News

Foto. Cum arată noile monede lansate în circuit de Banca Națională a României. Ce eveniment celebrează

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic mai multe monede care celebrează nașterea lui Marin Preda, precum și alte evenimente.
28.12.2022 | 15:53
BNR lansează mai multe monede aniversare. Foto: BNR
ADVERTISEMENT

Prima monedă va fi din aur și va celebra 100 de ani de la nașterea marelui scriitor Marin Preda, în timp ce altă monedă va fi din argint și va sărbători 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

BNR lansează în circuit două monede comemorative

Conform comunicatului BNR, aversul monedei dedicată lui Marin Preda prezintă o compoziție inspirată de romanul ”Moromeții” de Marin Preda, cu inscripția România în arc de cer, precum și valoarea nominală 100 LEI și anul de emisiune 2022, alături de stema României.

ADVERTISEMENT

”Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc 100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”, se mai arată în comunicat.

Moneda care sărbătorește evenimentul istoric pentru BNR are prezentat pe avers ”Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2022”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reversul monedei de argint redă siglele FMI și a Băncii Mondiale, alături de inscripțiile “ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” şi “50 ANI”.

Monedele de aur și argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Moneda de aur cu tema 100 de ani de la nașterea scriitorului Marin Preda va fi însoțită de broșuri de prezentare și certificate de autentificate, redactate în limbile română, engleză și franceză, potrivit aceluiași comunicat. Același lucru va fi valabil și pentru monedele de argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează că pe certificatele de autenticitate se vor găsi semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, iar tirajul maxim pentru moneda de aur va fi de 1.000 de piese, în timp ce pentru cea de argint va fi de 5.000 de piese.

Desigur, colecționarii interesați trebuie să știe că moneda din aur se va vinde cu 2.900 de lei, fără TVA, în prez fiind incluse broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

ADVERTISEMENT

Moneda de argint va avea un preț mai accesibil de 480 de lei, exclusiv TVA, fiind și aici inclus certificatul de autenticitate. De reținut că aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea oficială în circuitul numismatic se va face prin sucursalele Băncii Naționale a României din București, Cluj-Napoca, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie