News

România va cumpăra avioane de luptă F-35, de la SUA. Decizii importante luate în şedinţa CSAT, prezidată de Klaus Iohannis

România îşi va moderniza armata cu cele mai performante avioane de luptă din lume, urmând să cumpere de la SUA celebrele F-35.
11.04.2023 | 13:09
Romania va cumpara avioane de lupta F35 de la SUA Decizii importante luate in sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis
Avion F-35, deasupra Oceanului Pacific Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat marţi Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a şi modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35.

Un F-35 poate costa şi 100 de milioane de dolari

Administraţia prezidenţială a remis marţi un comunicat în care a dezvăluit că pe genda reuniunii s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi a fost dezvoltarea aviaţiei militare a României. “Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, se arată în comunicatul remis de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

În consecinţă, în şedinţa de marţi s-a decis achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35. “Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

În general, prețul de listă pentru un avion F-35 variază între 77 și 101 milioane de dolari, în funcţie de dotări, acesta fiind cele mai scumpe avioane de luptă din lume. De asemenea, trebuie să luăm în considerare și costurile de întreținere și operațiune pe termen lung ale aeronavei, care pot fi semnificative.

ADVERTISEMENT

În contextul securităţii regionale, membrii CSAT au stabilit că efortul ţării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar şi pentru ceilalţi parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor şi presiunilor ruse.

De la declanşarea războiului din Ucraina, Republica Moldova a fost supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susţinerea exprimată de cetăţenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democraţie şi prosperitate.

ADVERTISEMENT

În plus, “Republica Moldova este ţinta unor acţiuni hibride de destabilizare, de o intensitate şi o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic şi responsabil în care aceste acţiuni au fost gestionate de autorităţile de la Chişinău”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

În acest context, au fost analizate modalităţile optime de continuare a unei susţineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienţei sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluţiile regionale şi de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european şi internaţional, în beneficiul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT