News

Fiica miliardarului israelian Eyal Waldman, ucisă de teroriștii Hamas. Acesta avea investiții în Gaza și susținea dezvoltarea economică a palestinienilor

Danielle, fiica de 24 de ani a miliardarului Eyal Waldman, a fost ucisă de teroriștii Hamas împreună cu prietenul ei la festivalul de muzică de la granița cu Gaza
15.10.2023 | 11:12
Fiica miliardarului israelian Eyal Waldman ucisa de teroristii Hamas Acesta avea investitii in Gaza si sustinea dezvoltarea economica a palestinienilor
Fiica de 24 de ani a miliardarului E. Waldman, ucisă de Hamas. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Eyal Waldman, care în urmă cu câțiva ani și-a vândut compania de IT pentru 7 de miliarde de dolari, avea nenumărate investiții în Fâșia Gaza și în teritoriile palestiniene, fiind un susținător al dezvoltării economice a zonei, sperând că astfel se va ajunge la o pace între Israel și Palestina.

Fiica miliardarului Eyal Waldman, ucisă de Hamas

Danielle Waldman, fiica în vârstă de 24 de ani a miliardarului din domeniul IT, Eyal Waldman, se numără printre sutele de civili nevinovați care au fost uciși în Israel în urma atacului surpriză lansat sâmbătă trecută de gruparea teroristă Hamas asupra unui festival de muzică din sudul țării, scrie The Times of Israel.

ADVERTISEMENT

Danielle și prietenul ei, Noam, au participat la festivalul de muzică Supernova, o petrecere rave care a durat toată noaptea în apropiere de Kibbutz Re’im, la granița cu Gaza. Această locație a fost atacată sâmbăta trecută de Hamas și unde au fost înregistrați peste 260 de morți, transformând o petrecere pașnică într-un masacru. Alți participanți la festival au fost răniți sau răpiți de grupul terorist.

Danielle, născută în Palo Alto, California, a participat la festivalul de muzică împreună cu prietenul ei de șase ani, care a fost de asemenea ucis, deoarece sărbătoreau dragostea și viața, a declarat tatăl ei pentru CNN. “Am sperat și m-am gândit că poate au fost luați ostatici în Gaza și că îi vom revedea”, a declarat Eyal Waldman.

ADVERTISEMENT

El a amintit că, folosind funcția de urmărire de pe telefon și de pe ceasul Apple, familia sa a reușit să găsească locația în care a fost ucisă fiica sa cea mică. Waldman a spus că părea că mașina ei a fost înconjurată și atacată de Hamas.

“Am văzut exact cum a fost ucisă din două direcții de cel puțin trei până la cinci persoane care au atacat-o”, a spus acesta. “Din cartușele pe care le-am găsit, au fost cel puțin trei arme care au tras în mașină. Am sperat și am crezut că poate au fost luați ostatici în Gaza și că îi vom revedea”, a mai declarat Eyal Waldman.

ADVERTISEMENT

Waldman a descris-o pe fiica sa cea mică ca fiind o persoană iubită de toți cei care au întâlnit-o. “Nu a făcut nimic rău și nu a făcut nimic rău nimănui”, a spus el. “Danielle și Noam nu au făcut nimic rău nimănui și au fost uciși doar pentru că erau israelieni”, a mai spus omul de afaceri israelian.

Waldman a povestit că ultima dată când a vorbit cu Danielle i-a spus că a decis împreună cu prietenul ei că se vor căsători în curând. Cei doi tocmai se mutaseră într-un apartament nou, cu câteva săptămâni înainte de a fi uciși. “Îi vom îngropa împreună”, a spus acesta, printre lacrimi, într-un interviu pentru CNN.

ADVERTISEMENT

Waldman a spus că a primit un bilet de la un alt participant la festival care a fost rănit la ochi în atacul inițial. Acea victimă i-a spus că Danielle Waldman se oprise să se ocupe de ea și să se asigure că este în siguranță înainte de a încerca să fugă cu o mașină.

“Le plăcea să sărbătorească viața”, a spus Waldman despre fiica sa și prietenul ei. “Au plecat vineri seară pentru a sărbători viața, dragostea și libertatea, și în final au fost masacrați”.

Cine este Eyal Waldman

În 1999, Waldman a înființat Mellanox, un producător de servere de mare viteză și de soluții de comutare a stocării care permit deplasarea unor cantități masive de date în interiorul și între calculatoare. Gigantul american din domeniul jocurilor și al graficii pe calculator Nvidia a cumpărat Mellanox pentru 7 miliarde de dolari în anul 2020.

Este cunoscut la nivel internațional pentru că încearcă să promoveze pacea între israelieni și palestinieni prin activitatea sa în domeniul tehnologiei – Mellanox a angajat lucrători palestinieni în domeniul tehnologiei în Gaza, Nablus și în orașul Rawabi din Cisiordania.

“Am vrut să facem pace, să lucrăm împreună, să aducem prosperitate poporului palestinian, la fel ca în Israel”, a spus el. “Am adus chiar și Apple pentru a deschide un centru de cercetare în Rawabi și am adus și alte companii pentru a deschide centre de R&D în Rawabi.”

Moartea fiicei sale și a lui Shay și amploarea atacurilor și contraatacurilor care au dominat titlurile ziarelor în ultimele zile nu au schimbat speranța lui Waldman pentru pace în viitor, a spus el, dar nu în viitorul apropiat. El crede că, de data aceasta, violențele “ne-au dus înapoi cu câțiva ani, dacă nu cu zeci de ani”.

“Avem nevoie de timp pentru a construi încrederea, dacă este cazul, între cele două națiuni și pentru a începe să lucrăm împreună pentru a putea vorbi despre pace”, a spus el. “Până atunci, vom continua să ne protejăm într-un mod foarte direct în Gaza și peste tot în jurul Israelului”.

De asemenea, Waldman a declarat că va continua să încerce să angajeze palestinieni și să lucreze cu ei pentru a face parte din ecosistemul tehnologic israelian, atât timp cât aceștia declară “că lucrează pentru pace și că nu susțin – nici financiar și nici în alt mod – nicio acțiune teroristă sau nicio acțiune care nu reprezintă economie civilă între cele două națiuni”.

“Mâinile noastre sunt mereu întinse pentru pace. Dar, în același timp, înainte de a face acest lucru, avem nevoie ca oamenii să înțeleagă că Israelul este puternic, Israelul este unit și nu vom mai permite nimănui să facă rău cetățenilor statului Israel”, a mai declarat Waldman.

ADVERTISEMENT
Tags: