Life

Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent. În ce loc o pot admira turiștii

O floare superbă dispărută din România a fost redescoperită recent. Unde poate fi admirată? Este cu adevărat spectaculoasă.
01.08.2023 | 09:31
Floarea superba disparuta din Romania care a fost redescoperita recent In ce loc o pot admira turistii
Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent. Sursă foto: captură video observatornews.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O floare superbă dispărută din România a fost redescoperită recent. Oamenii de știință au confirmat acest lucru, iar deși credeau că nu va mai putea fi văzută vreodată, iată că o minune a avut loc.

Floarea superbă dispărută din România care a fost redescoperită recent

Despre ce floare este vorba? O nouă specie de orhidee care a fost observată prima dată în anul 2009. Ulterior, cercetătorii au crezut că specia a fost distrusă, însă iată că lucrurile aveau să se schimbe.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, floarea a fost găsită din nou, în partea de sud-est a Parcului Natural Bucegi. Astfel, oricine ajunge în România o poate admira. Cum arată însă aceasta și de ce este atât de deosebită?

Specialiştii de la Univesitatea de Științe Agronomice din Bucureşti vin cu precizări în acest sens. Potrivit acestora, specia poate forma populații stabile şi numeroase. În ceea ce privește aspectul ei, orhideea de Bucegi are florile închise și culori discrete.

ADVERTISEMENT

De asemenea, floarea crezută dispărută nu are miros. Nora Anghelescu a vorbit despre acest subiect. Se pare că această orhidee aparte din România se camuflează destul de bine în vegetația maronie.

Pe de altă parte, după deschiderea manuală a mai multor flori și o examinare mai atentă, specialiștii și-au dat seama despre ce plantă este vorba. Iar descoperirea e una cu adevărat uimitoare pentru România.

ADVERTISEMENT

“La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur.

Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescențele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui, un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucișată, chasmogame de ex. Epipactis helleborine.

ADVERTISEMENT

După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, a spus Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Unde o poți admira

Trebuie menționat faptul că tot Nora Anghelescu a fost cea care a descoperit noua specie de orhidee în anul 2009. În următorii ani, dezvoltarea acestei flori a fost monitorizată atent.

Începând cu 2012 însă, zona din România unde planta se regăsea a fost distrusă. O dezvoltare imobiliară masivă a luat naștere acolo. Drept urmare, cercetătorii se gândeau că planta a dispărut definitiv.

Studiul botanic efectuat în vara anului trecut însă avea să aducă o surpriză. În total, două populații de astfel de flori au fost redescoperite în partea de sud-est a parcului natural. Dacă vrei să le vezi însă trebuie să ajungi la o altitudine de aproximativ 820-980 metri.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori