News

Foto. Fermierul decedat în condiții suspecte era căsătorit și avea doi copii. Dan Țandea a fost găsit într-o fosă septică

Renumit crescător de vaci de lapte și cunoscut drept fermierul care a salvat brânza de Năsal, Dan Țandea (52 de ani) a fost găsit duminică dimineața fără suflare, la ferma sa din Apahida.
15.11.2021 | 12:07
Dan Țandea a fost găsit fără suflare duminică dimineața, la ferma sa din Apahida (județul Cluj)
ADVERTISEMENT

Duminică dimineața, Dan Țandea (52 de ani), considerat cel mai mare fermier din județul Cluj, a fost găsit fără suflare la ferma sa din Apahida. Bărbatul era căzut într-o fosă septică, iar procurorul criminalist a dispus emiterea unei ordonanțe de efectuarea a autopsiei medico legale.

”În cursul acestei dimineţi (n.r. duminică), în jurul orei 4:50, poliţiştii au fost sesizaţi printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 cu privire la căderea unei persoane într-un canal de scurgere. Evenimentul semnalat s-ar fi petrecut pe raza localităţii Apahida, în timpul unor activităţi de curăţare a scurgerii.

ADVERTISEMENT

Trupul bărbatului în vârstă de 52 de a fost transportat la Institutul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzelor decesului. Sunt efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă”, a informat imediat IPJ Cluj.

Dan Țandea condusese o afacere de milioane de euro

Dan Țandea era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte și de bivolițe, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal, care poate fi produsă doar în peştera de la Năsal şi numai cu ajutorul unor bacterii care trăiesc într-o anumită parte a peşterii.

ADVERTISEMENT

Fermierul condusese ani buni Cooperativa Someș-Arieș, formă asociativă care avea în 2018 o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Dan Țandea administra atunci o fermă care opera pe mai bine de 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soția și fiul lui Dan Cristian Țandea dețineau alte 56 de bivolițe, 44 de vaci și 700 de oi, amintea agrointel.ro.

Frații lui Țandea au lucrat la fermă, apoi au plecat la muncă în Spania

În 2010, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Dan Țandea – un fel de lider sindical al fermierilor români – dezvăluise și de unde moștenise pasiunea pentru creșterea animalelor.

ADVERTISEMENT

“După colectivizare, doar doi turmaşi au mai rămas în Câmpia Turzii. Unul era tatăl meu. Avea 200 de oi, dar a renunţat pe parcurs (…) Frații mei au lucrat cu mine aici, la fermă, chiar la început. Dar, între timp, au emigrat în Spania, unde nu au scăpat de zootehnie, pentru că au lucrat tot la oi. Acum sunt şoferi de tir”, mărturisea în 2011 Dan Țandea.

Căsătorit și tată a doi copii, un băiat de 24 de ani și o fată de 15 ani, Dan Țandea povestise atunci și cum arată o zi din viața unui văcar autentic, de la prima oră a dimineții până la căderea nopții.

ADVERTISEMENT

Cum arăta o zi din viața fermierului Dan Țandea

”Deşteptarea este la ora cinci şi jumătate dimineaţa. ”Nu mai beau cafea de zece ani, aşa că fără să trezesc pe nimeni din casă plec la fermă”. Acolo ia parte la primul muls, după care ia şi micul dejun. Se pune pe muncă, până la ora 12. Face tot ce este nevoie de în fermă, de la măcinat cereale, strâns fân, curăţat grajul, şi face şi muncă de veterinar când este nevoie. La ora 12, toţi cei nouă angajaţi ai fermei iau o pauză de masă de o oră”, relata publicația citată programul lui Țandea.

”Apoi reia munca la fermă, până la ora 20.30, când are loc mulsul de seară. Între timp, mai întocmeşte hârtiile necesare fermei şi se mai ocupă de contabilitatea primară. Uneori, merge şi la negocieri pentru a-şi găsi cumpărători serioşi pentru laptele dat de vacile sale. “Un singur lucru nu îmi prea place să fac: să repar tractoare”, mai spune fermierul”, așa se încheia reportajul făcut în 2011 cu Dan Țandea, fermierul decedat duminică, la doar 52 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Omenirea, pe cale de dispariție. Natalitatea va fi cea mai mare problemă
Omenirea, pe cale de dispariție. Natalitatea va fi cea mai mare problemă
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”