Evenimentul zilei

Ce scrie în dosarul de securitate al lui Florin Piersic, nume de cod Păun! Prietenii care l-au trădat

27.01.2021 | 12:17
Ce scrie in dosarul de securitate al lui Florin Piersic nume de cod Paun Prietenii care lau tradat
Ce scrie in fișa de securitate a lui Florin Piersic, nume de cod Păun! Prietenii care l-au trădat
ADVERTISEMENT

Dosarul de securitate al lui Florin Piersic a fost dezvăluit! FANATIK îţi prezintă ce nume de cod avea marele actor şi ce au notat securiştii în fişa sa, după ce îl urmăreau pas cu pas. 

Dosarul de securitate al lui Florin Piersic, nume de cod “Păun”

Florin Piersic, a cărui notorietate a fost uriaşă chiar şi în tinereţe, a dat mari bătăi de cap securiştilor care îl urmăreau non stop. Securitatea i-a făcut dosar cu nume de cod „Păun“. „Piersic e neserios, lipseşte de la repetiţii, face totul pe fugă“ se arată în documente. Se spune că, în „Epoca Ceaușescu”, mulți dintre marii actori au avut statut privilegiat. Într-adevăr, au existat asemenea cazuri, pe care nu este momentul să le dezvoltăm.

ADVERTISEMENT

Florin Piersic nu s-a aflat în această postură! Din contră! Actorul a fost „filat” de Securitate, mai mult decât alți colegi de breaslă și nu pentru că ar fi vorbit împotriva sistemului sau că ar fi intenționat să fugă din țară, ci tocmai datorită notorietății sale. Revista „TAIFASURI” îi dedică lui Florin Piersic un supliment excepţional de 15 pagini în numărul din această săptămână, pe care îl veți putea citi începând cu miercuri, 27 ianuarie, când actorul împlinește 85 de ani.

Florin Piersic era urmărit zi şi noapte: „Relaţii suspecte cu străinii, bazate pe celebritatea sa”


În anul 1986, când Securitatea a început să-i asculte convorbirile telefonice, Florin Piersic era angajatul Teatrului Național din București. Conform unei note a UM 0800/S București a Ministerului de Interne, emisă către Comitetul de partid al Sectorului 1, notată cu antetul „strict secret”, șeful unității a cerut să se ia „măsuri de verificare complexă de către organele noastre a numitului Piersic Florin, născut la 27.1.1936 în Cluj, semnalat că întreține relații suspecte cu cetățeni străini, bazate pe celebritatea sa. Sus-numitul este membru PCR și activează în organizația de bază de la Teatrul Național din București”.

ADVERTISEMENT

Dosarul lui Florin a purtat indicativul „Păun”. Amuzant este faptul că securiștii au dat dovadă de totală lipsă de imaginație, deoarece „Păun” era și numele dosarului de urmărire al dramaturgului Paul Everac.

Dincolo de ascultarea convorbirilor telefonice, nu mai puțin de cinci turnători au umblat pe urmele lui Piersic . Îl urmăreau zi și noapte, pentru că auziseră că actorul avea relații de amiciție cu o fată ce călătorea des de la Viena la București și în geanta căreia s-au găsit, la punctul de frontieră Borș, mai multe exemplare ale publicației anticomuniste „Libertatea”, care apărea în acea perioadă la New York.

ADVERTISEMENT

Pe parcurs, securiștii au aflat că artistul o cunoștea demult pe respectiva fată, de la Timișoara și că ea i-ar fi depus la Banca de Comerț Exterior valuta necesară pentru ca el să poată călători în străinătate. Prin sursele „Vică”, „Remus”, „Caius”, „Gin” și „Ramona” s-a stabilit că „numita Diana Cosma l-a vizitat de mai multe ori și au fost văzuți împreună la mai multe turnee prin țară, dar și pe platourile de filmare de la Buftea”.

„Prietenii” l-au turnat la Securitate pe Florin Piersic

În dosarul lui „Păun” apar mai multe caracterizări făcute de colegii de breaslă, care nu au, însă, legătură cu respectiva cauză. Așa-zișii „prieteni” ai lui Florin l-au trădat în toate modurile . Au scris despre viața sa amoroasă, dar și despre cum se comporta în spatele scenei. Delatorii susțineau că joacă poker pe bani, că nu este serios și că nu vine la repetiții…

ADVERTISEMENT

Iată cum îl descria sursa „Gin”, probabil amețită din pricina numelui conspirativ: „Actor talentat, cu nivel profesional ridicat, un om matur ca vârstă, dar rămas la vârsta adolescenței, ca minte. Unul dintre cei mai mari mincinoși! Colegilor și amicilor nu le inspiră niciun fel de încredere. Nimeni nu-l ia în serios. Profesorul este nemulțumit de evoluția carierei lui, dar el însuși e vinovat de aceasta. Este neserios, lipsește de la repetiții, nu învață rolurile, face totul pe fugă. Este recalcitrant. A refuzat la ultima stagiune două roluri”.

Cum și-a cumpărat Florin Piersic un Ford de 30.000 de lei

Sursa foto – facebook

Un alt informator își amintea că Florin Piersic și-a cumpărat un Ford care a costat 30.000 de lei, cu bani împrumutați de la diverse cunoștințe. Unii colegi îl apreciau pentru că ajuta mulți amici să meargă în străinătate, întrucât „avea cunoștințe la Serviciul Pașapoarte”. Află mai multe detalii din revista ”TAIFASURI”!

Din actele depuse la dosar, reieșea că nu exista vreun turneu pe care Florin Piersic să-l pregătească, fără ca turnătorii să nu anunțe organele de Securitate că actorul ar dori să rămână peste graniță. Cu toate acestea, de fiecare dată Florin a revenit acasă.

Alții și-au vărsat frustrările pe Gabriela Vlad, actriță pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare, pe vremea în care aceasta era studentă. „Are o influență nefastă asupra lui Florin Piersic”, se arată într-o notă informativă. În alte documente de la dosar apar consemnate, de așa-zișii „prieteni”, nemulțumirile pe care Piersic le avea față de regimul comunist. Într-o vizită pe care artistul o făcuse la Suceava, el ar fi spus că „Parașutiștii” a fost cel mai slab film în care a jucat.

„Ar fi putut fi un film reușit, dar organele de Securitate i-au cerut lui și altora să renunțe la unele secvențe, sub pretextul că s-ar divulga unele date cu caracter secret”, se arată în notele informative.

Replică anticomunistă: „Mai bine mi-ați da un kilogram de carne și florile le-ați duce la cimitir”

Foto: Facebook

Se pare că în noiembrie 1966, după un spectacol susținut la Filarmonica din Ploiești, actorul a glumit cu publicul care îi oferea flori, spunându-le celor prezenți „mai bine mi-ați da un kilogram de carne și florile le-ați duce la cimitir”. Tot din documentele Securității este specificat faptul că, într-un monolog având ca temă basmul popular cu Ileana Cosânzeana și cu Zmeul Zmeilor, „a parodiat și actualizat unele aspecte prezentate, făcând trimiteri și aluzii la satiră, cu subînțelesuri la conducerea superioară de stat”.

Abaterile lui Piersic de la „conduita de Partid” au fost discutate într-o ședință, în anul 1982, în care i s-a reproșat neprezentarea sa la repetițiile pentru piesa „Act Venețian” și că la „Coana Chirița” ar fi introdus texte străine în rolul său. Respectiva sursă mai spune că actorul chiar a refuzat să interpreteze rolul lui Leonaș.

Pentru aceste „delicte”, Florin Piersic a fost sancționat cu 10% din salariu, timp de două luni. Însă, dincolo de toate acestea, un alt coleg spunea despre el că „este tratat cu îngăduință, pentru farmecul pe care îl are. Este un actor complex, de excepție, abordând cu aceeași ușurință drama sau comedia”. Revista „TAIFASURI” îi dedică lui Florin Piersic numărul din această săptămână unde aflați mai multe dezvăluiri din viața tumultoasă a marelui actor.

Securitatea a închis dosarul lui Florin după doar un an

Sursa foto – hepta.ro

Dosarul lui Florin Piersic a fost închis de Securitate la data de 16 decembrie 1987, după ce actorul a întrerupt relațiile cu Diana Cosma, reproșându-i acesteia că și-a permis să-i aducă în țară file dintr-un ziar ostil regimului, pentru că, dacă dorea să-l aibă, și-l putea procura singur, deoarece călătorise în RFG cu aproximativ o lună înainte.

În raport se mai arată că „Securitatea l-a influențat pe actorul de valoare în mod pozitiv, l-a protejat și l-a scos de sub influența elementelor ostile, din străinătate. Întrucât în prezent obiectivul are o poziție corectă, măsurile informativ-operative întreprinse asupra sa având efectul scontat, propunem a se aproba închiderea dosarului de urmărire informativă prin influențarea pozitivă și informarea organelor de partid, iar materialele obținute să fie clasate cu mențiunea sa în cartoteca general-documentară”, a scris în raportul său colonelul Marin Sterian.

Revista TAIFASURI. Nu rata numărul special dedicat lui Florin Piersic

Revista „TAIFASURI” îi dedică lui Florin Piersic numărul din această săptămână, pe care îl veți putea citi începând chiar din ziua împlinirii celor 85 de primăveri.

15 pagini de excepție vă dezvăluie în revista „TAIFASURI” aventuri, iubiri, roluri, gânduri – ale lui Florin Piersic și despre Florin Piersic. De la debutul actoricesc, pe scena Teatrului Național din Cluj, când avea doar 17 ani, la sold out-urile celor doi „Singuri în noapte” din lunile premergătoare pandemiei de coronavirus.

Găsiți mai multe detalii interesante din viața lui Florin Piersic în Revista „TAIFASURI”, disponibilă de miercuri la chioșcurile de presă din întreaga țară.

ADVERTISEMENT