Sport

Kyros Vassaras, comunicat după Rapid – FCU Craiova 4-3. Ce explicații a dat după ce Feșnic a stat 7 minute pentru a acorda penalty cu VAR

A doua repriză a partidei din Giulești dintre Rapid București și FCU Craiova 1948 nu a fost lipsită de faze ciudate, cum ar fi cea din care giuleștenii au înscris golul 2.
20.01.2024 | 18:31
Kyros Vassaras comunicat dupa Rapid  FCU Craiova 43 Ce explicatii a dat dupa ce Fesnic a stat 7 minute pentru a acorda penalty cu VAR
Fază bizară pe Giulești. Arbitrul Horațiu Feșnic a acordat penalty pentru Rapid după 7 minute de analiză VAR
ADVERTISEMENT
20-01-2024
16:32

De ce a durat 7 minute ca VAR să acorde penalty pentru Rapid

CCA, prin vocea președintelui Kyros Vassaras, a reacționat după faza controversată a penalty-ului acordat pentru Rapid după mai bine de 7 minute de ”dezbateri”. Practic, faza a fost complicată de o eroare tehnică din cabina VAR, astfel că decizia nu a putut fi luată mai rapid.

”Din păcate, o problemă tehnică nu a putut permite oficialilor video ai meciului, arbitrii VAR Andrei Chivulete și Mihăiță Necula, să furnizeze informații exacte într-o perioadă mai scurtă de timp. În momentul în care mingea a părăsit suprafața de joc, Andrei Chivulete l-a informat pe arbitrul Horațiu Feșnic despre faptul că ar putea exista o posibilă lovitură de pedeapsă în favoarea Rapidului, ca urmare al unui posibil joc al mingii cu mâna.

Conform protocolului VAR, înainte ca arbitrul meciului să fie chemat la monitor, VAR-ul verifică întotdeauna întreaga situație de atac, așa cum se întâmplă și la fiecare gol marcat. Identificând un posibil ofsaid ce ar fi avut nevoie de interpretare de către arbitru, a fost necesar ca liniile să fie trasate și clipul să fie salvat.

După verificare și în timp ce situația fazei se salva, întregul sistem VAR s-a prăbușit și a trebuit să fie repornit, lucru ce nu s-a întâmplat din prima încercare. Având în vedere cele de mai sus, analiza fazei a durat mai mult decât ar fi trebuit, acesta fiind motivul pentru care decizia lui Horațiu Feșnic, una corectă, a întârziat câteva minute. De asemenea, jucătorul Rapidului care a primit mingea în faza de atac înainte de infracțiunea din careu nu se afla în poziție afară de joc.

Problemele tehnice au apărut încă dinaintea fluierului de start, camerele din spatele porții nefiind funcționale. Ulterior, producătorii TV au reușit să pornească doar camera din spatele porții din dreapta, așa cum a apărut pe transmisiunea TV. În concluzie, din nefericire, încă ne mai confruntăm cu probleme de natură tehnică, dar care sperăm să fie rezolvate cât mai curând pentru a evita astfel de situații neplăcute pentru toată lumea”, a explicat liderul arbitrilor din România.

Totul s-a întâmplat în minutul 70, când o minge șutată de Rrahmani l-a lovit în mână pe Léo Lacroix. De fapt, mingea l-a lovit în cot, însă arbitrajul VAR a avut nevoie de aproximativ 7 minute pentru a-l trimite pe centralul Horațiu Feșnic spre ecranul VAR, unde a analizat ulterior faza.

Arbitrul Horațiu Feșnic a acordat penalty pentru Rapid după 7 minute de analiză VAR

În cele din urmă s-a dictat penalty pentru Rapid, iar Rrahmani a înscris fără probleme. Cu toate acestea, puțină lume a înțeles ce au avut de analizat atât de mult timp, în timp ce fanii din Giulești scandau ”hoții, hoții”.

ADVERTISEMENT

Pentru atacant a fost prima reușită după revenirea miraculoasă din accidentarea cumplită care l-a ținut departe de gazon atâtea luni. Misiunea giuleștenilor de a reveni pe tabelă a fost complicată în același timp de o ploaie torențială, care a nu a mai permis practicarea unui fotbal eficient.

De altfel, poate și cu ajutorul ploii, rapidiștii au reușit să egaleze printr-un autogol al oltenilor, iar ultimele 10 minute de prelungire au fost un asediu total la poarta celor de la FCU Craiova 1948.  Asta, în timp ce dezamăgirea de pe chipul oltenilor era evidentă.

ADVERTISEMENT

Horațiu Feșnic, sancționat dur după Rapid – FCSB

Arbitrul Horațiu Feșnic nu este la prima experiență cel puțin controversată cât timp a arbitrat Rapidul. Drept dovadă meciul din mai 2023 dintre Rapid și FCSB, făcut praf de central, care a fost ulterior reținut de la delegări multă vreme.

În partida respectivă, Horațiu Feșnic ar fi trebuit să-l elimine pe Răzvan Onea, în minutul trei al meciului, pentru o intrare exagerat de dură asupra lui Florinel Coman, și să-i dea un cartonaș roșu lui Dragoș Grigore pentru o intervenție dincolo de limită la Andrea Compagno.

ADVERTISEMENT

De altfel, Feșnic devenea inamicul public nr. 1 pentru FCSB, Gigi Becali și fanii ”roș-albaștrilor”.  Gigi Becali a declarat chiar că a pierdut foarte mulți bani din cauza arbitrajului lui Feșnic. În cele din urmă cei doi au făcut pace.

“Dacă Feșnic nu arbitra așa, noi eram campioni. Și poate și în Liga Campionilor. Poate aveam 20-30 de milioane de euro în plus, păi vezi. Cam așa mi-au scos banii din buzunar. Doar noi avem tăria, ca pedigree, să ne ducem în Liga Campionilor, că așa suntem noi.

ADVERTISEMENT

Atunci eu spun asta, spun ce văd. Nu văd doar eu, vede toată lumea. Pe două campionate pierdute, nu știm cât am fi pierdut, cert e că mulți bani. Noi clar în Europa League tot mergeam. 15-20 de milioane de euro pentru Europa League”, a declarat Gigi Becali pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT