Sport

Spartak Moscova, prima echipă exclusă din cupele europene după 8 ani. Rusia are soarta Iugoslaviei din 1992

FIFA și UEFA au decis să suspente din competiții toate echipele ruse, iar Spartak Moscova devine astfel prima formație în ultimii 8 ani care primește o sancțiune atât de dură.
28.02.2022 | 20:10
Spartak Moscova prima echipa exclusa din cupele europene dupa 8 ani Rusia are soarta Iugoslaviei din 1992
Spartak Moscova a fost exclusă din cupele europene și devine astfel prima formație în ultimii 8 ani care primește o sancțiune atât de dură din partea UEFA. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Formația rusă a pierdut dreptul de a mai juca în optimile de finală ale Europa League, după ce președintele Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei.

Ce echipe au mai fost excluse din cupele europene înainte de Spartak Moscova

FIFA și UEFA au evitat de-alungul timpului, atât cât s-a putut, să nu dicteze sancțiuni extrem de drastice la adresa cluburilor, dar nu au ezitat nicio secundă să ia măsuri atunci când a fost vorba de război sau trucare de meciuri.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de a sancționa toate echipele din Rusia înseamnă că formația Spartak Moscova a fost exclusă din cupele europene și este prima măsură de acest fel luată de mai marii fotbalului după 8 ani, atunci când două echipe de tradiție ale Turciei, Fenerbahce și Beșiktaș, nu mai erau lăsate să joace din cauza implicării în partide aranjate.

Fenerbahce trebuia să joace în Champions League, în sezonul 2013-2014, dar UEFA a decis excluderea. Turcii au făcut apel și până la judecarea acestuia au putut evolua în preliminarii, fiind eliminați în play-off. Formația din Istanbul urma să intre în grupele Europa League, însă a pierdut și apelul și nu a mai avut voie să joace.

ADVERTISEMENT

În același sezon, Beșiktaș a avut o soartă similară. Turcii ar fi trebuit să intre în grupele Europa League, după ce au eliminat Tromso în play-off, dar au fost excluși înainte de tragerea la sorţi şi înlocuiți cu formația norvegiană.

Ultima sancțiune dictată din cauza războiului a fost în 1992

Cu doi ani înainte, Fenerbahce a mai fost implicată într-un scandal de trucare de meciuri și a fost exclusă înainte de tragerea la sorţi a grupelor Champions League. Locul său a fost luat de Trabzonspor, eliminată în turul 3 preliminar, şi care apucase să joace turul cu Athletic Bilbao în play-off-ul Europa League. Returul nu s-a mai jucat pentru că Trabzonspor a urcat în Champions League, iar Bilbao a mers în grupele Europa League.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când s-a dat o sancțiune din cauza războiului s-a întâmplat în sezonul 1992-1993, iar cele vizate cu excluderea din cupele europene au fost formațiile din fosta Iugoslavie. Decizia la acel moment era una așteptată, mai ales că și naționala fusese interzisă la turneul final ale Euro 1992, competiție câștigată de Danemarca, cea care a luat locul Iugoslaviei.

Spartak Moscova ar fi trebui să joace în optimile de finală ale Europa League cu RB Leipzig, astfel că formația germană merge mai departe. Meciul tur urma să aibă loc pe 9 martie, în Germania, returul fiind programat pentru 17 martie, la Moscova.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, UEFA a anunţat că echipele din Rusia vor juca, pe teren neutru, meciurile care ar fi trebuit să le dispute acasă. În lumina noilor decizii, echipa națională a Rusiei nu va putea juca în barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar. Rusia trebuia să joace pe 24 martie, pe teren propriu, cu reprezentativa Poloniei, în semifinalele și, în cazul unei victorii, ar fi trebuit să primească vizita învingătoarei dintre Suedia și Cehia, la 29 martie.

ADVERTISEMENT