News

Fabrica din România care avea linie directă cu familia Ceaușescu. Ce erau nevoiți angajații să facă. „Să fim siguri că nu apare mătreața în sticlele pentru tovarășa”

O fabrică din România avea fir direct cu familia Ceaușescu. Angajații erau terorizați să „nu apară mătreață în sticlele pentru tovarășa”
18.11.2023 | 15:16
Fabrica din Romania care avea linie directa cu familia Ceausescu Ce erau nevoiti angajatii sa faca Sa fim siguri ca nu apare matreata in sticlele pentru tovarasa
Îmbutelierea berii pentru „tovarășa” era atent supravegheată de securiști / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Înființată în anul 1870, fabrica de bere Azuga a ajuns un adevărat simbol al României pe vremea lui Ceaușescu, alături de ciocolata Rom, Eugenia sau mașinile de teren ARO. După revoluția din 1989, fabrica a cunoscut o decădere însă brandul a revenit pe rafturile românilor.

Fabricile de bere, pe mâna „tovarășilor”

Odată cu instaurerea comunismului în România, majoritatea mijloacelor de producție au ajuns pe mâna statului, inclusiv, firește, și fabricile de bere, cum a fost cea de la Azuga (județul Prahova). Mai ales că în țara noastră existau fabrici de bere și capacități de producție deloc de neglijat.

ADVERTISEMENT

După naționalizare, au încăput pe mâna „tovarășilor” mai multe fabrici importante de bere. Una a fost fabrica de bere Grivița (fostă Luther, după numele celui care a înființat-o, Erhart Luther, în 1869) din București. O altă fabrică de bere naționalizată a fost Bragadiru, pe care statul român a rebotezat-o Rahova.

În 1948 au mai fost naționalizate și fabricile de bere Azuga, „Drei Eichen” (Trei Stejari, din Sibiu), fabrica Poll (Galați) și alte unități de producție mai mici. Vechea fabrică de bere din Azuga a fost demolată însă, producție fiind reluată într-o fabrică nouă, după suișurile și coborâșurile privatizărilor după decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

„Ceaușescu vroia să facă cea mai bună bere româneaască”

„Ceausescu voia să facă cea mai bună fabrică românească, tocmai în vârful muntelui, la gura izvorului Sorica. Cu greu a fost convins s-o lase aici, în Azuga. Din păcate, a dotat-o numai cu utilaje autohtone”, spune Vifor Versescu (Patronatul Societăților Independente Producătoare de Bere din România), scrie Evz.

La Azuga, în 1989, fabrica (de fapt, erau două fabrici) producea aproximativ 400.000 de hectolitri anual. Berea era produsă prin metode tradiționale, fără adaosuri artificiale, era lăsată la fermentat 70 de zile.

ADVERTISEMENT

Berea Azuga care ajungea la familia Ceaușescu beneficia, se înțelege, de regim special. „Berea care ajungea pe masa familiei Ceausescu pleca numai din butoaiele fabricii Azuga, însă trecea prin furcile sterilizării supravegheate atent de o echipă de securisti și una de la Sanepid, potrivit sursei citate.

„Era un cosmar. Stateau trei securisti la spatele meu și ne verificau cum îmbuteliem berea. Aduceau niște sticle speciale, de 330 ml, pe care le spălam, le treceam prin bromocet, apoi le limpezeam cu alcool etilic și le băgam în sterilizatoare”, își amintește Viorica Bârliga, vechi inginer al fabricii.

ADVERTISEMENT

Șase doze pentru „tovarășa”

„Ajungeau la București într-un container sigilat. Cam șase doze săptamânal ajungeau la ‘tovarașa’, ca auzeam că el preferă vinul. Înainte de 1978, când am venit eu aici, cereau mai des, am auzit chiar că zilnic”, spune ea.

Lotul pentru familia Ceaușescu era o sursă de tensiune pentru angajați, care trebuiau să verifice și să reverifice sticlele de „protocol. Uneori, în aceste sticle se mai strecura „mătreața” de la filtre.  „Filtrele erau niste turte pe care le făceam noi. Cand venea berea cu presiune se mai desprindea masa filtrantă din ele si aparea ‘mătreață’. Treceam sticlele prin fața unui neon ca să fim siguri că nu apare matreațăa în sticlele pentru tovarașa”,spune Bîrliga.

Scădere pe piața locală

Potrivit asociației Berarii României, „piața berii din România raportează o scădere de 9% în primele cinci luni din 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior. Rezultatele se înscriu în trendul descendent manifestat încă de anul trecut, tendința continuând accelerat și în acest an”.

Principalii factori care au dus la această scădere sunt „scăderea puterii de cumpărare și contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflație și a prețurilor materiilor prime. Un alt factor responsabil de scădere este creșterea alarmantă a costurilor de producție, care se menține și în acest an, chiar dacă anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat.

Au mai contribuit la aceste rezultate și temperaturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutură al cărei consum este puternic influențat de vreme”.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: