News

Fostul președinte al revoluționarilor nu a putut fi adus în ţară. Ce s-a întâmplat cu Dorin Lazăr Maior

Fostul președinte al revoluționarilor din România, Dorin Lazăr Maior, nu a putut fi adus în țară după ce a fost condamnat la peste 5 ani de închisoare.
02.10.2023 | 17:02
Fostul presedinte al revolutionarilor nu a putut fi adus in tara Ce sa intamplat cu Dorin Lazar Maior
Fostul președinte al revoluționarilor nu a putut fi adus în ţară. Foto: Digi24
ADVERTISEMENT

Fost deputat PSD, Dorin Lazăr Maior a fost condamnat de către Tribunalul Brașov, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, pentru că ar fi săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență. În vârstă de 63 de ani, Maior era așteptat în România luni, însă aducerea sa a fost amânată după ce bărbatul s-a internat într-un spital din Italia.

Fostul președinte al revoluționarilor nu a putut fi adus în ţară

Readucere în țară a lui Maior va fi reprogramată în momentul în care medicii vor considera că starea sa de sănătate va permite acest lucru, în condițiile în care transferul trebuie să se facă cu avionul. Maior urma să fie adus sub escortă de ofițerii de la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională al Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Fostul deputat al PSD fusese extrădat din Dubai în 2013, unde fugise, și a ajuns în arest în Italia. Bărbatul fusese trimis în judecată de către procurorii DNA Brașov pentru cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență. Maior ar fi încercat să obțină o soluție favorabilă într-un alt dosar în care era deja condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru șantaj, conform News.ro.

Dorin Lazăr Maior a ajuns în 2016 în România, fiind încarcerat în arestul Poliției din Brașov. Maior fusese condamnat în noiembrie 2013 la șapte ani de închisoare cu executare pentru șantaj în dosarul ”Romexterra”. Acesta a fost acuzat că a șantajat doi oameni de afaceri din Brașov, pentru modul ilegal în care acordau credite la banca Romexterra Bank.

ADVERTISEMENT

Pentru a nu-i denunța, Maior a cerut câte 1 milion de euro de la fiecare, pe lângă faptul că a amenințat cu moartea un angajat al unei instituții publice din Brașov. De altfel, acesta este doar un singur episod din trecutul infracțional al individului, devenit faimos în România pentru fărădelegile sale.

”La data de 14 decembrie 2015, urmărirea internaţională a fost extinsă în baza mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă.

ADVERTISEMENT

În sensul că a sprijinit un bărbat în activitatea infracţională, prin care acesta din urmă a urmărit cumpărarea de influenţă a unor judecători care judecau cauza în care fusese condamnat”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Dorin Lazăr Maior a mai avut probleme cu legea și în 2008, atunci când în calitate de administrator al unei firme din Brașov a decis să nu mai plătească taxe și impozite datorate statului, prejudiciul fiind de 470.000 de lei. Dorin Lazăr Maior reușise să fugă din țară și a fost capturat în cele din urmă în Roma, de către carabinieri.

ADVERTISEMENT

Dorin Lazăr Maior a fost deputat român în legislatura 2000-2004, ales în județul Brașov pe listele PRM. Maior a trecut la PSD în mai 2001, iar în cadrul activității sale parlamentare, fostul lider al revoluționarilor a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză și Africa de Sud.

ADVERTISEMENT
Tags: