News

Europarlamentar austriac, după ce României i-a fost refuzată aderarea la Schengen: “Drama nu e o amânare de câteva luni”

Un europarlamentar austriac apără poziția Vienei privind lărgirea spațiului Schengen și susține că nu amânarea aderării României este o dramă.
14.12.2022 | 07:55
Europarlamentar austriac dupa ce Romaniei ia fost refuzata aderarea la Schengen Drama nu e o amanare de cateva luni
Lukas Mandl a apărat vetoul Austriei față de aderarea României la Schengen Foto: lukasmandl.eu
ADVERTISEMENT

Lukas Mandl, eurodeputat austriac, membru al grupului PPE, a argumentat în plenul Parlamntului European că mai întâi problema migraţiei cu care se confruntă ţara sa trebuie să fie abordată şi soluţionată la nivelul Uniunii Europene.

Cum apără un europarlamentar austriac votul țării sale la Consiliul JAI

“Aşteptăm cu nerăbdare momentul când România şi Bulgaria vor adera la Schengen. Va trebui să decidem cu încredere şi responsabilitate cât mai curând vom putea, dar deocamdată nu putem. (…) 

ADVERTISEMENT

Drama nu este o amânare de câteva luni a aderării atât de aşteptate la Schengen, drama este criza migraţiei care este în creştere. 

Acest lucru nu ţine foarte mult de Comisie, pentru că ea a prezentat un concept foarte bun în urmă cu doi ani, dar procesul nu a continuat în Consiliu şi aici în Parlamentul nostru European.

ADVERTISEMENT

Iată de ce trebuie să promovăm agenda pentru a ne proteja frontierele. Trebuie să luptăm împotriva criminalităţii organizate în domeniul traficului de persoane. Trebuie să facem tot posibilul pentru solidaritate între statele membre atunci când vine vorba despre procedurile de azil, procedurile de returnare şi toate celelalte lucruri.

Nu România şi Bulgaria sunt de blamat. Este mult de făcut de această instituţie, Parlamentul European, dar şi de Consiliu şi apoi aşteptăm cu nerăbdare aderarea celor două ţări la Schengen”, a declarat Mandl, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul nu și-a schimbat discursul nici atunci când a fost pus în faţa datelor despre migraţie și când i s-a reamintit că numeroşi migranţi care ajung în Austria folosesc ruta balcanică, ce trece şi prin Croaţia, ţară pentru care guvernul austriac şi-a dat însă acceptul să intre în Schengen.

Eurodeputatul austriac a răspuns că o parte importantă a migranţilor trece prin “ţările despre care vorbim şi o altă parte majoră prin Balcanii Occidentali.

ADVERTISEMENT

Nu s-a discutat la nivel european, nici măcar la cel al Comisiei Europeană care a negociat cu ţările din Balcanii Occidentali, nu s-a discutat cu ţările din Balcanii Occidentali, pentru a ţine sub control situaţia, pentru a ţine sub control această migraţie.

I-a revenit guvernului austriac să îşi asume responsabilitatea pentru asta şi sper să finalizăm acest proces cât mai curând posibil”.

ADVERTISEMENT