News

Femeile din România, private de dreptul la avort? De ce sunt refuzate de medici

Numărul avorturilor din spitalele de stat a scăzut într-un an cu peste 3.000 de astfel de proceduri, însă cauza nu este o mai bună educație sexuală a românilor.
30.06.2022 | 07:58
Femeile din Romania private de dreptul la avort De ce sunt refuzate de medici
Avortul la stat în România, o problemă pentru femei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews, femeile acuză un refuz în masă al medicilor de la stat. Managerii maternităților nu vor să ofere detalii pentru această situație, deși o explicație ar fi lipsa anesteziștilor și faptul că asigurările pentru cazurile de malpraxis nu acoperă acest tip de intervenții.

Avortul la stat în România, procedură complicată

Ministerul Sănătății a arătat, prin date oficiale, că în 2020 au fost făcute 15.500 de întreruperi de sarcină în România, dintre care 8.200 la spitalele de stat. În 2021, în România au fost făcute 14.000 de întreruperi de sarcină la cerere, dintre acestea doar 5.200 la cabinetele din sistemul public de sănătate. Așadar, o scădere cu 3.000 a numărului de avorturi.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniu au explicat că spitalele din stat din România nu au, uneori, capacitatea de a oferi acest serviciu femeilor care au nevoie de o întrerupere de sarcină.

”Un spital public poate să-l ofere sau poate să nu-l ofere, depinde de capacitatea pe care o are. Dacă nu are medici care să facă acest serviciu, nu-l oferă. În schimb, probabil spitalele private au această capacitate să ofere resursele umane care să facă procedura”, a explicat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

ADVERTISEMENT

O altă explicație, prezentată de sursa citată, ar fi că asigurările de malpraxis nu acoperă despăgubirile în cazul acestor intervenii. Cu toate acestea, există cazuri când un doctor acceptă să facă o întrerupere de sarcină la privat, însă refuză acest lucru la stat.

”Clinicile private asigură o importanţă deosebită liniei de asigurări şi vor să se pună la adăpost cu cele mai bune soluţii de asigurări din piaţă. În eventualitatea unei daune. Clinicile de stat aleg preţul cel mai mic, nu întotdeauna preţul cel mai mic e şi acoperirea cea mai bună”, a dezvăluit brokerul Marius Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Reporterii Observatornews au filmat cu camera ascunsă în două maternități din București, unde angajații au transmis clar că nu se fac avorturi la cerere. Cu toate acestea, conducerea maternităților a declarat, ulterior, că intervențiile se fac, dar în condiții speciale, care nu sunt precizate.

”Nu avem spitale care să ofere servicii de avort medicamentos. Există foarte multă stigmă la noi. În continuare nu vorbim despre avort ca o metodă de contracepţie, dar vorbim de o ţară în care nu avem acces la contracepţie gratuită, nu avem acces la educaţie sexuală şi asta e ultima soluţie pe care o avem. Statul ne împinge în acest moment să devenim mame cu forţa”, a declarat Andrada Cilibiu, reprezentant FILIA.

ADVERTISEMENT

FILIA este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

Ministerul Sănătății a fost rugat să ofere o listă cu spitalele publice în care femeile din România pot face avorturi la cerere, însă nu a putut oferi un răspuns clar, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT