În nordul Angliei, 800.000 de turiști se adună anual la castelul Alnwick. Supranumit Versailles-ul Nordului, castelul se mândrește cu o grădină destul de neobișnuită. Aici cresc 100 de soiuri de plante care pot ucide un om.
La câțiva kilometri nord de orașul Newcastle, pe malul Mării Nordului, se află castelul Alnwick. O impunătoare fortăreață de piatră construită în jurul anului 1100, acesta a fost deja văzut în filme și la televiziune, ca decor pentru serialul „Downton Abbey” și filmele „Harry Potter și Piatra Filozofală” și „Harry Potter și Camera Secretelor”.
Tot aici, în mijlocul grădinilor luxuriante din Alnwick se află și Grădina Otrăvurilor, care găzduiește tot felul de plante mortale. Poison Garden este ascunsă în grădinile castelului, care se întind pe aproape 60 de hectare și sunt deschise publicului contra unei taxe de puțin peste 13 euro.
În spatele unei impunătoare porți de fier vopsit în negru, decorate cu cranii și oase încrucișate, se află peste o sută de specii de flori și plante otrăvitoare.
Jane Percy, care a devenit ducesă de Northumberland în 1995, după ce soțul ei a moștenit titlul de duce și castelul aferent, și-a ales chiriașii mortali. Inclusiv inscripția de la intrare: „Aceste plante pot ucide”.
În 1996, ducesa l-a angajat pe Jacques Wirtz, un arhitect belgian responsabil de renovarea grădinilor Tuileries și Elysée din Paris, care a întocmit planurile incusiv pentru grădina cu plante otrăvitoare.
Concepută inițial ca o grădină medicinală, ducesa a avut ideea de a „face ceva cu adevărat diferit” după o vizită la grădina botanică a familiei de Medici din Padova, Italia, care găzduiește, de asemenea, plante otrăvitoare, scrie France 24.
În spatele porții negre, vizitatorii pot acum să se plimbe printre garduri de laur extrem de toxic, flori de mătrăgună și cucută – înghițite de filosoful Socrate pentru a se sinucide – și arbuști de ricin, a căror singură sămânță poate distruge complet organele. Probabil că ricinul este cea mai otrăvitoare plantă din această grădină.
Fără uita de Brugmansia, una dintre florile preferate ale ducesei: „În primul rând este un puternic afrodisiac înainte de a vă ucide (…) În epoca victoriană, femeile puneau una dintre aceste flori în mijlocul mesei în jurul căreia jucau cărți sau luau ceaiul. Își puneau ceștile sub un clopot, băteau în el și puțin polen cădea în băutură. Efectele erau similare cu cele ale LSD-ului”.
În grădină cresc și canabis, opiu, tutun, coca și tot soiul de ciuperci, care sunt cultivate sub autorizație, pentru a „educa și a sensibiliza vizitatorii mai tineri”.
Grădinarii care se ocupă de această zonă a Castelului Alnwick poartă mănuși și au mare grijă când manipulează plantele. Pe de altă parte, vizitatorilor le este interzis să atingă, să miroasă, să guste sau chiar să se apropie de aceste specii. De fapt, cele mai periculoase plante sunt ținute în cuști, iar grădina este supravegheată 24 de ore din 24.
Dar care ar fi scopul unei grădini otrăvitoare? Ca răspuns, se poate pune altă întrebare: de ce să trebuie evidențiate doar puterile vindecătoare ale ale plantelor, când poate fi amintit oamenilor și de capacitățile lor mortale?