News

Elevii se întorc în școli fără aviz ISU! Probleme în unitățile de învățământ din București

06.09.2019 | 12:54
Elevii se intorc in scoli fara aviz ISU Probleme in unitatile de invatamant din Bucuresti

Elevii se întorc în școli fără aviz ISU! Lucrul acesta se întâmplă chiar în București. Astfel, în unele unități de învățământ școlarii vor fi inghesuiti sau vor invata in trei schimburi, pana la ora 20. Problema cea mai mare este însă dată de faptul că multe școli nu au obținut autorizatia ISU de functionare. Culmea, Primaria Capitalei, impreuna cu primariile de sector si Inspectoratul Scolar Bucuresti, se angajau anul trecut ca o comisie se va ocupa de gasirea solutiilor.

Elevii se întorc în școli fără aviz ISU!

În acest moment, nu mai puțin de 13 scoli nu au ce să facă decât să împingă programul elevilor pana seara. Un exemplu este scoala Pia Bratianu din Sectorul 1, care de la 800 de elevi in 2010 a ajuns sa aiba 1.500 de elevi, in conditiile in care numarul salilor de clasa a ramas aceleasi. “Este inuman si nesanatos pentru copii. Crestem niste copii pentru urmatorii 50 de ani, nu? Trebuie sa fie sanatosi”, a declarat directorul scolii, Marilena Stoica, pentru TVR.

Mai mult de atât, elevii sunt și înghesuiți în clase. Sunt clase de 33 de metri pătrați în care intră și câte 32 de copii. Pe de alta parte, 317 dintre cele 419 scoli de stat si 222 private nu au autorizatie ISU. În acest moment, 8 unitati sunt autorizate, alte 19 fiind in curs de autorizare, iar 81 nu fac obiectul autorizarii, sustin reprezentantii ISMB. Inspectoratul mai spune ca alte 9 unitati din Capitala nu au autorizatie sanitara.

Elevii se întorc în școli fără aviz ISU! Elevi
Elevii vor învăța și în trei schimburi. Sursa foto – facebook

Probleme uriașe în unitățile de învățământ din București

În ce privește paza si singuranta elevilor e și mai jale. Conform ISMB, “107 institutii au paza proprie, 194 prin intermediul unor societati specializate, 112 au paza mixta si 378 cu supraveghere video”. Problema este  la celelalte 67 de unitati de invatamant din Capitala care functioneaza fara niciun fel de paza. “Chiar in foarte multe dintre cazuri parintii sunt cei care achita fondul pentru gardian si asa mai departe. (…) Sunt foarte multe primarii, din multe judete, in care nu se respecta legea si practic autoritatea publica locala nu finanteaza prin finantarea complementara acele servicii de paza si protectie”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Antonia Pup.

Si presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP-I.P), Iulian Cristache, reclama lipsa de interes a autoritatilor locale. “Avem aceleasi probleme ca si anul trecut, ca acum doi ani si ca in ultimii ani. Din pacate, paza scolilor, cu mici exceptii, este asigurata de asociatiile de parinti, nu de catre comunitatea locala, asa cum ar trebui”, a declarat acesta pentru Mediafax.