News

Cum să te protejezi de atacurile informatice de pe OLX. Tentativele de fraudă continuă în ciuda intervenţiei poliţiei

Continuă tentativele de fraudă pe OLX. Reprezentanții platformei oferă sfaturi despre cum poți să te protejezi de un eventual atac și să îți vinzi produsele în siguranță
13.12.2021 | 18:21
Cum sa te protejezi de atacurile informatice de pe OLX Tentativele de frauda continua in ciuda interventiei politiei
ADVERTISEMENT

Continuă tentativele de fraudă pe OLX, deși în luna mai a acestui an poliția a destructurat o rețea infracțională. Reprezentanții platformei oferă sfaturi despre cum poți să te protejezi de un eventual atac și să îți vinzi produsele în siguranță.

Continuă tentativele de fraudă pe OLX

Una dintre cititoarele FANATIK ne-a semnalat pe adresa redacției că a fost contactată de mai multe persoane necunoscute, cu scopul de a o frauda. Aceasta a pus la vânzare pe platforma OLX câteva produse, iar așa-zișii cumpărători au luat legătura cu ea prin intermediul aplicației WhatsApp.

ADVERTISEMENT

Ultima încercare a acestor indivizi de a o păcăli pe cititoarea noastră a fost duminică, 12 decembrie. Aceasta avea la vânzare o perie rotativă, iar o tânără i-a dat un mesaj prin care s-a arătat interesată să cumpere produsul.

Tentativă fraudă OLX
Continuă tentativele de fraudă pe OLX. sursă foto: Fanatik.ro

În afară de faptul că a contactat-o pe WhatsApp, care este un prim semn că ceva nu este în regulă, nu părea nimic ciudat. Tânăra vorbea prietenos și dorea să afle mai multe detalii despre produs.

ADVERTISEMENT
Tentativă fraudă OLX
Noi încercări de fraudă pe OLX. sursă foto: Fanatik.ro

 

Lucrurile au început să devină ciudate în momentul în care i s-au cerut datele bancare. Atunci și-a dat seama că este vorba despre o tentativă de fraudă pe OLX.

Tentativă fraudă OLX
Continuă tentativele de fraudă pe OLX. sursă foto: Fanatik.ro

 

Cititoarea noastră și-a dat seama la timp că este vorba despre o tentativă de fraudă și, din fericire, atacatorii nu au reușit să îi fure banii din cont.

ADVERTISEMENT

Cine se află în spatele țepelor de pe OLX

Mai mulți români și-au luat țeapă pe site-ul OLX. Chiar anul acesta, în luna mai, o rețea infracțională a fost destructurată de polițiști.

După ce mai mulți cetățeni care au luat țeapă pe OLX au făcut plângere la poliție, oamenii legii au făcut mai multe percheziții în Capitală și au găsit peste 1.000 de cartele SIM prepay și zeci de carduri bancare, cu diferite înscrisuri, sume de bani și sisteme informatice.

ADVERTISEMENT

“Păgubiții accesau platforma OLX unde găseau anumite anunțuri ale unor produse care aveau prețuri foarte atractive și intrau în contact cu vânzătorii fictivi. Prin serviciul de mesagerie online, infractorii le trimiteau un link potențialilor clienți care erau redirecționați către o pagină clonată a OLX-ului pentru a efectua plata transportului ori a produsului.

Odată introduse datele cardului clienții erau victime sigure și rămâneau cu conturile goale”, au explicat oamenii legii.

Polițiștii au spus atunci că au reușit să destructureze gruparea infracțională care se ocupa cu fraudele pe această platformă. Totuși, având în vedere cele descrise de cititoarea noastră, este foarte probabil ca o altă grupare infracțională să fi luat locul celei destructurate de oamenii legii.

Cum să nu iei țeapă pe OLX

Având în vedere numărul mare de persoane păgubite, reprezentanții OLX oferă mai multe sfaturi celor care vând sau cumpără produse prin intermediul acestei platforme.

Un prim semn că ceva este în neregulă, spun aceștia, este atunci când un potențial cumpărător mută conversația în afara siteului OLX. În altă ordine de idei, dacă primești un mesaj pe WhatsApp, de exemplu, fii foarte atent la cum decurge conversația.

Fii, de asemenea, atent, dacă există greșeli de ortografie.

Dacă așa-zisul cumpărător îți trimite un link unde să completezi date personale, poți să verifici AICI dacă acesta este legitim.

În niciun caz, nu oferi nimănui datele tale bancare.

Dacă deja ai fost păcălit și ai rămas fără bani în cont, anunță banca cât mai repede pentru a-ți bloca cardul. Blochează numărul de telefon al atacatorului, asigură-te că nu ai completat și alte date, precum parolele conturilor de e-mail sau OLX, depune o plângere la poliție și trimite linkul fals celor de la OLX pentru a-l bloca de urgență, astfel încât să nu mai treacă și alte persoane prin ce ai trecut tu.

ADVERTISEMENT