News

Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior va fi extrădat în România. Până acum a fugit de două ori din țară

Dorin Lazăr Maior, fost deputat PSD, va fi adus mâine în țară pentru a executa o condamnare pentru complicitate la trafic de influență
01.10.2023 | 17:08
Fostul deputat PSD Dorin Lazar Maior va fi extradat in Romania Pana acum a fugit de doua ori din tara
Dorin Lazăr Maior a fugit de două ori din țară/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior urmeză să fie adus din Italia de către un grup de polițiști ca să execute o pedeapsă pentru trafic de influență, precum și restul unei condamnări mai vechi, dar în cazul căreia fusese eliberat condiționat, informează aktual24.ro.

La data de 2 octombrie 2023, o escortă formată din ofițeri din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Poliției Române urmează să preia, din Roma, Italia, un bărbat, de 63 de ani. Acesta a fost condamnat de către Tribunalul Brașov, la o pedeapsă de 2 ani și 1.186 de zile de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Autoritățile judiciare din Italia au dispus preluarea persoanei urmărite în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Brașov”, a precizat Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Dorin Lazăr Maior a fost ales în 2000 deputat pe listele PRM, pentru ca în anul următor să treacă în rândurile social-democraților. El are un vast trecut infracțional, dând de furcă autorităților care au încercat să-l prindă pentru a-l trimite la închisoare.

În noiembrie 2013, fostul deputat PSD a fost condamnat definitiv la Curtea de Apel Târgu Mureș la șapte ani de închisoare cu executare pentru șantaj, în dosarul băncii Romexterra. Dorin Lazăr Maior ar fi șantajat două persoane în privința modului în care acordau creditele la această bancă și a cerut fiecăruia dintre ei câte 1.000.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pedeapsa a fost apoi contopită cu o altă condamnare, de 6 ani, pentru evaziune fiscală, pentru fapte comise în perioada iulie 2007 – aprilie 2008. Prejudiciul provocat de neplata impozitelor de căte Maior este de 470.000 de lei.

Dorin Lazăr Maior nu a stat să-i aștepte pe polițiști să-l ducă la penitenciar și a fugit în Dubai. Cât a fost fugar în Emiratele Arabe Unite, pe numele său s-a început și urmărirea penală pentru complicitate la cumpărare de influenţă, întrucât sprijinise o altă persoană care dorea să intervină la judecătorii care urmau să se pronunțe într-un dosar în care era pus sub acuzare.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2016, s-a reușit aducerea în țară a lui Dorin Lazăr Maior care a început să-și execute pedeapsa pentru șantaj în arestul poliției din Brașov. În iunie 2020, fostul deputat PSD a fost eliberat condiționat, însă procesul pentru complicitate la trafic de influență nu ajunsese la final.

Sentința definitivă s-a pronunțat în luna iulie, Dorin Lazăr Maior fiind condamnat iarăși, de data asta la doar doi ani de închisoare cu executare, la care se adaugă restul neexecutat din prima pedeapsă, de 1186 de zile.

ADVERTISEMENT

Nici de data aceasta, Maior nu a așteptat să fie dus la închisoare și a fugit în Italia. La scurtă vreme după ce a fost dat în urmărire generală, fostul deputat a fost prins de carabinierii italieni în localitatea San Cesareo. Procedurile de extădare au durat alte două luni, astfel că Maior este adus abia cum în țară.

ADVERTISEMENT