediu de maternitate; accident la locul de muncă; absenţă legată de donarea de sânge.

De remarcat că şi lucrătorii part-time, care lucrează cu program redus, au dreptul la același salariu ca și angajații cu normă întreagă, inclusiv al 14-lea salariu. Aceasta trebuie doar reproporţionat pe baza muncii cu fracţiune de normă.

ADVERTISEMENT

În Italia, această plată adiţional poartă numele de “quattordicesima”, iar în ea sunt incluse şi anumite categorii de pensionari, a 14-a pensie fiind cuprinsă încă din 2007 într-un act normativ emis de guvernul de atunci, condus de Giovanni Prodi.

ADVERTISEMENT