News

Erdogan adună voturi cu drona. Miza programelor naționale de armament în alegerile prezidențiale

Industria de armament a Turciei, mândrie „patriotică” și agent electoral pentru Erdogan. Opoziția promite revenirea pe orbita Occidentului
12.05.2023 | 15:05
Erdogan aduna voturi cu drona Miza programelor nationale de armament in alegerile prezidentiale
Președintele Recep Tayyip Erdogan urcându-se în cabina avionului de luptă turc TF-X, pe care l-a botezat KAAN. /Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Industria de armament ocupă un loc central în campania electorală tensionată din Turcia. Ambițiile Turciei în domeniul industriei de apărare au fost în centrul acestei campanii polarizate, în timp ce 60 de milioane de turci se pregătesc să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 14 mai.

O Turcie care joacă în liga mare

Preocupat de cea mai gravă criză economică a țării din 2001 încoace, guvernul actualului președinte islamist Recep Tayyip Erdogan și-a ancorat campania electorală pe efectul catalizant al unor programe militare autohtone de referință. O Turcie puternică, care-și produce propriile arme, care joacă în liga mare în acest domeniu și care nu mai depinde în mare măsură de Occident este imaginea pe care liderul de la Ankara vrea să o asocieze cu aceste programe.

ADVERTISEMENT

Analiștii din tabăra Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan consideră că asocierea cu programele de armament de succes ar putea adăuga un plus de două până la patru puncte procentuale la voturile sale, putând face diferența în cadrul unor alegeri care, potrivit observatorilor, se vor încheia cu o marjă foarte mică.

Indiferent de câștigător, Recep Erdogan sau Kemal Kilicdaroglu, analiștii politici de aici cred că ar putea urma haosul, inclusiv potențiale violențe de stradă, contestații la numărarea voturilor și posibilitatea unei nou scrutin. Majoritatea sondajelor de opinie sugerează că alianța cvadripartită a lui Erdogan ar putea pierde majoritatea parlamentară chiar dacă va câștiga. Blocul lui Erdogan se confruntă cu candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, un social-democrat, și cu alianța sa de șapte partide formată în principal din partide mici.

ADVERTISEMENT

Un nou avion de luptă, o nouă navă, drone

Există date care se potrivesc cu speranța taberei lui Erdogan în ceea ce privește producția locală de armament. Institutul independent de sondaje Areda Survey a constatat într-un sondaj realizat între 27 și 30 martie că 48,7% dintre turci consideră că o schimbare de guvern ar provoca un regres în programele de apărare. Doar 38,7% cred că programele de apărare ar face progrese în cazul unei schimbări de guvern.

Erdogan se laudă că industria locală a Turciei satisface acum 80% din cerințele militare, față de doar 20% când a venit la putere în 2002. El a acuzat blocul de opoziție că plănuiește să saboteze efortul de naționalizare din ultimele două decenii. Campania electorală a lui Erdogan s-a bazat în primul rând pe prezentarea succeselor naționale în domeniul apărării.

ADVERTISEMENT

Erdogan a participat la ceremonii de rang înalt în cadrul cărora a inaugurat KAAN, avionul de luptă autohton în curs de fabricație, platforma  multirol de aterizare TCG Anadolu, cea mai mare navă a Marinei, Altay, primul tanc de luptă principal autohton al Turciei, și Kizilelma, o dronă de luptă. Sute de mii de turci au vizitat nava TCG Anadolu, cu o lungime de 231 de metri, care este acum expusă în principalele porturi din Turcia. La 24 aprilie, Kizilelma a efectuat primul său zbor autonom.

Un subiect sensibil pentru toate partidele

”Aceasta este pură propagandă politică”, a declarat un analist care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece se teme de consecințe. ”Aceste sisteme sunt lucrări în desfășurare. Va mai trece ceva timp până când vor deveni complet operaționale pentru a intra în serviciu”. Erdogan acuză opoziția că intenționează să elimine toate programele autohtone dacă Kemal Kilicdaroglu ar ajunge la putere. Kilicdaroglu a răspuns: ”De ce ar trebui să o facem? Industria de apărare este o problemă națională, nepartizană”.

ADVERTISEMENT

Analistul în domeniul apărării Murat Yetkin, care publică Raportul Yetkin dedicat politicii turcești, a declarat: ”Erdogan manipulează criticile prezentând opoziția ca fiind un potențial ucigaș al industriei. De fapt, critica este că el a favorizat în mod sistematic companiile (de apărare) apropiate de cercul său”.

Ozgur Eksi, șeful grupului de reflecție specializat în apărare TurDef, a declarat: ”În cazul unei schimbări de guvern, vor exista unele întârzieri din cauza unei remanieri birocratice masive, dar în cele din urmă va fi ca de obicei. Nici un partid politic din Turcia nu este atât de sinucigaș încât să ucidă programele de apărare”.

Analiștii și oficialii sunt de acord că va avea loc o remaniere majoră a birocrației civile și militare dacă Erdogan va pierde scaunul prezidențial, începând cu cel mai important oficial din domeniul achizițiilor, Ismail Demir, șeful influentei Agenții pentru industria de apărare a țării.

Kilicdaroglu vrea să readucă Turcia pe orbita occidentală

Într-un discurs video, Kilicdaroglu a declarat: ”De îndată ce vom ajunge la putere, vom face din aeroportul Atatürk centrul de studii în domeniul aviației și al spațiului, care va fi dinamul industriei noastre aviatice și spațiale”. Aeroportul Atatürk, situat în sudul Istanbulului, a fost închis pentru zborurile comerciale după deschiderea Aeroportului Istanbul în 2019. De atunci, aeroportul a fost deschis doar pentru mentenanță, aviație generală, taxiuri aeriene, zboruri de afaceri și aeronave de stat și diplomatice.

Kilicdaroglu a declarat că a discutat despre proiect cu o importantă companie americană, Sierra Nevada Corporation (SNC), deținută de o familie turcă. Acest lucru a determinat comnpania Baykar Defense, producătorul celor mai cunoscute drone turcești, cum ar fi Bayraktar TB-2, să îl acuze pe contracandidatul lui Erdogan că a lucrat cu o companie americană care ”a colaborat direct cu CIA”, scrie Defense News.

În replică, Kilicdaroglu a scris pe Twitter: ”Nu vi se potrivește să fiți instrumentul de propagandă electorală al unui partid. Există loc pentru toți antreprenorii noștri turci de succes în viitor. Spațiul este suficient de larg pentru voi toți”.

Kilicdaroglu s-a angajat să readucă Turcia pe orbita occidentală cu o poziție pro-SUA, pro-NATO și pro-UE. El a declarat că alianța strânsă a lui Erdogan cu președintele rus Vladimir Putin – în special în domeniile energetic și comercial- criticată de Occident, va lua sfârșit după schimbarea guvernului la Ankara.

S-400, scheletul din dulap al Ankarei

Un ofițer militar turc de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului de teama represaliilor, a declarat că o schimbare de guvern ar putea retehnologiza principalele programe externe. ”Ar însemna o revenire treptată, poate lentă, la sistemele majore fabricate în SUA, inclusiv la F-16 Block 70 și, deși acum este o posibilitate îndepărtată, la consorțiul F-35, în funcție de durabilitatea oricărei guvernări a opoziției”, a declarat ofițerul.

”Acest lucru genera, de asemenea, întrebarea: cum scăpăm, cu înțelepciune, de S-400?”, a adăugat el. În 2019, guvernul lui Erdogan a decis să cumpere sistemul de rachete sol-aer S-400 de fabricație rusească, în cadrul unui contract de 2,5 miliarde de dolari. Ca răspuns, Washingtonul a dat afară Turcia din programul F-35. Cererea oficială a Turciei pentru achiziționarea de avioane F-16 Block 70 așteaptă aprobarea Congresului de la Washington.

Temându-se de sancțiuni occidentale mai ample, guvernul lui Erdogan nu a dezvăluit niciodată dacă sau unde și-a desfășurat armata turcă sistemele S-400. Mulți cunoscători ai situației din țară estimează că sistemele S-400 nu au fost niciodată despachetate. Chiar și așa, achiziționarea de sisteme S-400 de Turcia, actor-cheie în strategia de descurajare a NATO încă din 1952, a provocat iritare în sânul Alianței, deteriorare a relațiilor Ankarei cu mai mulți membri, în paralel cu apropierea lui Erdogan de Moscova.

ADVERTISEMENT
Tags: