News

Florin Cîțu propune creșterea salariilor prin reducerea CAS cu 5%. Câți bani în plus le-ar rămâne românilor

Președintele PNL, Florin Cîțu, a propus reducerea contribuțiilor pentru asigurări sociale la 20%. O astfel de măsură s-ar traduce în 317 lei în plus pentru cei cu salarii medii.
13.02.2022 | 13:23
Florin Citu propune cresterea salariilor prin reducerea CAS cu 5 Cati bani in plus lear ramane romanilor
ADVERTISEMENT

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, președintele PNL, Florin Cîțu a vorbit despre o serie de măsuri care ar putea fi luate pentru a crește salariile românilor, dar și pentru a limita efectele creșterii inflație.

Mai exact, fostul premier propune o reducere a procentului din salarii care ajunge la contribuțiile de asigurări de sănătate. Mai exact, o astfel de măsură ar duce la o reducere a CAS-ului de la 25% la 20%, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

Din calculele făcute de Florin Cîțu, această scădere a procentelor din salarii care sunt direcționate către CAS s-ar traduce într-o creștere de 317 lei în cazul angajaților plătiți cu salariul minim.

“Reducerea CAS de la 25% la 20% – aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu”, a mai adăugat fostul premier.

ADVERTISEMENT

Datele oferite de Institutul Național de Statistică la finalul anului trecut arată că salariul mediu net din decembrie 2021 a fost de 5.773 lei, ceea ce înseamnă că după plătirea taxelor și impozitelor vorbim de o sumă de 3.544 lei.

Contextul acestor declarații

Trebuie subliniat că postarea președintelui PNL vine în contextul în care în coaliție se discută despre posibilitatea introducerii unor noi taxe și impozite în România sau creșterea celor aflate deja în vigoare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cei care au vorbit despre modificarea regimului fiscal a fost chiar ministrul de resort, Adrian Câciu. Astfel, el a vorbit despre posibilitatea de a modifica codul fiscal, iar noile reglementări să producă efecte din 2023.

Ministrul a vorbit și despre posibilitatea ca statul român să taxeze suplimentar persoanele care dețin mai multe locuințe sau automobile.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ministrul a făcut o serie de clarificări pe această temă și a explicat că își dorește o ajustare a reglementărilor din zona activitățile comerciale.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit și el despre suprataxarea persoanelor care au mai multe mașini sau locuințe și a declarat că o astfel de poziție reprezintă o abordare social-democrată. În plus, el mai subliniază că taxarea proprietăților din țara noastră se află sub media europeană.

“Aceste măsuri fiscale sunt prinse în programul de guvernare – nu neapărat desfiinţarea cotei unice explicit -, că vom analiza în cursul acestui an o altă abordare fiscală. Ştiţi foarte bine că orice modificare la Codul Fiscal intră în vigoare după şase luni, ca să fie, totuşi, predictibilă şi transparentă”, a adăugat Marcel Ciolacu pe tema cotei unice.

ADVERTISEMENT