Actorul Florin Zamfirescu a taxat dur ofensiva autorităților locale și centrale la adresa directorilor de teatre din România. El e de părere că cei care au ajuns azi să-i judece pe managerii instituțiilor de cultură nu au această competență și că s-a ajuns ca pe vremea comuniștilor, atunci când o țesătoreasă a fost desemnată să analizeze lucrările lui Brâncuși.
”Noi, românii, avem un stil de a demola tot. S-a demolat industria, s-a demolat agricultura, zăcăminte, tot. Iar acum s-au găsit…
Primul semn de intenție de demolare e când pui la conducere niște neaveniți. Niște țesătorese, niște femei care n-au nici o pregătire. Asta vine de pe vremea comuniștilor. Cine i-a analizat operele lui Brâncuși, dacă să le luăm sau nu în România: Constanța Crăciun, care era o țesătoare. Așa e și în ziua de azi”, a declarat Florin Zamfirescu pentru FANATIK.
Florin Zamfirescu a povestit că l-a sprijinit pe Mircea Rusu să ajungă director interimar al Teatrului Național București, poziție care îi este contestată atât din interioriul instituției cât și din exterior. Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, i-a cerut lui Lucian Romașcanu, ministru al Culturii, să-l demită pe Rusu pe motiv că a permis găzduirea la TNB a unui spectacol ținut de Dan Puric, un artist bănuit că are simpatii pro-ruse.
”A pierit Caramitru, Dumnezeu să-l ierte. Mircea Rusu este un actor foarte bun, eu îl cunosc. L-am și ajutat când avea concurs la Teatrul Național. Eram asistent, ne-am văzut și l-am sfătuit de bine, iar a doua zi m-a anunțat că a luat concursul.
Am și jucat cu el, chiar în seriale de televiziune. Mircea Rusu e un om în care cred. N-am crezut în el, ca manager, până când n-a devenit. Iar acum văd că este foarte bun.
Păi, ce, e așa de greu să găsești un manager? La Vâlcea au dat afară o doamnă care a construit acel teatru. Iar teatrul ăla e acum în prag de dispariție. Nu știu de ce trebuie să demolăm tot”, mai dezvăluit Florin Zamfirescu pentru FANATIK.
De asemenea, Florin Zamfirescu i-a luat apărarea lui George Ivașcu, vizat de un control al primăriei Capitalei. Actorul, care a înființat teatrul Metropolis în urmă cu 15 ani, și-a dat demisia din funcția de director datorită ”lipsei corectitudinii informațiilor pe care primarul general Nicușor Dan le-a dat”.
”Ce a făcut Ivașcu pentru Metropolis n-a făcut nimeni, niciodată, pentru nici un teatru.
Sunt puși pe demolări, iar noi stăm ca moluștele. Și nici n-avem ce face. Ce, să mă duc eu să fac greva foamei în față la Metropolis? Nu o s-o fac. Dar ar trebui să avem încredere în conducători, că vor binele, nu să facă rău”, ne-a mai declarat Florin Zamfirescu.
La începutul lunii aprilie, Nicușor Dan a anunțat că toate teatrele din București vor intra într-o perioadă de evaluări, inclusiv la nivelul conducerilor. El a mai spus că Teatrul Metropolis nu se închide dar va opri ”robinetul risipei”.
Florin Zamfirescu s-a referit și la cazul actriței Catinca Nistor, care la 33 de ani a ajuns director al Institutului Cultural Român din Londra.
”Ce-a fost cu fata asta, Catinca Nistor, de la Teatrul Bulandra? E o actriță nedezvoltată, că n-a apucat, e prea tânără. Și au făcut-o șefa ICR-ului la Londra. Hai, domnule, suntem de izbeliște. Adică n-a mai fost nimeni, avem atâtea personalități remarcate și remarcabile, în România”, a încheiat Florin Zamfirescu.
Catinca Nistor a primit, la sfârșitul lunii martie, aviz pozitiv de la Ministerul Afacerilor Externe și de la Ministerul Culturii, pentru poziția de director ICR Londra. Numirea ei a trecut, apoi, și prin Comisia de Cultură din Senat.
Catinca Nistor este actriță și a colaborat cu Aleph News, postul de televiziune deținut de Adrian Sârbu. Ea este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider lider al Lojei Masonice de rit scoțian și naș de cununie al PSD-istului Valeriu Zgonea. Catinca Nistor a fost director interimar al Teatrului Bulandra în timpul mandatului Gabrielei Firea.