News

Furtuna Ciaran a devastat jumătate de Europă. Țări măturate de vânturi de 140 km/h

Furtuna Ciaran va rămâne ca o amintire de coșmar pentru mulți europeni din vestul și sudul continentului din cauza distrugerilor provocate.
04.11.2023 | 12:49
Furtuna Ciaran a devastat jumatate de Europa Tari maturate de vanturi de 140 kmh
Furtuna Ciaran a lovit jumătate de continent/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Furutna Ciaran a devastat partea de vest și de sud a Europei, iar unele țări abia acum urmează să se fie afectate. Bilanțul morților a ajuns la 15 persoane, iar situația s-ar putea agrava în Franța unde este așteptată o nouă furtună, Domingos, transmite observatornews.ro.

Meteorologii din Italia susțin că Ciaran este cea mai puternică furtună cu care țara s-a confruntat în ultima sută de ani, vântul atingând rafale de până la 140 de kilometri pe oră. Șase italieni au murit, iar autoritățile continuă operațiunile de salvare.

ADVERTISEMENT

Marile orașe ale Italiei s-au confruntat cu inundații de amploare care au afectat casele, spitalele și magazinele, iar zonele mai izolate, localnicii și-au salvat viețile cu ajutorul bărcilor furnizate de autorități.

O femeie din Toscana a rămas fără casă după ce investise toate economiile în această locuință. „Mi-am folosit toţi banii ca să cumpăr casa, să o repar, iar acum totul este distrus”, spune femeia.

ADVERTISEMENT

Mulți italieni sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile au gestionat intervenția pentru limitarea și înlăturarea efectelor furtunii Ciaran. „Sperăm că o să vină cineva să ne ajute, pentru că, până acum, nu a venit nimeni nici măcar să ne aducă apă, din moment ce apa nu este potabilă. Măcar câteva sticle de apă”, spune un bărbat afectat de inundații.

Însă nu doar în Italia, ci și în alte țări europene echipajele de intervenție au fost suprasolicitate, fiind nevoie de elicoptere și bărci pentru a salva multe dintre persoanele care s-au refugiat pe acoperișurile caselor. Apele au afectat și suprafețe importante de terenuri agricole.

ADVERTISEMENT

În orașe deosebit de periculoși s-au dovedit copacii doborâți de vânt. Astfel, în centrul capitalei Spaniei, Madrid, o femeie a fost ucisă de un arbore care a fost pus la pământ, iar în Belgia și-au pierdut viața în circumstanțe similare un copil de 5 ani și o femeie de 64 de ani. „Am emis o alertă prin intermediul reţelelor sociale pentru a cere tuturor să rămână în casă, să fie prudenți și să nu se apropie de copacii înalți”, spune primarul din Ghent.

În Spania, vântul puternic a dus la amplificarea rapidă a incendiilor de vegetații, îndeosebi în estul țării. În provincia Valencia, au ars peste 2.000 de hectare, iar 850 de oameni au trebuit să-și părăsească locuințele. Peste 200 de pompieri au fost mobilizați pentru a împiedica flăcările să ajungă în zone locuite.

ADVERTISEMENT

Iar efectele furtunii Ciaran continuă să se producă, și alte țări urmând să fie lovite. În acest moment, autoritățile din Croația, Portugalia, Serbia și Spania au în vigoare un cod roșu de vânt, iar cele din Slovenia au emis cod roșu de ploi.

ADVERTISEMENT