Floarea rară care a apărut mai devreme anul acesta. Crește doar în câteva zone de la noi din țară. Este pe cale de dispariție, așa că nimeni nu are voie să o culeagă.
Săptămânile trecute, temperaturile de afară au fost ceva mai ridicate, iar florile au înflorit în număr mare. De exemplu, laleaua pestriță a înflorit într-o pădure din județul Gorj, iar peisajul este unul de poveste.
Turiștii sunt îndemnați să nu rupă floarea, deoarece este pe cale de dispariție. Această plantă mai crește doar în câteva zone sălbatice de la noi din țară.
Totul este mov în pădurea din județul Gorj, pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare. Temperaturile ridicate din luna februarie au grăbit apariția acestor specii de lalele.
Anul acesta, laleaua pestriță a înflorit cu trei săptămâni mai devreme decât în alți ani. Este o plantă care nu crește mai mult de 20 de cm și rămâne înflorită timp de aproximativ două săptămâni.
Multe persoane vin din diferite zone ale țării pentru a admira această floare. Câțiva săteni fac voluntariat pentru a le prezenta turiștilor laleaua pestriță.
“Avem mulţi vizitatori în timpul săptămânii, iar în weekend extraordinar de mulţi. Au înţeles că este o floare protejată, nu se rupe”, a explicat Romică Prodea, padurar pensionar, potrivit Observator News.
“Vine foarte multă lume, nu numai din judeţul Gorj, ci şi din judeţele limitrofe şi chiar mai departe. Au venit din Timişoara, chiar Braşov. Veneau din zona Petroşani, din zona Vâlcii”, a spus un localnic.
Cunoscută și sub denumirea de “floarea de șah”, datorită petalelor sale, laleaua pestriță mai înflorește și în alte zone sălbatice din țară, pe suprafețe mai mici.
“Chiar este o bogăţie a naturii şi merită văzut de cât mai mulţi vizitatori. Este o zonă protejată şi nu trebuie luată acasă că nu rezistă, ci lăsată în mediul ei că merită văzută aici în permanenţă”, a spus Silviu Militaru, pădurar, pentru sursa citată.