News

Florin Cîțu, uitat la București. Cum au mers la Kiev premierul Ciucă și Marcel Ciolacu fără fostul președinte liberal. „Acolo a fost o mega-delegație PSD, atât”

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au efectuat marți o vizită în secret la Kiev, cu o zi mai devreme decât era planificat, însă fără Florin Cîțu, care fusese și el invitat
27.04.2022 | 17:52
Florin Citu uitat la Bucuresti Cum au mers la Kiev premierul Ciuca si Marcel Ciolacu fara fostul presedinte liberal Acolo a fost o megadelegatie PSD atat
Florin Cîțu a mers miercuri singur la Kiev după ce Ciucă și Ciolacu au fost marți. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-au devansat cu o zi vizita programată la Kiev, însă din delegația română nu a mai făcut parte și fostul președinte liberal, actualul președinte al Senatului, Florin Cîțu. Acesta din urmă s-ar afla miercuri în vizită la Kiev, potrivit liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Florin Cîțu, uitat la București

Marți după-amiază, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au postat pe conturile lor de Facebook imaginile și declarațiile în urma primei vizite oficiale a unei delegații române la Kiev, delegație din care a mai făcut parte și ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Aceștia s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au vizitat unele localități bombardate de către armata rusă.

ADVERTISEMENT

Cine a lipsit însă din delegația română a fost al doilea om în stat, președintele Senatului, Florin Cîțu. Acesta din urmă a fost chiar primul care a anunțat în urmă cu mai multe zile că urmează să efectueze o vizită în Ucraina, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la invitația Preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk. În data de 13 aprilie, Florin Cîțu confirma într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că, în data de 27 aprilie, va efectua o vizită oficială la Kiev. „Voi merge în zonele afectate de război, inclusiv în cele în care armata Rusiei a comis atrocități. Voi discuta cu oficialii ucraineni despre implicarea României în planul de reconstrucție al Ucrainei după război”, scria fostul premier.

Vizita însă s-a produs cu o zi mai devreme, marți 26 aprilie, iar premierul Ciucă și Marcel Ciolacu au menționat în mesajele lor publice după această vizită că una din temele abordate a fost chiar „implicarea României în planul de reconstrucție al Ucrainei după război”.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat și el la acea dată vizita programată la Kiev și sublinia faptul că această vizită va fi efectuată împreună cu Florin Cîțu, în ciuda faptului că relațiile dintre cei doi politicieni nu erau dintre cele mai calde. „Este stabilit în acest moment și traseul și mare parte dintre întâlniri. Am fost invitat atât eu, cât și președintele Senatului. Cel puțin diplomatic, este corect să ai o abordare comună și o să mergem împreună”, declara liderul PSD într-un interviu la DC News.

Cum a fost explicată absența lui Florin Cîțu

Miercuri, într-o conferință de presă, actualul președinte al PNL, premierul Ciucă, a declarat că absența lui Florin Cîțu se datorează unor motive de securitate și a subliniat că vizita a fost organizată la invitația premierului ucrainean, Denis Șmihal.

ADVERTISEMENT

„Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegație, sigur, condiționați fiind de măsurile de protecție și securitate din Kiev și din localitățile unde am fost. Vizita a fost stabilită pe canale diplomatice, prin Ministerul Afacerilor Externe. Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproximativ două săptămâni”, a precizat premierul.

O explicație similară a oferit și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. „Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă”, a spus acesta într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan a susținut că președintele Senatului va merge miercuri în Ucraina, însă nu a precizat cine anume va mai face parte din delegația română și nici ce alte teme de discuție vor fi abordate. Liderul PNL a subliniat că alături de Ciucă și Ciolacu a făcut parte și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, „un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, un om cu mare experiență în relațiile internaționale”, asta deși acesta din urmă avusese o întâlnire la București cu ministrul de externe al Ucrainei săptămâna trecută.

„Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate. Domnul Florin Cîțu va fi prezent mâine (miercuri – n.red.) la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte. 

Domnia sa (Florin Cîțu – n.red.) a anunțat că va fi prezent. A avut și o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Senatul României. Sunt absolut convins că programul domniei sale nu se va schimba. Oricât de mulți oficiali români de înalt nivel vor fi prezenți la Kiev, nu poate fi decât o dovadă că România sprijină, înțelege agresiunea rusă asupra Ucrainei suverane și independentă”, a mai spus Rareș Bogdan.

De altfel, Florin Cîțu a refuzat să ofere detalii cu privire la vizita sa în Ucraina atunci când a fost întrebat de jurnaliști despre acest lucru marți dimineața, înainte de a se afla că premierul și liderul PSD sunt deja la Kiev. „Este în lucru o vizită pentru Kiev. Așa cum am spus și acum o săptămână, vă spun și acum – vom da detaliile atunci când le avem. Este o vizită care va fi la un moment dat”, declara Florin Cîțu marți dimineața.

Miercuri, senatorul Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali a declarat că Florin Cîțu se află astăzi într-o vizită oficială la Kiev.

„La Kiev a fost o delegație PSD”

Trecerea în umbră a fostului premier Florin Cîțu vine în contextul în care acesta a pierdut luna trecută și șefia partidului, la doar șase luni după ce fusese ales președintele PNL, iar unul din motivele invocate a fost tocmai relația tensionată cu PSD. De altfel, după pierderea poziției de șef al Guvernului, Florin Cîțu a continuat lupta declarațiilor războinice cu PSD. Încă la finalul lunii martie, cu doar două săptămâni să fie scos de la conducerea liberalilor, Cîțu declara că „PNL trebuie să se lupte cu PSD”.

Comentatorii politici subliniază că prin vizita de la Kiev a celor doi lideri din coaliția PNL-PSD nu am avut decât o „vizită a delegației PSD”, în contextul în care acum, cu premierul Ciucă și la conducerea liberalilor relațiile din coaliție sunt mult mai bune.

„Florin Cîțu contează nu doar ca personaj individual, el este, cel puțin în acte, președintele Senatului României, ceea ce ne arată că de fapt asistăm la un proces de PSD-izare pe linie a guvernului și a Parlamentului. Au fost acolo cine: Marcel Ciolacu, șeful PSD, Nicolae Ciucă, premierul PSD, pentru că asta este, că el este în acte șeful PNL este doar o ficțiune – el face politicile PSD, ia partea miniștrilor PSD, pare că și gândește ca un PSD-ist și vedem că este și plăcut de către PSD mai mult decât oamenii din propriul partid. Deci la Kiev a fost o mega-delegație PSD, nu a fost altceva.

Și asta cu bine-cuvântarea șefului statului. Că acesta a candidat pe hârtie din partea PNL s-a dovedit a fi o altă ficțiune. În fapt, în rândul clasei politice de la noi apartenența la un partid este o ficțiune, nimeni nu are nicio problemă să migreze stânga-dreapta. Singurul lucru care contează este să te afli în gruparea de interese aflată la comandă, ceea ce numim partidul stat. Și asta a fost la Kiev, o delegație din partea partidului stat cu PSD-iștii în frunte”, a declarat pentru FANATIK Cătălin Avramescu, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București și fost ambasador al României în Finlanda.

În opinia acestuia, scurta carieră politică a lui Florin Cîțu, atât în fruntea guvernului cât și în fruntea PNL-ului, nu face decât să demonstreze riscurile oportunismului politic. Rupând coaliția cu cei de la USR prin remanierea ministrului Stelian Ion și formând noua alianță cu PSD, Florin Cîțu a ajuns să piardă pe propria mână.

„Cîțu a distrus nu doar o coaliție, dar a distrus și principalul lui aliat politic. Nu atât PNL l-a vrut prim-ministru ci mult mai mult a insistat USR-ul. După ce s-a urcat în acest vagon politic s-a dat alături de Iohannis, pentru că a înțeles foarte bine cine trage de manete în sistemul politic românesc, și a distrus coaliția cu USR. Este definiția oportunismului politic. Ăsta e ADN-ul politic al liderilor noștri. Contează că în acest timp, în clasamentul privind indexul democrației, suntem la granița cu regimurile hibride, semi-autoritare”, a mai precizat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT