Life

Este unul dintre cei mai periculoși pomi din România. Asigură-te că nu îl ai în curte. Poate provoca reacții alergice

Care este cel mai periculos copac din țara noastră? Trebuie să te asiguri că nu-l ai în curte, deoarece provoacă reacții alergice.
08.09.2023 | 17:06
Este unul dintre cei mai periculosi pomi din Romania Asigurate ca nu il ai in curte Poate provoca reactii alergice
Ce copac din curte este nociv pentru sănătatea ta. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Pomii sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine, deoarece ne asigură aportul necesar de oxigen. Fără ei nu am putea respira un aer curat, de aceea trebuie să fim conștienți că atunci când îi tăiem ne facem, de fapt, nouă rău. Totuși, unii copaci ar trebui să nu-i ai prin preajmă.

Pomul periculos din România. Îți provoacă reacții alergice

Unul dintre pomii existenți în România nu este recomandat a fi plantat în curtea casei. Deși poate părea o alegere bună, datorită înălțimii, crengilor mari, stufoase și cu frunze verzi, dimpotrivă. Rădăcinile sunt un adversar puternic.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre mesteacăn. Rădăcinile acestui copac se întind pe o suprafață foarte mare, deoarece au nevoie de spațiu cât mai larg, și pot strica fundația locuinței, a clădirilor din apropiere și absorb o cantitate semnificativă de apă, care ți-ar putea fi de folos.

Rădăcinile mesteacănului pot împiedica și plantele din grădină să evolueze, aici incluzându-se și cele care fac parte din recolta de toamnă. Pe lângă asta, pomul produce o cantitate consistentă de polen și astfel sunt afectate căile respiratorii ale oamenilor.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât cele enumerate, mesteacănul poate provoca pagube uriașe dacă se prăbușește peste casă, peste o mașină sau cabluri de electricitate, în cazul unei furtuni foarte puternice. Așadar, mesteacănul trebuie lăsat să se dezvolte în natură, în zone de pădure, de câmpie sau munte.

Alți pomi pe care să nu-i plantezi niciodată în curtea casei

Nu doar mesteacănul este de evitat, ci și alți pomi. Molidul albastru reprezintă un alt pericol, deși te poate fascina prin culoarea sa albastră. Îți va umple curtea cu ace care se vor curăța extrem de dificil. Nici plopul alb să nu-l plantezi în curte. La fel ca mesteacănul, strică fundația construcțiilor.

ADVERTISEMENT

Unii români mai tind să-și amplaseze în curți și palmieri. Însă, riscă, din cauză că acești copaci au nevoie de o climă specială, specifică zonelor unde își au originea, iar pe timp de iarnă vor îngheța și nu se vor mai reface, căci nu sunt rezistenți la frig.

Salcâmul trebuie la fel lăsat să se dezvolte în natură, fiindcă în curte își extinde foarte mult rădăcinile și se afectează rezistența fundațiilor locuințelor. Trotuarele se pot deforma, de asemenea, iar spinii lui sunt un pericol, căci oricând putem să ne înțepăm.

ADVERTISEMENT

În concluzie, renunță la ideea de a planta copaci mari, riguroși, în curte. În locul lor poți cultiva pomi fructiferi, deoarece nu cresc foarte mari și au rădăcini care nu se extind pe un spațiu foarte larg. Totodată, îți asigură și o sursă de hrană.

ADVERTISEMENT