News

Escrocherie online, sute de români au fost înşelaţi să doneze, crezând că ajută o fetiţă cu o boală incurabilă. Un bărbat a fost reţinut, avertismentul Poliţiei

Poliţia Română a depistat un bărbat din Lugoj, care înșela oamenii ascuns în spatele unui cont fals. El cerea bani în numele unei fetițe bolnave, dar totul era o șarlatanie.
16.06.2023 | 14:19
Escrocherie online sute de romani au fost inselati sa doneze crezand ca ajuta o fetita cu o boala incurabila Un barbat a fost retinut avertismentul Politiei
Înșelătorie online, un escroc a păcălit 250 de români cu un așa-zis anunț umanitar
ADVERTISEMENT

Escrocii au început să folosească o nouă schemă de înșelăciune online, profitând de această dată de latura sensibilă și caritabilă a oamenilor, pe care îi conving să doneze bani în scopuri așa-zis umanitare. Recent, Poliția Română a destructurat o astfel de rețea, care profita de buna credință a celor care se arătau impresionaţi de o solicitare disperată de ajutor.

Fotografia fetiţei a fost luată dintr-un ziar rusesc

În urma unor percheziţii efectuate în cursul zilei de miercuri, un bărbat în vârstă de 36 de ani, din judeţul Timiş, a fost reţinut de poliţie sub suspiciunea de a fi înşelat cel puţin 250 de oameni pe internet, într-un interval de numai cinci luni. Valoarea totală a prejudiciului estimat se ridică la 25.000 de euro.

ADVERTISEMENT

“Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, un bărbat ar fi postat pe mai multe site-uri un anunț umanitar, cuprinzând informații contrare datelor realității, respectiv, ar fi prezentat cazul unei minore ce suferă de o boală incurabilă. Astfel, bănuitul ar fi solicitat și încasat, de la 250 de persoane, diferite sume pentru a fi folosite la tratamentul specific”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Povestea fetiţei care avea nevoie de bani pentru tratament a ajuns pe mai multe site-uri, dar în realitate fotografia era cea a unei copile care a fost subiectul unui caz umanitar anul trecut, în Rusia. De altfel, poza a fost preluată dintr-un articol publicat în februarie 2022 în ziarul rusesc “Vesti”.

ADVERTISEMENT

În urma descinderilor au fost ridicate mai multe echipamente electronice şi documente, între care inclusiv trei cărţi de identitate false. “În urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe documente despre care există suspiciuni că sunt falsificate, telefoane mobile și unități de calculator, precum și trei cărți de identitate falsificate.

De asemenea, au fost identificați și ridicați 5.000 de lei și un card în contul căruia se află 21.000 de lei, sume ce urmează a fi indisponibilizate”, se mai arată în comunicarea poliţiei.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, de 36 de ani, a fost condus la audieri, fiind dispusă măsura reținerii acestui pentru 24 de ore. Ulterior, acesta va fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale – Sector 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune (250 de acte materiale) și fals informatic.

Înşelăciunile în mediul online, realizate prin intermediul unor conturi false de pe rețelele de socializare au căpătat o mare amploare în ultimii ani și chiar au fost condamnate persoane pentru astfel de fraude. Astfel, patru frați din Neamţ au fost prinși după ce folosit numele unor vedete din showbiz, printre care Teo Trandafir și Andreea Marin, pentru a promova campanii umanitare false.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul unor conturi fictive, aceştia obțineau bani în numele vedetelor, inventând cazuri grave, precum boli incurabile, anchetatorii descoperind că în acest mod au păcălit 273 de persoane, reușind să obțină suma de 35.000 de dolari. Urmare a unor astfel de cazuri, Poliţia Română avertizează să dăm dovadă de maximă atenţie şi circumspecţie când avem de-a face cu astfel de campanii online.

Un anunţ autentic va prezenta cât mai multe informaţii, care pot fi oricând verificate. Astfel, ar trebui să fie publicat un număr de telefon, oricând beneficiarul donaţiei să poată fi contactat. De asemenea, cereţi-i informatii suplimentare sau orice aveţi nevoie, pentru a vi se înlătura orice urmă de suspiciune.

ADVERTISEMENT