News

Elena Udrea, mesaj din spatele gratiilor: ”Costul lunar pentru un deținut e cât trei salarii medii de profesor”

Elena Udrea, fost ministru al transporturilor, transmite că prin costul lunar pentru un deținut statul român ar putea să plătească trei salarii medii de profesor.
29.05.2023 | 19:38
Elena Udrea mesaj din spatele gratiilor Costul lunar pentru un detinut e cat trei salarii medii de profesor
Elena Udrea, mesaj din spatele gratiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al transporturilor sugerează, așadar, că dacă s-ar renunța la mai mulți deținuți și, implicit, costul lunar pentru un deținut ar susține trei salarii medii de profesor, Guvernul României ar putea rezolva parțial revendicările profesorilor din ultima perioadă. Mesajul Elenei Udrea a fost transmis, din nou, de după gratii.

Costul lunar pentru un deținut, analizat de Elena Udrea

Elena Udrea a prezentat o analiză prin care ”arată” cum statul român ar face economii serioase dacă ar elibera zeci de mii de oameni din penitenciare, printre care fostul lider PDL. Potrivit Elenei Udrea, cu banii necesari pentru a ține un deținut după gratii, statul român ar putea plăti 3 salarii medii de profesor sau 4 pensii normale.

ADVERTISEMENT

”În timp ce societatea fierbe din cauza lipsurilor și greutăților tot mai mari cu care toate categoriile sociale se confruntă, în timp ce profesorii protestează în stradă cu școlile închise iar polițiștii și grefierii se pregătesc la rândul lor de greve, cerând creșterea veniturilor şi Guvernul nu știe de unde să acopere o gaură de 22 de miliarde în buget, statul își permite să țină pe bani foarte multi zeci de mii de oameni în pușcării.

Costul lunar pentru un deținut este de 7000 de ron, cât 3 salarii medii de profesor, sau 4 pensii normale. Diferite documente ale UE, „rezoluții” ale PE, „recomandări” ale Consiliului Europei, „concluzii” ale Consiliului, de exemplu ( cele din martie 2018, sau decembrie 2019, ori din 2022) recomandă ferm și instistent tărilor europene să instituie măsuri alternative detenției. Aceasta(n.a. detenţia)“ar trebui utilizată doar ca ultimă soluție” în timp ce “măsurile neprivate de libertate”, au rolul important de a promova reabilitarea și reintegrarea socială a infractorului( reducerea recidivei… și, în consecință, o mai mare securitate publică). Astfel de măsuri sunt aplicate în mai toate țările europene: închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunității, sancțiuni financiare, supraveghere electronică”, a transmis Elena Udrea.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea a subliniat că suprapopularea închisorilor ar putea fi rezolvată rapid prin scoaterea din penitenciare a zeci de mii de deținuți, pentru care statul român plătește anual 400 de milioane de euro, pe lângă amenzile anuale primite de la CEDO, în cumul total de peste 120 de milioane de euro, din cauza condițiilor proaste de detenție.

”Evident, “utilizarea sporită a sancțiunilor neprivative de libertate, are efecte pozitive și asupra suprapopulării inchisorilor, condițiilor deficitare de detenție, asupra radicalizării deținuților aflați în închisoare și asupra ostacolelor întâlnite în domeniul recunoașterii reciproce în state ale hotărârilor judecătorești”. Așa se explică de ce mulți români, nu doar cei câțiva cunoscuți care sunt “dați” mereu la TV, aleg să-și execute pedepsele în celelalte țări europene care pun în practică recomandările instituțiilor UE. România, în schimb, preferă să țină zeci de mii de oameni în pușcării fără sa facă nimic, să cheltuie 400 de milioane de euro pe an cu aceștia, plus încă 120 de milioane de euro pe an pentru amenzile primite de la CEDO, din cauza condițiile proaste de detenție și supra-popularea pușcăriilor”, a adăugat fostul ministru al transporturilor.

ADVERTISEMENT

În concluzie, Elena Udrea critică dur Guvernul României pentru ”lipsa de viziune și de logică”, pentru că nimeni din sistem nu e cu adevărat interesat de reabilitarea și reintegrarea socială a celor care au încălcat legea. Mai mult, recuperarea prejudiciilor ar trebui să fie prioritatea sistemului, nu trimiterea oamenilor după gratii.

”Ca în mai toate domeniile, și-n cel al justiției, Guvernele României dovedesc o lipsa de viziune, de logică, de incompetență, punând accentul pe pedeapsa în loc să urmărească prin politica penală reabilitarea și reintegrarea socială a celor care au încălcat legea și recuperarea prejudiciilor. P. S: Este o dimineață fierbinte la Târgșor.

ADVERTISEMENT

Sute de femei în putere stau la soare în curte, mai povestesc la o cafea, mai joacă rummy sau se bronzează. În concluzie, nu au nimic de făcut, pierd vremea, în timp ce acasă copiii lor cresc singuri. Mulți o iau pe calea drogurilor sau a hoției, familiile suferă sau sunt distruse, iar necesarul forței de muncă din România este acoperit cu asiatici și africani”, a concluzionat, de după gratii, Elena Udrea.

ADVERTISEMENT