News

Explicațiile specialiștilor pentru vremea rea din noiembrie. „Suntem pasibili de o iarnă mai grea”

Luna noiembrie a adus o vreme rea, surprinzătoare ținând seama că în ultimii ani, sezonul rece a fost deosebit de blând în România.
26.11.2023 | 21:03
Explicatiile specialistilor pentru vremea rea din noiembrie Suntem pasibili de o iarna mai grea
România s-ar putea confrunta cu o iarnă mai grea decât de obicei/ Foto: Facebook - IGSU
ADVERTISEMENT

Începutul de toamnă a fost neobișnuit de călduros, însă ultimele săptămâni au adus o vreme rece, cu turbulențe accentuate, ceea ce îi face pe unii specialiști să estimeze că România ar putea trece printr iarnă grea, după mai mulți ani, scrie „Adevărul”.

Luna noiembrie a adus temperaturi scăzute, iar vremea din acest weekend a fost deosebit de severă, cu cădere abundente de zăpadă și viscol. Zona litorală este deja la a doua furtună de cod roșu, la numai o săptămână distanță de prima, fenomen foarte rar.

ADVERTISEMENT

S-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii, în contextul evoluției în bazinul vestic al Mării Negre al unui ciclon și așa s-a ajuns la asemenea efecte. Cicloanele sunt fenomene obișnuite în Marea Neagră, se manifestă prin furtuni mari, însă nu neapărat de o asemenea intensitate”, a afirmat Mia Mirabela Stamate, șefa Serviciului Prognoze din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea.

Astfel, există riscul ca România să fie printre regiunile care se vor confrunta cu o iarnă grea, după ce în anii precedenți alte zone ale globului s-au confruntat cu valuri de frig și viscol, în condițiile în care mulți climatologi vorbesc constant despre încălzirea globală a climei.

ADVERTISEMENT

Trebuie să recunoaștem că ne-am obișnuit cu niște ierni mai liniștite, ne uităm la televizor să îi vedem pe alții sub zăpezi, au fost New-York, Londra, cu ani în urmă, Alpii. Acum este posibil să vină și rândul nostru. Acum experimentăm două furtuni la un interval destul de mic, de o săptămână”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Acesta crede că variațiile climei pot genera curenți circulari neomogeni, iar „limbi ale acestor circulații de aer rece și umed”, provenit din zonele nordice să coboare la latitudini mai mici și în perioade în care nu apăreau în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv avem aceste două furtuni la un interval foarte scurt. Suntem pasibili să ne vină rândul de a experimenta o iarnă mai grea. Să ne pregătim pentru asta, să ne pregătim comunicațiile”, a mai spus Adrian Bâlbă.

Județele din sud-estul țării s-au aflat duminică sub cod roșu de viscol și ninsori abundente, însă vremea rea a afectat și județele din sudul Moldovei. Mai multe drumuri au fost închise circulației, iar peste 300.000 de persoane nu au curent electric.

ADVERTISEMENT

Circulația trenurilor a fost grav afectată, cu mai multe curse care au fost anulate. În județele Galați și Constanța mai multe trenuri au fost blocate pe liniile de cale ferată, iar altele au avut întârzieri care au ajuns la 240 de minute.

ADVERTISEMENT