News

Filmul copleşitor despre cutremurul din 1977, interzis de Nicolae Ceauşescu. Imaginile i-au deranjat teribil pe comunişti

Singurul film românesc despre cutremurul din 4 martie 1977 a fost interzis de cenzura comunistă. Prima sa difuzare a avut loc la mai bine de patru decenii după ce a fost finalizat.
04.03.2023 | 14:40
Filmul coplesitor despre cutremurul din 1977 interzis de Nicolae Ceausescu Imaginile iau deranjat teribil pe comunisti
Imagine din filmul interzis "Mai presus de orice"
ADVERTISEMENT

La un an de la devastatorul cutremur din 4 martie 1977, Casa de Filme 3 a realizat un film al seismului, presărat cu poveşti şi mărturii tulburătoare, menite să redea cât mai fidel amploarea dezastrului. Filmul a fost atât de crud, încât conducerea comunistă a considerat că este prea violent pentru a fi aprobată difuzarea sa către public.

Filmul a avut premiera abia după 44 de ani

Filmul a fost regizat de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu şi a fost finalizat în 1978, dar nu avea să primească niciodată din partea autorităţilor comuniste eticheta “bun de difuzare”. Pelicula începe cu un montaj de imagini cu zonele devastate din Bucureşti şi, de altfel, pe întreg parcursul filmului sunt inserate cadre cu dărâmături, surprinse de operatori ai Studioului Sahia (de filme documentare) şi ai Televiziunii Române.

ADVERTISEMENT

“Inițial conceput ca un documentar despre catastrofalul cutremur din 4 martie 1977, filmul a intrat în zona ficțiunii, la scenariu colaborând alături de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu și Iosif Demian.

Din rațiuni de psihologie a publicului și refuzat la cel mai înalt nivel al cenzurii vremii, filmul nu a mai apărut pe ecrane. Pentru istoricii filmului românesc, dar și pentru cinefili, vizionarea filmului Mai presus de orice poate fi o experiență interesantă”, declara criticul de film Călin Stănculescu, pentru România Liberă

ADVERTISEMENT

“Mai presus de orice”, titlul acestui film, este singura peliculă românească despre cutremur şi în ciuda acestui fapt, cenzura comunistă nu s-a înduplecat să arate publicului urmările tragediei în care şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de oameni, între care personalităţi de prim rand ale României.

Interviurile cu supravieţuitorii de pe paturile de spital, imaginile de la înmormântarea lui Toma Caragiu, reconstituirile momentelor dramatice din noaptea cutremurului cu actori în subsoluri si printre zidurile prăbuşite i-au speriat într-atât pe cerberii comunişti încât s-au temut că dacă imaginile vor fi văzute de public lumea se va revolta împotriva autorităţilor.

ADVERTISEMENT

“Totul e făcut să redea nu doar emoţia momentului tragic, cât mai ales solidaritatea, fără a aluneca prea tare în triumfalism (cu excepţia finalului deja menţionat). Aceeaşi solidaritate e reflectată şi de secvenţele cu colegii actori ai lui Toma Caragiu – Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Ion Besoiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu – care îşi joacă propriile roluri şi care sunt filmaţi, în scene de reconstituire, mai întâi în faţa blocului dărâmat al artistului, apoi în jurul unei mese, pe scena unui teatru, vorbind despre el.

Scenele sunt dublate, în plan non-ficţional, de momentul înmormântării (unde, în afară de unii dintre cei deja enumeraţi, îi mai vedem pe Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Forry Etterle, Dan Nuţu şi alţii, cu toţii îndureraţi)”, scria criticul de film Ionuţ Mareş, în urmă cu doi ani, în Ziarul Metropolis.

ADVERTISEMENT

Documentarul „Mai presus de orice” a avut premiera pe 4 martie 2021, la postul Cinemaraton, de la ora 21 si 22 de minute, ora la care exact cu 44 de ani în urmă avea loc tragedia în urma căreia au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.300 numai în Bucureşti.

ADVERTISEMENT
Tags: