News

Război în Ucraina, ziua 405. Finlanda a devenit al 31-lea membru NATO. Rusia a reacționat: “Este un atac la adresa securității noastre”

Război în Ucraina, ziua 405. Cuplu prezidențial de la Kiev face miercuri prima vizită oficială împreună de la începutul invaziei
04.04.2023 | 15:57
Razboi in Ucraina ziua 405 Finlanda a devenit al 31lea membru NATO Rusia a reactionat Este un atac la adresa securitatii noastre
Volodimir Zelenski va merge în Polonia împreună cu soția sa Sursa foto: Reuters
ADVERTISEMENT
04-04-2023
12:59

Finlanda a aderat oficial la NATO

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO, iar steagul său va fi arborat în curând la sediul alianței. Steagul Finlandei va fi arborat între cele ale Estoniei şi Franţei, urmând ordinea alfabetică.

Intrarea Finlandei în NATO coincide cu împlinirea a 74 de ani de la semnarea documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, la 4 aprilie 1949.

Ministrul finlandez al Afacerilor Externe a semnat documentul de aderare și l-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

04-04-2023
11:59

Șeful spionajului rus acuză Occidentul că împinge Georgia spre un război cu Rusia

Șeful serviciilor de informații ale Rusiei susține că Occidentul împinge Georgia spre un conflict cu Moscova, pentru a deschide un al doilea front, deoarece războiul din Ucraina „nu se dezvoltă în favoarea Kievului”.

„Vedem încercări constante ale Washingtonului, Bruxelles-ului și Londrei de a convinge conducerea georgiană de necesitatea deschiderii unui așa-numit al doilea front”, a declarat marţi Serghei Narişkin, șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, în timpul unei vizite în Belarus.

„Ei văd că situația actuală de pe câmpul de luptă nu este în favoarea Ucrainei și forțează Georgia să intre într-un conflict cu Federația Rusă”, a spus Narişkin. Marţi, șeful SVR a avut o întrevedere cu președintele Alexander Lukașenko, în cadrul căreia liderul belarus i-a spus lui Narişkin că cele două țări se confruntă cu amenințări grave.

04-04-2023
11:16

Kremlinul a reacţionat la intrarea Finlandei în NATO

Rusia a ameninţat cu contramăsuri după aderarea Finlandei la NATO şi cataloghează extinderea alianţei militare occidentale drept o “atingere adusă securităţii Rusiei”.

”Aceasta este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere gravă la adresa securităţii noastre şi a intereselor noastre naţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Asta ne obligă să luăm contramăsuri”, a ameninţat el, fără să dea detalii în acest sens.

Finlanda devine marţi al 31-lea stat membru al NATO, după ce a depus în luna mai o cerere de aderare, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 405. Volodimir Zelenski urmează să viziteze miercuri Polonia pentru discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda și va fi însoțit de soția sa, Olena Zelenska, în timpul primei sale vizite oficiale la Varșovia de la invazia Rusiei de acum 13 luni.

Război în Ucraina, ziua 405. Zelenski, prima vizită oficială împreună cu soția după invazie

Liderul de la Kiev a avut o serie de întâlniri de lucru secrete în Polonia, în timp ce călătorea în alte țări. Vizita va începe cu o întâlnire oficială la castelul regal între Zelenski și Duda, urmând ca cei doi să discute despre probleme de securitate, politică regională și cooperare economică, precum și despre tranzitul grâului ucrainean și a altor produse agricole prin Polonia, potrivit lui Marcin Przydacz, șeful biroului internațional al lui Duda, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Discuțiile vor fi urmate de o întâlnire cu publicul, potrivit biroului lui Duda. De asemenea, Zelenski este așteptat să poarte discuții cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la securitatea regională, situația de pe front și cooperarea bilaterală, inclusiv situația de la punctele de trecere a frontierei și cu cerealele ucrainene, potrivit consilierului lui Morawiecki, Michal Dworczyk.

Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică, potrivit șefului biroului prezidențial polonez pentru politică internațională, Marcin Przydacz.

ADVERTISEMENT

Polonia a livrat Ucrainei avioane MiG-29

”Potrivit informațiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime părți. Bineînțeles, vor exista discuții despre un posibil sprijin suplimentar”, a declarat Przydacz, într-un interviu acordat astăzi postului de radio polonez RMF.

El nu a precizat câte avioane au fost transferate. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat luna trecută că Varșovia va preda Ucrainei primele patru MiG-29.

ADVERTISEMENT

Kievul și-a îndemnat aliații să furnizeze avioane de vânătoare pentru a-și apăra spațiul aerian și pentru a contraataca mai eficient forțele rusești de pe teritoriul său. Până în prezent, doar Polonia și Slovacia, care au aprobat transferul a 13 avioane MiG-29, au răspuns la acest apel.

Vizita lui Zelenski în Polonia ar urma să coincidă cu următorul summit al miniștrilor de externe din cadrul NATO, care va avea loc la Bruxelles și la care este așteptat să participe și secretarul de stat american, Antony Blinken.

ADVERTISEMENT

Trupele ruse, ”foarte departe” de a cuceri Bahmut

Ucraina a declarat că forțele ruse sunt “foarte departe” de capturarea orașului Bahmut din estul țării și că luptele au făcut ravagii în jurul clădirii administrației orașului, unde grupul de mercenari Wagner susține că a arborat steagul rusesc.

“Bahmut este ucrainean, iar ei nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa”, a declarat telefonic pentru Reuters Serhii Cherevatii, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din est.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declarase noaptea trecută că luptele din Bahmut, oraș intens disputat în regiunea ucraineană Donbas, sunt “deosebit de fierbinți”. “Le sunt recunoscător luptătorilor noștri care se luptă lângă Avdiivka, Mariinka, lângă Bahmut… În special Bahmut! Situația este deosebit de fierbinte acolo astăzi!”, a spus el în discursul său nocturn, fără a da mai multe detalii.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că trupele sale au arborat un steag rusesc pe clădirea administrativă a orașului. Cu toate acestea, nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut ar fi căzut în mâinile rușilor, iar Prigojin a făcut anterior afirmații prematur despre progresul militar al grupului Wagner în oraș.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să încercuiască și să captureze Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an.

ADVERTISEMENT