News

Fostul director al CNAB, George Alexandru Ivan, arestat preventiv. Decizia, luată în dosarul mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni

George Alexandru Ivan, fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), a fost arestat preventiv în dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni.
13.04.2023 | 20:59
Fostul director al CNAB George Alexandru Ivan arestat preventiv Decizia luata in dosarul mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni
Fostul director al CNAB, George Alexandru Ivan, arestat preventiv. Decizia, luată în dosarul mitei de 22 de milioane de la Aeroportul Otopeni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Verdict dat de Curtea de Apel în dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni: fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), George Alexandru Ivan, a fost arestat preventiv.

Fostul director al CNAB, George Alexandru Ivan, arestat preventiv. Decizia, luată în dosarul mitei de 22 de milioane de la Aeroportul Otopeni

Alături de Ivan, au mai fost arestați preventiv și cei trei oameni de afaceri cercetaţi de DNA în dosarul de luare de mită şi trafic de influenţă. E vorba de Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu.

ADVERTISEMENT

Toți patru sunt cercetaţi de DNA în dosarul privind mita de peste 22,4 milioane de euro pentru închirierea spațiilor din aeroport. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis să admită propunerea formulată de către DNA. Aceștia vor stat după gratii pe o durată de 15 zile, de la 13 aprilie la 27 aprilie, inclusiv.

Infracțiunile pentru care sunt cercetați cei patru sunt: trafic de influență, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni. Aceste fapte s-ar fi petrecut începând cu sfârșitul anului 2021 și până acum.

ADVERTISEMENT

Acuzații grave aduse de DNA în dosarul mitei de la Aeroportul Otopeni

Pe 29 martie, George Alexandru Ivan, fost director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Radu Laurențiu Tănăsescu, Cătălin Lăscuț și Cristian Dumitru Bălan au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore.

Tot atunci, un alt fost director din CNAB, Bogdan-Șerban Lițoi, a fost plasat sub control judiciar. Deciziile erau luate în ancheta privind contractele de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni. Mita pe care Ivan ar fi cerut-o ar depăși 22,4 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

DNA a prezentat, pe 29 martie, lista infracțiunilor de care sunt acuzate aceste persoane. Astfel, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi cerut în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani.

Vorbim de patru tranșe uriașe: de două ori 10.000.000 de euro și de două ori 1.200.000 de euro. ”În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB.

ADVERTISEMENT

(…) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general”, informa DNA.

ADVERTISEMENT