Fără doar și poate, blugii sunt una dintre cele mai versatile piese vestimentare. Aproape că nu există persoană care să nu aibă în garderobă cel puțin o pereche de blugi. Însă, nu mulți sunt cei care știu povestea jeanșilor, cine i-a creat pentru prima dată și cum au ajuns populari în întreaga lume.
Blugii sunt unul dintre cele mai populare articole vestimentare din lume. Versatilitate și comoditatea lor a convins, de-a lungul timpului, miliarde de oameni să îi introducă în garderoba lor.
Inițial, blugii nu au fost deloc gândiți ca o piesă vestimentară revoluționară. Aceștia au fost creați pentru clasa muncitoare din America. Cei care lucrau pe șantiere, aveau nevoie de haine rezistente, așa că jeanșii au fost varianta perfectă.
Blugii au devenit populari în foarte scurtă vreme și au ajuns să fie purtați de o planetă întreagă. Toată lumea se îmbrăca în blugi, de la vedete, la oamenii de rând. Aceștia sunt, în continuare, cea mai cumpărată piesă vestimentară.
Cel care a inventat blugii a fost nimeni altul decât Levi Strauss. Acesta a emigrat în Statele Unite ale Americii, acolo unde a creat materialul care se folosește și azi la crearea blugilor.
Originar din Bavaria, Levi Strauss a lucrat o foarte bună perioadă de timp în New York în comerțul cu produse textile. De aici până la a-și deschide propria afacere cu textile a mai fost un singur pas. La început, acesta vindea batiste, lenjerii de pat, dar și genți.
La magazinul pe care și-l deschisese, Levi Strauss începuse să audă din ce în ce mai mult de nevoile minerilor și nu numai. Cu toții își doreau haine rezistente care să nu se rupă atât de ușor.
Dorința clasei muncitoare l-a inspirat pe Levi Strauss. Acesta a angajat un croitor care a început să confecționeze haine din denim, cu nituri de cupru la cusăturile buzunarelor.
Inițial, Levi Strauss nu avea un sediu oficial unde să producă blugii. Toate croitoresele pe care le angajase de-a lungul timpului confecționau piesele în propria casă.
Levi Strauss nu s-a remarcat doar în domeniul textilelor. După ce a petrecut ani buni în San Francisco, acesta a început să se implice activ în sprijinirea comunității evreiești. Nu a fost deloc o acțiune aleasă la întâmplare, căci și el era la origine tot evreu.