Această rețetă este extrem de apreciată. Fasolea bătută este o specialitate culinară românească.
Este consistentă și foarte hrănitoare, tocmai bună pentru zilele de post.
Aflați mai jos cum puteți prepara această rețetă delicioasă.
Există o mulțime de preparate care se pot pregăti în zilele de post și chiar dacă nu conțin carne sunt delicioase.
Unul dintre cele mai gustoase feluri este fasolea bătută cu ceapă și usturoi. Această rețetă este foarte îndrăgită de toți românii.
Este ușor de pregătit și orice gospodină ar trebui să știe această rețetă delicioasă.
Ingrediente (pentru două porții)
300 g fasole boabe (se poate folosi și fasole fiartă din conservă)
1 morcov
2 cepe
2 căței de usturoi
2, 3 linguri de pastă de roșii
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
sare, piper, foi de dafin
pătrunjel verde (decor)
Mai întâi se curăță fasolea și se spală în mai multe ape. Aceasta se lasă la înmuiat câteva ore înainte de a fi gătită.
Se pune fasolea într-o oală încăpătoare, se toarnă apă rece cât să o cuprindă și se pune la fiert. După 20 de minute se aruncă prima apă. Se pune din nou la fiert, dar cu apă fierbinte.
Se adaugă morcovul (care a fost curățat), și o foaie de dafin. Nu uitați să tăiați morcovul în rondele. Fasolea este gata atunci când boabele se pot strivi ușor între degete.
Se scurge apa, dar nu o aruncați pe toată. Păstrați zeamă într-o cană. Apoi, toate ingredientele se pun în blender și se pasează. Adăugăm si usturoiul. Se pune și zeama, până obținem consistența pe care o dorim.
Se adaugă sare și piper după gust.
După ce fasolea este gata se prepară ceapa călită. Se taie cuburi sau feliuțe și se pune la călit. Când devine aurie se adaugă bulionul și se fierbe câteva minute. Trebuie să amestecați, pentru că altfel ceapa se poate arde.
Amestecul din ceapă și bulion se toarnă peste fasolea bătută.
În cazul în care nu țineți post, fasolea bătută se poate consuma și sub formă de garnitură pentru cârnați sau friptură.