Life

BNR a lansat o monedă de argint cu tema “125 de ani de la nașterea Anei Aslan”. Cu cât se vinde

BNR a lansat luni o monedă de argint cu tema “125 de ani de la nașterea Anei Aslan”, în valoare de 10 lei. Cu cât se vinde aceasta?
17.10.2022 | 10:15
Noua monedă lansată de BNR, la împlinirea a 125 de ani de la anșterea Anei Aslan. Sursa foto: Wikipedia, BNR/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Luni, Banca Națională a României (BNR) a lansat, în circuitul numismatic, o nouă monedă, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea Anei Aslan.

Cu cât se vinde noua monedă lansată de BNR, cu tema “125 de ani de la nașterea Anei Aslan”

Banca Națională a României a lansat anul trecut o bancnotă de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea medicului specialist în geriatrie Ana Aslan, BNR a lansat o nouă monedă.

ADVERTISEMENT

Valoarea nominală a monedei este de 10 lei. Forma acesteia este rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 grame şi cant zimţat.

Pe aversul monedei se află clădirea Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, inscripția în arc de cerc “ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI”, dar și anul de emisiune “2022”.

ADVERTISEMENT

Reversul monedei redă portretul și numele doctorului Ana Aslan, dar și anii în care aceasta a trăit, “1897” și “1988”.

Monedele de argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent. Vor fi însoțite de broșuri de prezentare, dar și de certificate de autenticitate. Acestea vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză.

ADVERTISEMENT

Semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central se regăsesc pe noua monedă de 10 lei.

De asemenea, tirajul maxim pentru moneda de argint, în valoare de 10 lei, este de 5.000 de piese, precizează BNR într-un comunicat.

Noile monede din argint cu tema “125 de ani de la nașterea Anei Aslan” au putere circulatorie pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Preșul de vânzare pentru noua monedă 480,00 lei, exclusiv TVA. În preț sunt incluse și broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor de 10 lei din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cine a fost Ana Aslan

Născută la 1 ianuarie 1897, Ana Aslan a fost un mare medic gerontolog, dar și academician din 1974 și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

Ana Aslan a avut realizări importante în domeniul medical. La Institutul său au venit personalități din toată lumea, inclusiv vedete și politicieni.

A fost primul medic român care a vrut să le dea o speranță vârstnicilor prin omologarea Gerovital, în 1957. Produsul promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%.

ADVERTISEMENT
Tags: