LIVE Actualizat 15-10-2023
18:40

Război în Israel. Peste 3.000 de refugiați ucraineni au ajuns din Israel în România / Marcel Ciolacu: ”48 au solicitat să rămână”

După o săptămână în care a bombardat continuu Fâșia Gaza, armata israeliană anunță că este tot mai aproape de o invazie terestră a enclavei
15.10.2023 | 21:40
Razboi in Israel Peste 3000 de refugiati ucraineni au ajuns din Israel in Romania  Marcel Ciolacu 48 au solicitat sa ramana
Israelul, tot mai aproape de invadarea terestră a Fâșiei Gaza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-10-2023
18:40

Marcel Ciolacu speră să salveze românii aflați în Gaza

Marcel Ciolacu anunță că 3.000 de refugiați ucraineni au ales ajuns în România din Israel, din cauza războiului din zonă. Premierul a explicat că țara noastră nu a plătit nimic, pentru că majoritatea au ajuns aici doar pentru a tranzita țara, cu ajutorul Comisiei Europene.

”Cred că a fost vorba de aproape 3.000 de cetăţeni ucraineni, statul român nu a cheltuit niciun ban pentru acest lucru, statul român s-a implicat logistic, la rugămintea partenerilor europeni. Totul a fost suportat de forurile europene”, a declarat premierul. De asemenea, Marcel Ciolacu a transmis că ”se mândreşte cu acest lucru, că statul român a avut capacitatea de a organiza acest lucru, cu avioane închiriate, plătite de la forurile europene”.

”Faptul că Uniunea Europeană îţi încredinţează astfel de lucruri, denotă că serviciile noastre, statul român, are această capacitate, lucru care ar trebui să ne bucure, nu să îl luăm în derâdere sau să comentăm”, a completat premierul. Doar 48 de ucraineni au solicitat să rămână pe teritoriul României.

Cât despre românii din Gaza, toți sunt blocați acolo, deși momentan viața nu le este pusă în pericol. ”Nu a putut nimeni. Absolut nimeni, în acest moment, nu a ieşit din Fâşia Gaza”. Nu are rost să intrăm în nişte detalii care ar putea să le facă rău acestor oameni. Se comunică cu acest grup de români care au solicitat Ministerului de Externe şi României ajutorul. Sunt ferm convins că până la urmă vom reuşi, cu toţii suntem angrenaţi”, a declarat Ciolacu.

15-10-2023
14:33

Premierul Netanyahu promite să demoleze Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu promite să demoleze ”Hamas” în Gaza, însă momentan invazia terestră se lasă așteptată și mulți specialiști se întreabă dacă nu este un simplu bluf al israelienilor. Cert că Hamas a transmis că “Hamas a crezut că vom fi dărâmaţi. Noi suntem cei care vom demola Hamas”.

Armata israeliană a transmis că așteaptă o ”decizie politică” înainte de o invazie ipotetică, deși Gaza este bombardată fără întrerupere de mai bine de o săptămână, ca represalii la atacul Hamas de acum o săptămână. Așadar, purtătorii de cuvânt ai armatei, Richard Hecht și Daniel Hagari, au transmis că fără o decizie politică nu se poate ajunge la invazie terestră. În Israel va ajunge în 24 de ore și secretarul de stat american Antony Blinken, probabil pentru a da undă verde invaziei.

Israelul se pregătea sâmbătă să lanseze un asalt terestru în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu dens populat să evacueze teritoriul spre sud, către frontiera închisă cu Egiptul.

Israelul gata să invadeze Fâșia Gaza

Israelul va începe “operațiuni militare semnificative” în Gaza doar după ce va vedea că civilii au plecat, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

ADVERTISEMENT

“Lucrul important aici pe care trebuie să ne concentrăm este că vom începe operațiuni militare semnificative doar după ce vom vedea că civilii au părăsit zona. Este foarte important ca oamenii din Gaza să știe că am fost foarte, foarte generoși cu timpul. Am dat un avertisment amplu, mai mult de 25 de ore… Nu pot să subliniez mai mult decât suficient pentru a spune că acum este momentul ca locuitorii din Gaza să plece”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al IDF.

“Luați-vă bunurile, mergeți spre sud. Păstrați-vă viața și nu cădeți în capcana pe care Hamas v-o pregătește”, a completat acesta.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate din cei 2 milioane de locuitori din Gaza trăiesc în secțiunea nordică pe care Israelul le-a spus să o evacueze. Multe familii, dintre care unele erau deja strămutate intern, sunt acum înghesuite într-o porțiune și mai mică a teritoriului de 140 de mile pătrate. Zeci de mii de palestinieni au fugit spre sud pe străzile bătătorite din Gaza, după ce armata israeliană le-a spus să părăsească zonele nordice ale benzii dens populate.

Unele părți din sud devin și mai aglomerate și supraaglomerate, spun locuitorii din Gaza, pe măsură ce valuri de palestinieni își abandonează casele în urma declarației Israelului, înaintea unui asalt terestru anticipat de către IDF.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Conricus, zona din jurul Fâșiei Gaza este înțesată de “sute de mii de unități de rezervă israeliene” care se pregătesc pentru diverse misiuni.

“Provocarea și misiunea este ca toți cei peste 360.000 de rezerviști, atât în sud, cât și în nord, să fie pregătiți pentru misiuni, echipați, pregătiți, forțați pentru sarcini și pregătiți pentru orice misiuni pe care le vor avea în viitor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

300 de palestinieni uciși în ultimele 24 de ore

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise și 800 au fost rănite în Gaza în intervalul de 24 de ore până duminică dimineață, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Cele mai multe dintre victime au fost femei și copii, au mai precizat oficialii din Gaza.

Timp de opt zile consecutive, Fâșia Gaza, dens populată, a fost supusă unor lovituri israeliene, soldate cu 2.329 de morți și 9.042 de răniți, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.

Temerile pentru civilii din Gaza cresc acum, în timp ce Israelul afirmă că se pregătește pentru următoarele etape ale războiului său cu Hamas, inclusiv lovituri pe scară largă și “operațiuni terestre semnificative”.

Autoritatea palestiniană pentru apă a avertizat că rezervele de apă din Gaza sunt foarte scăzute din cauza distrugerii capacității de generare.

Aceasta a declarat sâmbătă că, înainte de începerea conflictului, 262.000 de metri cubi de apă erau extrași zilnic din fântâni. Acum, această cifră este de 14.000 de metri cubi și este nevoie urgentă de combustibil pentru a furniza mai multă apă, a spus aceasta.

În același timp, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că au atacat “peste o sută de ținte militare” în diferite părți din Gaza în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, inclusiv cartierele generale și complexele militare ale Hamas, zeci de lansatoare, posturi antitanc și posturi de observare.

Care este situația la nivel diplomatic

Președintele SUA, Joe Biden, l-a sunat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și, în timp ce și-a reiterat sprijinul “de neclintit”, a discutat despre coordonarea internațională pentru a se asigura că civilii au acces la apă, alimente și asistență medicală.

Biden a vorbit, de asemenea, cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care a subliniat necesitatea urgentă de a permite crearea de coridoare de ajutor umanitar urgent în Gaza.

Statele Unite trimit un al doilea portavion în estul Mediteranei “pentru a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”, a declarat sâmbătă secretarul Apărării, Lloyd Austin.

USS Eisenhower și navele de război afiliate acestuia se vor alătura unui alt grup de portavioane deja desfășurat în regiune în urma atacului Hamas asupra Israelului de acum o săptămână și a răspunsului în curs al Israelului.

Desfășurarea semnalează “angajamentul de fier al Washingtonului față de securitatea Israelului și hotărârea noastră de a descuraja orice stat sau actor non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a declarat Austin într-un comunicat.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că palestinienii vor “rămâne pe pământul nostru”, chiar dacă un milion de locuitori din Gaza ar fi fugit din casele lor de când Israelul a început bombardamentele.

Iranul a avertizat sâmbătă că, dacă “crimele de război și genocidul” Israelului nu vor fi oprite imediat, “situația ar putea scăpa de sub control și ar putea ricoșa cu consecințe de mare amploare”, a postat pe X misiunea Teheranului la Națiunile Unite la New York.

“Dacă crimele de război și genocidul apartheidului israelian nu sunt oprite imediat, situația ar putea scăpa de sub control și ricoșa cu consecințe de mare amploare – a căror responsabilitate revine ONU, Consiliului de Securitate și statelor care conduc Consiliul spre o fundătură”, se arată în postare.

Trimisul chinez Zhai Jun va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a face presiuni în vederea începerii focului în conflictul dintre Israel și Hamas și pentru a promova discuțiile de pace, a anunțat duminică postul de televiziune de stat CCTV.

Zhai a declarat într-un interviu pentru CCTV că “perspectiva extinderii și extinderii în continuare și a extinderii în exterior (a conflictului) este profund îngrijorătoare”, potrivit sursei citate.

Acțiunile Israelului în Gaza au depășit “sfera autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie “să înceteze pedeapsa colectivă împotriva populației din Gaza”, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în declarații publicate duminică.

Wang, care a făcut comentariile în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan, a declarat că “toate părțile nu ar trebui să întreprindă nicio acțiune care să escaladeze situația și ar trebui să se întoarcă la masa negocierilor cât mai curând posibil”, potrivit unui comunicat al ministerului de externe.

ADVERTISEMENT
Tags: