News

Este cea mai otrăvitoare grădină din lume. Ce riscă vizitatorii

O grădină otrăvitoare este vizitată anual de sute de mii de turiști. Aici se află peste o sută de soiuri de plante care pot ucide oamenii
13.01.2024 | 18:12
Este cea mai otravitoare gradina din lume Ce risca vizitatorii
Poarta de la intrarea grădinii otrăvitoare a castelului Alnwick avertizează asupra pericolului / Foto: captură, Generation Voyage
ADVERTISEMENT

În nordul Angliei, 800.000 de turiști se adună anual la castelul Alnwick. Supranumit Versailles-ul Nordului, castelul se mândrește cu o grădină destul de neobișnuită. Aici cresc 100 de soiuri de plante care pot ucide un om.

Poison Garden

La câțiva kilometri nord de orașul Newcastle, pe malul Mării Nordului, se află castelul Alnwick. O impunătoare fortăreață de piatră construită în jurul anului 1100, acesta a fost deja văzut în filme și la televiziune, ca decor pentru serialul „Downton Abbey” și filmele „Harry Potter și Piatra Filozofală” și „Harry Potter și Camera Secretelor”.

ADVERTISEMENT

Tot aici, în mijlocul grădinilor luxuriante din Alnwick se află și Grădina Otrăvurilor, care găzduiește tot felul de plante mortale. Poison Garden este ascunsă în grădinile castelului, care se întind pe aproape 60 de hectare și sunt deschise publicului contra unei taxe de puțin peste 13 euro.

Cranii și oase încrucișate pe poarta de intrare

În spatele unei impunătoare porți de fier vopsit în negru, decorate cu cranii și oase încrucișate, se află peste o sută de specii de flori și plante otrăvitoare.

ADVERTISEMENT

Jane Percy, care a devenit ducesă de Northumberland în 1995, după ce soțul ei a moștenit titlul de duce și castelul aferent, și-a ales chiriașii mortali. Inclusiv inscripția de la intrare: „Aceste plante pot ucide”.

În 1996, ducesa l-a angajat pe Jacques Wirtz, un arhitect belgian responsabil de renovarea grădinilor Tuileries și Elysée din Paris, care a întocmit planurile incusiv pentru grădina cu plante otrăvitoare.

ADVERTISEMENT

Concepută inițial ca o grădină medicinală, ducesa a avut ideea de aface ceva cu adevărat diferit” după o vizită la grădina botanică a familiei de Medici din Padova, Italia, care găzduiește, de asemenea, plante otrăvitoare, scrie France 24.

Efecte ca de LSD

În spatele porții negre, vizitatorii pot acum să se plimbe printre garduri de laur extrem de toxic, flori de mătrăgună și cucută – înghițite de filosoful Socrate pentru a se sinucide – și arbuști de ricin, a căror singură sămânță poate distruge complet organele. Probabil că ricinul este cea mai otrăvitoare plantă din această grădină.

ADVERTISEMENT

Fără uita de Brugmansia, una dintre florile preferate ale ducesei: „În primul rând este un puternic afrodisiac înainte de a vă ucide (…) În epoca victoriană, femeile puneau una dintre aceste flori în mijlocul mesei în jurul căreia jucau cărți sau luau ceaiul. Își puneau ceștile sub un clopot, băteau în el și puțin polen cădea în băutură. Efectele erau similare cu cele ale LSD-ului”.

Supravegheate 24 de ore din 24

În grădină cresc și canabis, opiu, tutun, coca și tot soiul de ciuperci, care sunt cultivate sub autorizație, pentru a „educa și a sensibiliza vizitatorii mai tineri”.

Grădinarii care se ocupă de această zonă a Castelului Alnwick poartă mănuși și au mare grijă când manipulează plantele. Pe de altă parte, vizitatorilor le este interzis să atingă, să miroasă, să guste sau chiar să se apropie de aceste specii. De fapt, cele mai periculoase plante sunt ținute în cuști, iar grădina este supravegheată 24 de ore din 24.

Dar care ar fi scopul unei grădini otrăvitoare? Ca răspuns, se poate pune altă întrebare: de ce să trebuie evidențiate doar puterile vindecătoare ale ale plantelor, când poate fi amintit oamenilor și de capacitățile lor mortale?

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca...
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion