Prima monedă va fi din aur și va celebra 100 de ani de la nașterea marelui scriitor Marin Preda, în timp ce altă monedă va fi din argint și va sărbători 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Conform comunicatului BNR, aversul monedei dedicată lui Marin Preda prezintă o compoziție inspirată de romanul ”Moromeții” de Marin Preda, cu inscripția România în arc de cer, precum și valoarea nominală 100 LEI și anul de emisiune 2022, alături de stema României.
”Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc 100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”, se mai arată în comunicat.
Moneda care sărbătorește evenimentul istoric pentru BNR are prezentat pe avers ”Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2022”.
De asemenea, reversul monedei de argint redă siglele FMI și a Băncii Mondiale, alături de inscripțiile “ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” şi “50 ANI”.
Monedele de aur și argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Moneda de aur cu tema 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda va fi însoțită de broșuri de prezentare și certificate de autentificate, redactate în limbile română, engleză și franceză, potrivit aceluiași comunicat. Același lucru va fi valabil și pentru monedele de argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Sursa citată menționează că pe certificatele de autenticitate se vor găsi semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, iar tirajul maxim pentru moneda de aur va fi de 1.000 de piese, în timp ce pentru cea de argint va fi de 5.000 de piese.
Desigur, colecționarii interesați trebuie să știe că moneda din aur se va vinde cu 2.900 de lei, fără TVA, în prez fiind incluse broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Moneda de argint va avea un preț mai accesibil de 480 de lei, exclusiv TVA, fiind și aici inclus certificatul de autenticitate. De reținut că aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea oficială în circuitul numismatic se va face prin sucursalele Băncii Naționale a României din București, Cluj-Napoca, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.