News

Flota de avioane F-35, mai aproape de granițele cu Rusia. SUA caută un acces mai larg la bazele militare din Finlanda

SUA aduc avioanele F-35 mai aproape de granițele lui Putin. Pactul de apărare cu Finlanda va consolida prezența nordică a acestora.
09.05.2023 | 14:07
Flota de avioane F35 mai aproape de granitele cu Rusia SUA cauta un acces mai larg la bazele militare din Finlanda
Finlanda a plasat anul trecut o comandă pentru achiziționarea a 64 de avioane F-35 de la Lockheed Martin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Forțele americane ar putea avea acces la o serie de baze militare din apropierea granițelor rusești dacă negocierile în curs cu Finlanda privind un acord de cooperare în domeniul apărării (DCA) se vor dovedi a fi încununate de succes. Intrarea Finlandei în NATO – spre iritarea Moscovei – a adougat 1.300 de kilometri de frontieră comună între Alianță și Rusia.

Relații și mai tensionate Moscova-Helsinki

După ce țara nordică a devenit al 31-lea membru al NATO, după trei decenii de nealiniere militară, Rusia a denunțat un ”atac” la adresa securității sale și a promis ”contramăsuri”. Simbolic, intrarea Finlandei în NATO este, de asemenea, un mesaj puternic pentru Rusia, deoarece, de la crearea URSS, Helsinki și Moscova, nu au avut niciodată relații bune.

ADVERTISEMENT

De înțeles în această nouă postură a Finlandei, Statele Unite caută acum un acces mai larg la bazele militare din apropierea granițelor rusești. În acest context, ziarul finlandez Helsinki Sanomat a relatat în această lună că acordul de cooperare militară cu SUA propus ar putea permite investiții în infrastructura militară din această țară nordică, de care ar putea beneficia flota regională de avioane de luptă F-35 fabricate de gigantul american Lockheed Martin.

”Este prea devreme pentru a face speculații în acest sens, dar, teoretic, (DCA) ar putea include, de exemplu, accesul la o facilitate de mentenanță pentru avioanele de luptă F-35”, a declarat pentru ziar Mikael Antell, director general adjunct la Ministerul finlandez al Afacerilor Externe. Helsinki a plasat anul trecut o comandă pentru achiziționarea a 64 de avioane F-35 de la Lockheed Martin, pentru a-și înlocui flota de avioane F-18 Hornet, livrările urmând să înceapă în 2026.

ADVERTISEMENT

Facilități pentru apărarea reciprocă

În septembrie anul trecut, Statele Unite și Finlanda au anunțat că intenționează să negocieze un pact pentru a consolida cooperarea bilaterală în domeniul securității. Acordul ar urma să ofere un cadru și un temei juridic pentru ca forțele americane să obțină intrarea în această țară și să eficientizeze utilizarea facilităților convenite pentru a desfășura activități pentru apărarea reciprocă.

Acestea ar putea varia de la antrenamente comune la întreținerea temporară a navelor și aeronavelor și ar putea include, de asemenea, desfășurarea temporară a soldaților și depozitarea de echipamente prepoziționate. Potrivit unui comunicat publicat de guvernul finlandez la momentul respectiv, nu se așteaptă ca negocierile să fie finalizate înainte de toamnă și ar putea dura până în noul an. Odată finalizat, DCA va fi supus aprobării parlamentului finlandez.

ADVERTISEMENT

Matti Pesu, cercetător senior la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale, nu se așteaptă la prea multe împotriviri din partea factorilor de decizie în ceea ce privește aprobarea acestui acord. ”Există un sprijin public și politic puternic pentru aderarea la NATO în Finlanda, iar relația de apărare în evoluție cu SUA este, de asemenea, văzută favorabil”, a declarat el pentru Defense News.

”Probabil că vor exista voci minore în parlament care ar dori să păstreze o anumită distanță între cele două, dar orice respingere serioasă este puțin probabilă”. Pesu adaugă că, printr-o cooperare mai strânsă cu Washingtonul, ”cel mai important aliat al Finlandei pentru potențiale consolidări militare”, țara nordică speră să găzduiască mai multe trupe americane pentru exerciții în vederea creșterii interoperabilității.

ADVERTISEMENT

Exemplul norvegian cu F-35

Investițiile legate de F-35 sunt unul dintre avantajele pe care Norvegia vecină le obține prin intermediul unui DCA suplimentar pe care l-a semnat cu SUA în 2021 și care a intrat în vigoare anul trecut. În luna martie a acestui an, Ministerul norvegian al Apărării a dezvăluit că Washingtonul investește 188 de milioane de dolari în aeroportul Rygge – unde sunt păstrate unele dintre avioanele F-35 ale țării – pentru a construi patru hangare pentru avioane de luptă, cu instalații asociate, depozite, o capacitate sporită de depozitare a munițiilor.

Rygge este una dintre cele patru zone norvegiene convenite la care forțele americane au acces ”neîngrădit”, conform textului acordului. Aceste facilități includ, de asemenea, stațiile aeriene Evenes și Sola, precum și stația navală Ramsund. Acordul are o durată inițială de zece ani și nu este o desfășurare permanentă.

Rămâne de văzut cum ar putea intra în joc negocierile dintre SUA și Finlanda sau cum ar putea contribui la facilitarea obiectivului recent stabilit de națiunile nordice de a-și opera în comun forțele aeriene și de a-și pune în comun resursele în fața unei amenințări rusești sporite. Cu siguranță, Moscova va monitoriza îndeaproape relația de apărare în creștere. Cu toate acestea, Pesu spune că, în afară de a-și arăta nemulțumirea față de DCA prin retorică diplomatică sau prin semnale militare, cum ar fi încălcarea spațiului aerian, el nu anticipează nici un alt răspuns din partea Kremlinului.

ADVERTISEMENT