News

Fostul șef DGA, Cătălin Ioniță, și actualul președinte AEP, Constantin Mitulețu-Buică, rămân fără titlurile de doctor

16.03.2021 | 12:39
Fostul sef DGA Catalin Ionita si actualul presedinte AEP Constantin MituletuBuica raman fara titlurile de doctor
ADVERTISEMENT

Chestorul Cătălin Ioniță, fost șef al Poliției Române și al Direcției Generale Anticorupție (DGA) și Constantin Mitulețu-Buică, actualul președinte AEP, rămân fără titlurile de doctor.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat, în mod oficial, retragerea distincției academice pentru plagiat, informează PressOne.

ADVERTISEMENT

Deciziile în ceea ce-i privește pe cei doi au fost luate de Consiliul general al CNATDCU în data de 23 februarie şi au fost făcute publice luni, 15 martie.

Fostul șef DGA, Cătălin Ioniță și președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, fără titlurile de doctor

În ceea ce-l privește pe Ioniță, CNATDCU a constatat că acesta a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a fostului șef DGA, intitulată ”Criminogeneza infracţiunilor cibernetic” şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul ”Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet” apărut în 2003 într-o publicaţie juridică.

Chestorul Cătălin Ioniţă, care s-a pensionat în septembrie 2020, la 44 de ani, a declarat la acea vreme că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

ADVERTISEMENT

”Consiliul general al CNATDCU a validat (…) rezoluția de retragere a titlului de doctor în domeniul Ordine publică și siguranță națională atribuit domnului Ioniță. I. Alexandru Cătălin prin Ordinul Ministrului nr. 6508/19.12.2012”, este decizia Consiliului.

În decizia CNATDCU se arată faptul că s-a votat cu 18 voturi ”pentru” dintr-un total de 21, retragerea titlului de doctor al fostului șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA).

ADVERTISEMENT

Ce nereguli s-au constat la teza de doctorat a șefului AEP

Decizia de retragere a titlului de doctor deținut de Constantin Mitulețu-Buică a fost luată de Consiliul general al CNATDCU, la fel ca în cazul lui Cătălin Ioniță, tot cu 18 voturi ”pentru” dintr-un total de 21.

”Recomandăm în mod unanim admiterea sesizării și retragerea titlului de doctor acordat dlui. Constantin-Florin Mitulețu-Buică”, este concluzia cuprinsă în raportul comun al Comisiei de lucru care a analizat sesizarea referitoare la teza de doctorat a președintelui AEP.

Pentru președintele AEP, decizia vine la 4 luni după ce ziariștii de la PressOne au dezvăluit că teza sa de doctorat încalcă normele academice de realizare a unei lucrări ştiinţifice, iar CNATDCU a confirmat oficial plagiatul.

Comisia CNATDCU care a propus retragerea titlului de doctor deținut de președintele AEP a fost formată din profesorii Dragoș Petrescu, Liviu Andreescu și Mircea Boșcoianu.

Teza plagiază pe larg din alte lucrări științifice, omițând să semnalizeze preluarea multor fragmente de la alți cercetători sau autori. Frecvența acestor cazuri relevă acte de plagiat deliberate, care nu pot fi atribuite unor simple omisiuni accidentale sau unor erori de redactare. Plagierea este sistematică”, precizează profesorul Andreescu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT