News

Gabriela Firea, despre negocierile de la Cotroceni: “Președintele nu a respins categoric varianta PSD”

14.12.2020 | 20:44
Gabriela Firea despre negocierile de la Cotroceni Presedintele nu a respins categoric varianta PSD
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, fostul primar general al Bucureștiului a declarat că în urma negocierilor de astăzi, de la Palatul Cotroceni, nu s-a ajuns la un consens referitor la numirea unui prim-ministru. De asemenea, “președintele nu a repins categoric propunerea de prim-ministru al PSD”, ceea ce lasă loc unei posibilități ca Alexandru Rafila să încerce să formeze o majoritate în jurul său.

Viitoarea senatoare din circumscripția București a discutat despre consultările pe care le-a purtat Partidul Social Democrat cu președintele României, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Firea a continuat să explice condițiile în care Partidul Social Democrat ar fi dispus să negocieze un guvern de uniune națională.

Firea despre negocierile de azi de la Cotroceni: “Președintele nu a respins categoric varianta Alexandru Rafila”

“Este o voce importantă din partea Europei și cred că trebuie să fie ascultată, așa cum trebuie să fie ascultată vocea poporului român. Alegerile au fost câștigate de PSD, fapt recunoscut astăzi de Iohannis, ne-a felicitat astăzi.

ADVERTISEMENT

Varianta democratică este acea ca partidul câștigător în alegeri să primească permisiunea celorlaltor partide, să numească prim-ministrul și în jurul acestuia să se poarte aceste discuții. În loc de acest lucru, partidele se întâlnesc informal să împartă posturi.

Președintele a spus că propunerea noastră de prim-ministru este una cât se poate de onorabilă, deci nu am avut o respingere.

ADVERTISEMENT

Noi am susținut faptul că, având în vedere că observăm din declarații și atitudini că nu se dorește ca următoarea formulă să fie construită de către PSD cu o susținere minoritară, atunci am venit cu o soluție care arată respect pentru cetățeni. 

Am dovedit că suntem dispuși la orice compromis politic în sensul bun și suntem deschiși unei formule de guvernare la care să participe toate partidele care au intrat în Parlament.

ADVERTISEMENT

Noi am propus formula guvern de uniune națională care să cuprindă reprezentanți ai tuturor partidelor care au intrat în pragul electoral, iar prim-ministrul să fie din partea partidului câștigător, profesorul Rafila, având specialiști pregătiți și pentru celelalte domenii.

Dacă se va accepta această formulă, suntem deschiși la dialog și în negocieri se pot stabili portofoliile. Nu vrem să adâncim situația nefericită a țării, avem o criză politică, o situație economică dificilă și nu ar fi cazul să intrăm într-o criză politică.

Prioritar acum este să salvăm cât mai multe vieți și să avem un guvern cât mai repede posibil”, a declarat Gabriela Firea la România TV.

Fostul primar general: “Mai mult de 60% dintre români consideră că soluția PSD este una foarte bună”

“Vreau să subliniez faptul că a apărut o cercetare sociologică care arată că mai mult de 60% dintre români consideră că soluția lansată de PSD pentru poziția de prim-ministru este una foarte bună, în interesul românilor, care ar ști exact ce să facem în prima clipă.

Suntem singura țară europeană care păstrăm împărțirea în spitale covid și non-covid, iar bolnavii sunt primiți cu greu în alte spitale. Pentru una-două excepții nimeni dintr-o țără civilizată nu a anulat programul de testare masivă care ar opri această răspândire comunitară.

Din discuțiie de astăzi de la Palatul Cotroceni eu nu am întrezărit o respingere categorică a propunerii noastre, a rămas ca după consultări să se mai anunțe încă o rundă de negocieri”, a adăugat Firea.

ADVERTISEMENT