News

Fenomenul spectaculos de care avem parte o dată la 800 de ani! Ce se întâmplă cu Jupiter și Saturn

27.11.2020 | 15:29
Fenomenul spectaculos de care avem parte o data la 800 de ani Ce se intampla cu Jupiter si Saturn
ADVERTISEMENT

Chiar dacă mult așteptatele sărbători de iarnă îți vor acapara întreaga atenție în ultima parte a lunii decembrie, sfatul nostru e să arunci din când în când și un ochi pe cer. Nu de alta, dar vei avea ocazia să te bucuri de un fenomen astronomic cu care omenirea se întâlnește doar o dată la 800 de ani.

„Marea conjuncție”, așa cum o numesc specialiștii, este momentul în care planetele Jupiter și Saturn se apropie atât de mult una de cealaltă încât ai fi tentat să crezi că se ating și formează în felul acesta un astru dublu.

ADVERTISEMENT

O astfel de aliniere s-a produs ultima dată tocmai în Evul Mediu, pe 4 martie 1226, perioadă în care întreaga lume se confrunta cu invaziile Imperiului Mongol. Trebuie spus că ea va coincide cu solstițiul de iarnă și va putea fi admirată cu ajutorul telescopului doar în cazul unor condiții atmosferice ideale.

Jupiter și Saturn vor forma un astru dublu pe 21 decembrie. Fenomenul se produce o dată la 800 de ani

Apropierea minimă și rară dintre Jupiter și Saturn se va produce, potrivit oamenilor de știință, în ultimele două săptămâni ale lunii viitoare, momentul cel mai bun fiind în seara de luni, 21 decembrie, când vor putea fi observate cu ușurință înspre sud-vest.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari planete ale sistemului solar aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar cu ajutorul telescopului vor fi observate în același câmp atât inelele lui Saturn, cât și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți.

Această sincronizare va avea loc între 16 și 25 decembrie 2020, dar pe 21 decembrie, data la care se va produce și solstițiul de iarnă, Jupiter și Saturn vor ajunge la cea mai mică distanță posibilă una de alta.

ADVERTISEMENT

Dincolo de spectacolul care cu siguranță îi va lăsa fără cuvinte pe pasionații de astre, fenomenul este unul extrem de rar.

Chiar dacă astfel de alinieri ale planetelor se produc o dată la circa 20 de ani, cel din decembrie 2020 este cu adevărat rar datorită proximității, care va crea senzația că planetele sunt pe punctul de a intra în coliziune.

ADVERTISEMENT

Nu va fi, însă, decât o iluzie optică din perspectiva Terrei, întrucât Jupiter și Saturn vor rămâne în realitate la o distanță considerabilă. Mai exact, în unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA.

Cei care, din varii motive, ratează acest fenomen, vor mai avea poate șansa să îl revadă abia peste 60 de ani, pe data de 15 martie 2080. Apoi, potrivit estimărilor realizate de specialiști, o astfel de aliniere de planete se va mai produce abia după anul 2400.

ADVERTISEMENT