Încă din cele mai vechi timpuri, conservele și pateurile au fost unele dintre cele mai practice variante de pus pe masă. În prezent, acestea nu mai sunt la fel de populare. Cei care continuă să le cumpere le consumă ca atare, fără să știe că, pe vremuri, acestea erau folosite în diverse preparate.
Pateul este unul dintre preparatele care se consumă de ani buni de zile. Pentru că este delicios și potolește foamea repede, acesta s-a numărat printre preferatele românilor.
Unul dintre cele mai populare tipuri de pate de pe vremuri era cel de porc. Puțini erau cei care dădeau atenție etichetei. Însă, la o citire mai atentă a ambalajului, se pot observa principalele ingrediente ale acestui pate.
Pateul de ficat de porc conținea apă, ficat de porc în proporție de 30%, amidon de cartofi și mix de condimente. Mai exact, ceapă, lapte praf degresat, extract de coriandru și alte condimente. Nu lipseau nici conservanții și corectorii de aciditate.
Lista ingredientelor de pe cutia de pate de ficat de porc continua cu proteina animală de porc, cu proteină vegetală de soia, dar și cu diverși agenți de îngroșare.
Este foarte bine cunoscut faptul că ingredientele se găsesc în produs în funcție de ordinea în care sunt trecute pe etichetă. Cu alte cuvinte, primele sunt în proporție mai mare decât cele aflate la finalul listei.
Înainte, variantele de pate din comerț nu erau atât de multe, astfel că gospodinele preferau să îl prepare acasă. În continuare, pasta din pate de ficat de porc este pregătit cu mult drag de gospodine, mai ales că este și versatilă.
Pasta din pate de ficat de porc nu este deloc greu de făcut în casă. Spre deosebire de pateul din comerț, aceasta este mult mai delicioasă. Chiar dacă nu poate fi păstrată la fel de mult ca pateul la conservă, tot reprezintă o variantă mult mai la îndemână care poate fi integrată în alte preparate.
Rețeta de pastă din pate de ficat de porc nu este complicată și nici nu este nevoie de prea multe ingrediente. Pentru început, trebuie să vă asigurați că aveți 200 de grame de pate de ficat și 2 ouă fierte tari. La fel de necesare mai sunt și 200 de grame de unt, mărar verde și condimente precum sare și piper, care se adaugă după gust.
Pentru a prepara paste din pate de ficat, gălbenușurile tari, fierte se cern printr-o sită. Dacă nu aveți sită în casă, le puteți mărunți și cu o furculiță. Peste ele, se adaugă pateul de ficat și untul frecat spumă.
Toată compoziția trebuie amestecată până când se omogenizează. Apoi, totul se condimentează după bunul plac. Pasta din pate de ficat se poate folosi la prepararea tartinelor. Cei care nu tolerează pateul de ficat de porc, îl pot înlocui cu pate de pasăre.