News

Fără restricții la slujba de Înviere. Decizia oficială a autorităților privind sărbătorile de Paște

25.03.2021 | 14:00
Fara restrictii la slujba de Inviere Decizia oficiala a autoritatilor privind sarbatorile de Paste
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis să permită credincioșilor să meargă la biserică în noaptea de Înviere, decizia fiind luată la întâlnirea dintre premierul Florin Cîțu și reprezentanții cultelor religioase.

La întrevederea care a început la ora 11 au mai participat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Acestora li s-a alăturat şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale din Administraţia Prezidenţială, secretarul general al Guvernului Horaţiu Gorun şi secretarul general adjunct al Guvernului Mircea Abrudean.

Prezență la slujba de Înviere, dar cu respectarea măsurilor de prevenție

Părțile au fost de acord asupra prezenței fizice a credincioșilor la liturghia de Înviere, discuțiile vizând și chestiunea normelor de prevenire a infectării cu Covid-19 pe care vor trebui să le respecte credincioșii. „A fost o întâlnire bazată pe un dialog deschis, animat de cele mai bune intenții comune in identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare ce vor fi in vigoare. Cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor/ la Slujba de Înviere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, autoritățile intenționează să elimine și restricțiile de circulație pe perioada sărbătorilor pascale, inclusiv în localitățile carantinate astfel încât credincioșii să poată merge până la ora 2.00 dimineața să ia lumină.

Decizia va oficializa intenția autorităților de a nu restricționa accesul credincioșilor în biserici, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis afirmase deja că nu-și dorește acest lucru.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanţă mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformaţii, iar la începutul lui mai vor sărbători creştinii ortodocşi. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în aşa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadru familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Am spus acest lucru foarte clar de la început: nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt sfintele sărbători de Paşti, oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii ca să meargă la biserică”, a afirmat şeful statului.

O afirmație similară a făcut și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. „Intenția este ca de Paște lumea să meargă la Înviere și să nu fie restricții în acest sens”, a spus Arafat. „Sunt convins că se va clarifica situația, iar cei care încearcă să pornească în oameni ideea că nu li se va permite, nu va fi posibil și încep de acum, când mai este o lună, cu astfel de știri false în final trebuie lăsați la o parte și așteptate comunicările oficiale care ies din partea autorităților”, a mai spus șeful DSU.

ADVERTISEMENT