Life

Frumoasa actriță care a făcut pereche cu Toma Caragiu s-a stins din cauza unei boli extrem de rare. Rodica Tapalagă, artista cu carieră de excepție

Ți-o mai amintești pe Rodica Tapalagă? Frumoasa actriță a făcut pereche cu Toma Caragiu. O boală rară avea însă să îi aducă sfârșitul.
12.08.2023 | 08:00
Frumoasa actrita care a facut pereche cu Toma Caragiu sa stins din cauza unei boli extrem de rare Rodica Tapalaga artista cu cariera de exceptie
Rodica Tapalagă și Toma Caragiu au făcut furori pe scena teatrelor. Sursă foto: Pinterest, YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ți-o mai amintești pe Rodica Tapalagă? A făcut pereche cu Toma Caragiu cu ani în urmă. De asemenea, aceasta face parte din Generația de Aur a actorilor din România. A avut numeroase roluri care au făcut-o celebră de-a lungul anilor.

Rodica Tapalagă și Toma Caragiu au făcut furori pe scena teatrelor

Nimeni nu avea însă să știe finalul tragic pe care Rodica Tapalagă îl va avea. Înainte de a afla asta, ar fi bine să știm cine a fost ea și cum a ajuns să facă pereche cu faimosul Toma Caragiu.

ADVERTISEMENT

Celebra actriță s-a născut în anul 1939, în Dorohoi, județul Botoșani. Familia ei iubea arta, iar la doar trei luni, toți membrii s-au mutat la București. Și iată că Rodica Tapalagă avea să își urmeze visul. A absolvit Institutul de artă teatrală și cinematografică.

Iar primul rol l-a avut la doar 19 ani, în comedia “Alo? …ați greșit numărul”. În aceeași piesă au mai jucat și Stela Popescu, fratele actriței, Ștefan Tapalagă, dar și tefan Mihăilescu-Brăila. Nu a durat mult, iar alte roluri memorabile au urmat.

ADVERTISEMENT

Rodica Tapalagă era considerată un ”copil minune”

Rodica Tapalagă a mai jucat și în pelicula „O scrisoare pierdută”, „D’ale Carnavalului”, „Dimineaţa pierdută”,  „Unchiul Vanea”. Eliza Doolittle din ”Pygmalion” și nu numai. Iar dincolo de teatru, aceasta a adus o contribuție importantă și teatrului radiofonic, dar și televiziunii.

Iar familia era mândră. Chiar faimoasa actriță povestea că era considerată un ”copil-minune”. Chiar și așa, ea a ajuns în momentul în care era pur și simplu ”sătulă de glorie”.  “Eram artista familiei. Am fost, şi asta e foarte rău, un soi de copil-minune, dar m-am oprit la timp.

ADVERTISEMENT

Pentru că copiii-minune sfârşesc într-o maturitate posacă şi lipsită de strălucire. Şi, la un moment dat, eram sătulă de glorie. Ştiţi, publicul le trece multe cu vederea copiilor. Am primit cantităţi incredibile de aplauze.”, dezvăluia actrița, potrivit ziarulmetroplis.ro.

Ce spunea despre Toma Caragiu

Ani mai târziu, Rodica Tapalagă avea să îl cunoască pe Toma Caragiu. Cei doi au făcut o pereche de senzație. Au jucat ani buni împreună, iar între cei doi exista o conexiune de-a dreptul incredibilă. ”O scrisoare pierdută” a fost un spectacol care a înregistrat un succes imens.

ADVERTISEMENT

Lucrurile aveau să se schimbe în 1977. Atunci, piesa a fost întreruptă după ce Toma Caragiu s-a stins din viață în urma cutremurului puternic din data de 4 martie în acel an. Actrița a vorbit la un moment dat despre relația dintre ei.

L-a numit pe marele actor un om ”fermecător”. Aveau o relație spirituală profundă și s-au înțeles de minune în numeroase colaborări. „Toma Caragiu era fermecător. Noi, într-o echipă, ne sprijinim. Relaţiile care se stabilesc între aceste personalităţi sunt aspre, strălucitoare, calde, fierbinţi.

Sunt sentimente de fraţietate, de caramaderie dusă până dincolo de bine şi rău, ceea ce înseamnă, în fond, o relaţie spirituală mai puţin atinsă de imediat.”, mai spunea actrița despre marele Caragiu.

Boala de care suferea Rodica Tapalagă

În ceea ce privește viața personală, Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște. Cei doi au împreună și un băiat, pe Barbu Popescu. În ciuda vieții sale spectaculoase însă, finalul avea să fie unul tragic.

Rodica Tapalagă s-a luptat cu o boală extrem de rară. Aceasta a fost diagnosticată cu colagenoză, denumită și boală sistemică. Cum se manifesta aceasta? Prin proliferarea colagenului în țesutul conjunctiv.

Cauzele bolii nu au fost cunoscute nici măcar până astăzi. Chiar și așa, specialiștii spun că este vorba despre o tulburare a sistemului imunitar. Astfel, pe 18 decembrie 2010, Rodica Tapalagă a murit.

Avea 71 de ani atunci, iar fiul său povestea că actrița suferea de mai multe boli. Pe de altă parte, colagenoza ar fi fost cea mai gravă. Boala i-a afectat plămânii și rinichii, ulterior aducându-i sfârșitul.

ADVERTISEMENT
Tags: