Life

Fabrica românească veche de 100 de ani, vândută la licitație pentru mai puțin de 2 milioane de euro. Pe vremuri era renumită pentru producția agricolă industrializată

Fabrica românească veche de 100 de ani care a fost vândută pentru o sumă mică în comparație cu tot terenul și echipamentul pe care îl are.
11.11.2023 | 15:07
Fabrica romaneasca veche de 100 de ani vanduta la licitatie pentru mai putin de 2 milioane de euro Pe vremuri era renumita pentru productia agricola industrializata
Fabrică românească veche de 100 de ani, vândută la licitație. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Fabrica românească veche de 100 de ani care a fost vândută la licitație. Era renumită pe vremuri, dar acum s-au plătit mai puțin de două milioane de euro pe ea.

Fabrică românească veche de 100 de ani, vândută la licitație

Fabrica în cauză este cea de ulei Mândra. În urma tranzacției s-au plătit aproape 1,8 milioane de euro pentru fabrica veche cu istorie de 100 de ani. Aceasta a fost înființată în anul 1911 de Nicolae Malaxa.

ADVERTISEMENT

Fabrica de ulei Mândra din Bârlad avea un teren de peste 21.000 m². De asemenea, ea are și clădiri utilaje și alte echipamente tehnologice.

Acolo se poate deschide o nouă fabrică cu toate echipamentele disponibile. Dar nu se știe ce vrea să facă acolo cumpărătorul fabricii, care a rămas și unul secret în urma licitației.

ADVERTISEMENT

”CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România, a tranzacţionat, în urma unei licitaţii, activele agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra în valoare de 8.960.000 lei (aproximativ 1,8 milioane euro).

Pachetul de active, vândut de CITR din rolul de administrator judiciar, al Mândra SA, societate aflată în reorganizare, include Fabrica de Ulei Mândra şi bunurile imobile şi mobile aferente”, a transmis casa de insolvenţă. 

ADVERTISEMENT

Ce se spune despre vânzarea fabricii

De altfel, varianta deschiderii unei noi fabrici a fost generată și de Florin Constantin, Partener CITR.

Acesta declara că vânzarea fabricii cu o istorie de 100 de ani este o încercare de dezvoltare a economiei din zonă și de atragere a noilor investitori.

ADVERTISEMENT

„Tranzacționarea fabricii Mândra este un pas important și, totodată, o continuare a eforturilor noastre de a găsi investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România.

Fabrica de ulei aflată în patrimoniul Mândra SA, un punct foarte important pe harta agroindustrială a României, a avut un rol istoric semnificativ în prelucrarea și distribuirea produselor agricole și a derivatelor agroalimentare.

Potențialul activelor vândute nu este însă limitat la dezvoltarea industriei agricole. Ci oferă multiple alte posibilități de transformare, extindere sau utilizare a spațiului pentru domenii noi, variate”, declară Florin Constantin, Partener CITR.

Declinul fabricii de ulei din Bârlad a început din 2018, când acolo a avut loc un incendiu devastator. Secția de Presare a fost atunci distrusă în proporție de 80%.

În ceea ce privește banii, compania era pe pierdere din 2017, cu minus 4,1 milioane de lei.

ADVERTISEMENT