News

Vânt de 200 km/oră, valuri de 20 de metri, victime omenești și pagube uriașe. Furtuna Ciaran a ucis 6 oameni în vestul Europei. Update

Furtuna Ciaran afectează o mare parte din Franţa, sudul Marii Britanii şi insulele din Canalul Mânecii. Intemperiile au provocat moartea unui şofer la nord-est de Paris.
02.11.2023 | 23:19
Vant de 200 kmora valuri de 20 de metri victime omenesti si pagube uriase Furtuna Ciaran a ucis 6 oameni in vestul Europei Update
Furtuna Ciaran a face ravagii în vestul Europei Foto: La Voix du Nord
ADVERTISEMENT
02-11-2023
21:38

Furtuna Ciaran a făcut noi victime în Europa

Crește numărul victimelor anunțate de autorități, după ce furtuna Ciaran a măturat vestul Europei. Potrivit Le Figaro, șase oameni au murit până în acest moment. După ce un șofer de camion a decedat, fiind surprins de un copac care a căzut peste el, în departamentul Aisne, la nord-est de Paris, o altă moarte violentă s-a produs în Le Havre.

Un bărbat, în vârstă de 70 de ani, a căzut de la balconul locuinței, balustrada fiind smulsă de vântul puternic, chiar în timp ce omul încerca să închidă obloanele.

Și în Belgia au fost raportate decese. Un copil de 5 ani a sfârșit cumplit, după ce a fost rănit de crengile căzute într-un parc, acolo unde se juca. De asemenea, o femeie de 64 de ani a fost și ea ucisă într-un parc.

Alte două femei au murit în Spania și în Olanda, în urma căderilor unor copaci. În urma acestor evenimente, autoritățile din statele europene au fost nevoite să închidă școli, aeroporturi, dar și serviciile de transport feroviar.

 

Furtuna Ciaran a lovit joi nordul Europei, cu vânturi puternice și ploi. În Franța s-au oprit serviciile aeroportuare, feroviare și de feriboturi. Un copac căzut a ucis un șofer de camion la nord-est de Paris, iar 1,2 milioane de gospodării din ţară au rămas fără electricitate.

Traficul rutier este interzis în Departamentul Finistere, din Bretania

Autoritățile din Finistere (Bretania) au îndemnat oamenii să stea acasă pentru a evita vânturile care ating viteze de până la 207 kilometri pe oră. Valurile din nord-vestul provinciei franceze au crescut la 20 de metri, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

„Repet: stați acasă”, a anunțat prefectul Alain Espinasse. În departamentul Finistere din Bretania, unde vânturi ce au depășit viteza de 200 k/h au fost înregistrate în localitatea Pointe du Raz, două persoane au fost accidentate uşor, iar traficul rutier este în continuare interzis până la noi dispoziţii, a anunţat mai prefectul.

Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a declarat pentru FranceInfo că un şofer de camion a murit în departamentul Aisne, la nord-est de Paris, după ce un copac s-a prăbuşit peste vehiculul său. “Asta arată că şi în regiunile care nu se află sub un cod roşu există un risc foarte mare pe drumuri”, a adăugat ministrul Clement Beaune.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a transmis la rândul ei, într-o postare pe reţeaua X că furtuna Ciaran a lăsat deja 1,2 milioane de locuinţe fără electricitate. De altfel, însuşi Emmanuel Macron s-a alăturat numeroaselor mesaje ale autorităţilor, îndemnându.i pe francezi la prudenţă în faţa acestui eveniment climatic. “Nu vă asumaţi niciun risc. Rămâneţi acasă şi încercaţi să aflaţi veşti despre cei dragi care au rămas izolaţi”, a scris Macron pe reţelele de socializare.

Furtuna Ciaran, care vine după Furtuna Babet, care s-a manifestat în urmă cu două săptămâni, este generată de un curent puternic din Atlantic și aduce ploi abundente și vânturi puternice care au provocat deja inundații în Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, Insulele Canalului sunt cele mai afectate. BBC relatează că pe insula Guernsey, ferestrele și acoperișurile caselor au fost distruse, motiv pentru care familiile au căutat adăpost în hoteluri.

Sudul Angliei a fost și el afectat de furtuna Ciaran. Un număr mare de școli sunt închise, iar serviciile de urgență îi avertizează pe locuitori să evite zonele de coastă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fost afectată şi Olanda, iar compania aeriană KLM a anulat zeci de zboruri spre şi dinspre Aeroportul Schiphol din Amsterdam, pentru ziua de joi.

ADVERTISEMENT