Sport

Cine profită de excluderea Rusiei din cupele europene! Implicaţiile pentru echipele din România în Liga Campionilor şi Conference League

Rusia a fost exclusă din cupele europene, astfel că ar putea să nu fie reprezentată în sezonul 2022-2023 din Liga Campionilor, Europa League şi Conference League. Care sunt implicaţiile pentru cluburile din România.
08.03.2022 | 13:31
Cine profita de excluderea Rusiei din cupele europene Implicatiile pentru echipele din Romania in Liga Campionilor si Conference League
Ce înseamnă excluderea Rusiei din cupele europene. Cum vor fi afectate Liga Campionilor, Europa League şi Conference League
ADVERTISEMENT

Sezonul 2022-2023 al cupelor europene ar putea începe fără echipele din Rusia la start. UEFA le-a exclus pe 28 februarie 2022, la patru zile după invadarea Ucrainei, şi sunt şanse mari ca sancţiunea să fie menţinută şi în stagiunea viitoare. În aceste condiţii, pe lista de acces din cupele europene vor avea loc câteva permutări, cu implicaţii şi pentru echipele din România.

Excluderea Rusiei din cupele europene produce schimbări în Liga Campionilor

Rusia urma să aibă două echipe în Liga Campionilor, campioana mergea direct în faza grupelor şi locul 2 în turul 3 preliminar. După excluderea ruşilor, campioana Scoţiei va intra direct în grupe, în timp ce alte permutări vor avea loc în preliminarii. Mai exact, echipele de pe locurile 2 din Scoţia şi Austria vor avansa în turul 3, pe ruta non-campioanelor.

ADVERTISEMENT

Pe ruta campioanelor, unde reprezentanta României va intra în turul 1, au loc, de asemenea, schimbări. Campioana Turciei va avansa în play-off, campioana Ciprului trece în turul 3, în timp ce reprezentantele Croaţiei şi Elveţiei ajung în turul 2.

CFR Cluj şi FCSB, echipele care se luptă pentru titlul de campioană a României, pot fi cap de serie în primele două tururi preliminare din Liga Campionilor. În funcţie de rezultatele din Croaţia, Elveţia şi alte campionate care îşi trimit reprezentante în turul 1 şi 2, clujenii, în cazul unui succes în campionat, ar putea să fie în urna capilor de serie şi în turul 3 preliminar.

ADVERTISEMENT
  • 19,500 va fi coeficientul UEFA al lui CFR Cluj, cel mai bun al unei echipe din România, în sezonul 2022-2023
  • cu 17,000, coeficientul UEFA folosit în actualul sezon, CFR Cluj a fost cap de serie în primele 2 tururi preliminare din Liga Campionilor
  • 17,500 va fi coeficientul UEFA al celor de la FCSB în sezonul 2022-2023

Permutările din Liga Campionilor, după excluderea Rusiei

  • campioanele din Croaţia şi Elveţia trec din turul 1 în turul 2
  • campioana Ciprului trece din turul 2 în turul 3
  • campioana Turciei trece din turul 3 în play-off
  • campioana Scoţiei trece din play-off în faza grupelor
  • echipele de pe locurile 2 din Austria şi Scoţia trec din turul 2 în turul 3 (ruta non-campioanelor)
ADVERTISEMENT
Champions League 2022-2023
România este pe locul 25 în clasamentul campionatelor din Europa

Schimbări importante şi în Conference League

Rusia ar urma să aibă două echipe în Conference League, locul 3 mergea în turul 3 preliminar, în timp ce locul 4 în turul 2. Excluderea ruşilor ar însemna un câştig pentru Serbia, a cărei câştigătoare de cupă va promova din Conference League în Europa League.

Câştigătoarea cupei din Cehia va avansa în turul 3, în timp ce reprezentantele Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Liechtensteinului, Lituaniei şi Luxemburgului vor urca în turul 2, fază în care vor participa şi echipele din România.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, cele şase echipe care vor avansa în turul 2 ar putea să intre pe lista posibililor adversari pentru cele trei reprezentante ale României.

Permutările din Conference League, după excluderea Rusiei

  • câştigătoarele cupei din Polonia, Slovacia, Slovenia, Liechtenstein, Lituania şi Luxemburg trec din turul 1 în turul 2
  • câştigătoarea cupei din Cehia trece din turul 2 în turul 3
  • câştigătoarea cupei din Serbia va trece din turul 2 al Conference League în turul 3 din Europa League

Două modificări şi în Europa League

Câştigătoarea Cupei Rusiei ar fi trebuit să joace în play-off-ul Europa League, însă locul ei va fi luat de câştigătoarea Cupei Turciei, care va promova din turul 3. În locul acesteia, aşa cum am spus mai sus, va intra câştigătoarea Cupei Serbiei, care ar fi trebuit să joace în Conference League.

Permutările din Europa League, după excluderea Rusiei

  • câştigătoarea cupei din Serbia va trece din turul 2 al Conference League în turul 3 din Europa League
  • câştigătoarea cupei din Turcia va trece din turul 3 în play-off-ul Europa League
Europa League şi Conference League 2022-2023
România, locul 25 în clasamentul coeficienţilor UEFA, are trei reprezentante în Conference League

Ce se întâmplă cu echipele din Ucraina, unde campionatul a fost suspendat

Prima ligă din Ucraina a fost suspendată după începerea războiului, iar fotbaliştii străini au părăsit deja ţara. Aceştia au posibilitatea să semneze cu alte echipe, până la finalul actualului sezon. Campionatul a fost întrerupt după 18 etape şi sunt şanse mici să fie reluat în timp util.

Ucrainenii ar urma să aibă cinci reprezentante în cupele europene, 2 în Liga Campionilor, 1 în Europa League şi 2 în Conference League. Cel mai probabil scenariu, dacă prima ligă nu va fi reluată şi clasamentul va fi îngheţat, este acela în care echipele vor merge în cupele europene în funcţie de locurile ocupate în momentul opririi competiţiei.

Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev ar merge în Liga Campionilor, Dnipro-1 va ajunge în Europa League, pentru că nu ar exista o câştigătoare a Cupei Ucrainei, în timp ce Zoria Lugansk şi Vorskla Poltava se vor califica în Conference League.

ADVERTISEMENT