News

Frigul cuprinde întreaga Europă. 12 persoane au murit, în Marea Britanie au fost -17 grade Celsius

Europa tremură de frig și unii oameni mor din cauza temperaturii scăzute de afară. În Marea Britanie au fost -17 grade Celsius.
14.12.2022 | 23:47
Frigul cuprinde intreaga Europa 12 persoane au murit in Marea Britanie au fost 17 grade Celsius
Zăpadă la Londra. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Meteorologii anunțau o iarnă blândă în Europa, cu puține ninsori și temperaturi ridicate, însă nu au luat în calcul episoadele de ger produse de un valul de aer polar.

Frigul cuprinde întreaga Europă

Cel puțin 12 oameni și-au pierdut viața în Europa în ultimele ore, din cauza frigului. Vremea rea a cuprins Franța și Marea Britanie, acolo unde s-au înregistrat temperaturi scăzute de -17 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, pentru a treia noapte la rând,a fost haos în aeroporturi, fiind sute de curse amânate sau anulate. Românii aflați în zonă sunt afectați de aceste perturbări și neliniștiți pentru că nu pot ajunge acasă de sărbători.

Prima zi de iarnă serioasă din Franța a însemnat trei morți, accidente în lanț și drumuri închise. Nu mai puțin de 33 de departamente s-au aflat sub avertizare de cod portocaliu de zăpadă și polei, iar sute de mașini au rămas blocate în zăpezi.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante aeroporturi din Franța, Orly și Charles de Gaulle, au fost blocate total de zăpadă și frig, fiind anulate sute de zboruri, potrivit Observatornews.ro. Mai mult, trei departamente din Franța și-au suspendat transportul public, inclusiv cel școlar și interurban.

Cu toate acestea, copiii văd partea plină a paharului și se joacă în zăpadă. “Ne place, pentru că putem face oameni de zăpadă”, transmit la unison micuții.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, zeci de români au organizat un protest pe aeroportul din Luton după ce zborul le-a fost anulat. Mii de oameni au rămas fără curent în Scoția, din cauza temperaturilor de minus 17 grade Celsius.

“E ceva cu care te obişnuieşti. Dar, în mod normal, te descurci măcar cu alte surse de încălzire”, explică un localnic. Bisericile din Belfast s-au adaptat și primesc oamenii înauntru pentru căldură sau o masă caldă. Veștile au fost proaste și dinspre Canalul Mânecii, unde trei migranți au murit după ce barca lor s-a răsturnat.

ADVERTISEMENT

Nu a scăpat de cod roșu de ninsoare nici Germania, în timp ce Letonia, Lituania și Cehia sunt sub cod galben de vânt și temperaturi scăzute. Statele Unite ale Americii sunt, la rândul lor, lovite de fenomene extreme.

În nord oamenii se confruntă cu ninsori puternice, viscol și ger, iar în sud vânt puternic și tornade. O fetiță a murit și mama sa a fost dată dispărută în Louisana, după o astfel de tornadă puternică.

ADVERTISEMENT