Life

Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent. În ce loc o pot admira turiștii

O floare superbă dispărută din România a fost redescoperită recent. Unde poate fi admirată? Este cu adevărat spectaculoasă.
01.08.2023 | 09:31
Floarea superba disparuta din Romania care a fost redescoperita recent In ce loc o pot admira turistii
Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent. Sursă foto: captură video observatornews.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O floare superbă dispărută din România a fost redescoperită recent. Oamenii de știință au confirmat acest lucru, iar deși credeau că nu va mai putea fi văzută vreodată, iată că o minune a avut loc.

Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent

Despre ce floare este vorba? O nouă specie de orhidee care a fost observată prima dată în anul 2009. Ulterior, cercetătorii au crezut că specia a fost distrusă, însă iată că lucrurile aveau să se schimbe.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, floarea a fost găsită din nou, în partea de sud-est a Parcului Natural Bucegi. Astfel, oricine ajunge în România o poate admira. Cum arată însă aceasta și de ce este atât de deosebită?

Specialiştii de la Univesitatea de Științe Agronomice din Bucureşti vin cu precizări în acest sens. Potrivit acestora, specia poate forma populații stabile şi numeroase. În ceea ce privește aspectul ei, orhideea de Bucegi are florile închise și culori discrete.

ADVERTISEMENT

De asemenea, floarea crezută dispărută nu are miros. Nora Anghelescu a vorbit despre acest subiect. Se pare că această orhidee aparte din România se camuflează destul de bine în vegetația maronie.

Pe de altă parte, după deschiderea manuală a mai multor flori și o examinare mai atentă, specialiștii și-au dat seama despre ce plantă este vorba. Iar descoperirea e una cu adevărat uimitoare pentru România.

ADVERTISEMENT

“La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur.

Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescențele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui, un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucișată, chasmogame de ex. Epipactis helleborine.

ADVERTISEMENT

După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, a spus Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Unde o poți admira

Trebuie menționat faptul că tot Nora Anghelescu a fost cea care a descoperit noua specie de orhidee în anul 2009. În următorii ani, dezvoltarea acestei flori a fost monitorizată atent.

Începând cu 2012 însă, zona din România unde planta se regăsea a fost distrusă. O dezvoltare imobiliară masivă a luat naștere acolo. Drept urmare, cercetătorii se gândeau că planta a dispărut definitiv.

Studiul botanic efectuat în vara anului trecut însă avea să aducă o surpriză. În total, două populații de astfel de flori au fost redescoperite în partea de sud-est a parcului natural. Dacă vrei să le vezi însă trebuie să ajungi la o altitudine de aproximativ 820-980 metri.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume