News

Gabriela Firea schimbă taxa de poluare! Șoferii din București și Ilfov care conduc mașini Euro 3 devin și ei buni de plată

02.09.2019 | 13:27
Gabriela Firea schimba taxa de poluare Soferii din Bucuresti si Ilfov care conduc masini Euro 3 devin si ei buni de plata

Gabriela Firea a venit cu noi precizări despre taxa de poluare a mașinilor, așa-numitul proiect „Oxigen”, care se află încă în dezbatere publică. Astfel, proiectul va fi modificat astfel încât posesorii de autoturisme cu norme de poluare non euro, euro 1 și euro 2, indiferent de județul din care provin, să fie puși să plătească vinieta. În prima fază proiectul excepta de la plata taxei de acces mașinile care sunt înmatriculate în București sau în Ilfov, măsură care a fost considerate discriminatorie.

Gabriela Firea aduce schimbări taxei de poluare

Anunțul privind modificările aduse taxei de poluare a fost făcut chiar de Firea, prin intermediul unui live pe facebook: „Am luat hotărârea de a reformula acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte județe, dar care circulă zilnic prin București și să îmbunătățim acest articol. Trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism și nu la județul în care este înmatriculat.

Prin această formulare sugerată, practic se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte județe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare”, a anunțat luni primarul Capitalei Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Noi informatii despre proiectul Oxigen! Ma bucur ca proiectul pentru limitarea masinilor poluante in Capitala avanseaza rapid si suscita interes din partea dumneavoastra! Sunt increzatoare ca, la finalul perioadei de consultari, textul rezultat, care va cuprinde sugestiile primite, va fi unul bun si complet. Bucurestiul are nevoie de noi toti, sa construim impreuna, cu responsabilitate si grija fata de fiecare cetatean si viitorul nostru si al orasului.#OxigenPentruBucuresti#noivremaercurat#parereataconteaza

Gepostet von Gabriela Firea am Montag, 2. September 2019

Cum arată modificările propuse de Gabriela Firea privitoare la taxa de poluare

Începând cu ianuarie 2020, urmează ca accesul să fie interzis în centrul orașului pentru toate mașinile cu grad de poluare non euro, euro 1 și euro 2, fără să mai conteze județul din care aceste autovehicule sunt înmatriculate. Totodată, nu vor mai fi exceptate de la plata vinietei de poluare mașinile care au numere de București sau Ilfov cu grad ridicat de poluare. Așadar, bucureștenii care dețin o astfel de mașină vor trebuie să plătească și ei 1.900 de lei pentru a circula prin oraș.

O altă modificare adusă este cea care privește mașinile euro 3, pe care PMB ar fi vrut să le taxeze pentru a avea acces în centrul orașului. Acum Firea a anunțat că aceste mașini ar putea să fie interzise în centru. De asemenea, locuitorii din centrul Capitalei care dețin mașini cu normă de poluare ridicată, respectiv non euro, euro 1 și euro 2, ar putea primi eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei în schimbul casării mașinilor, cu care să-și poată achiziționa electrocasnice.

Proiectul vinietei „Oxigen” se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei. El propune două tipuri de vinietă: vinieta C va fi plătită pentru accesul în centrul orașului, iar vinieta B pentru accesul în restul Capitalei. O vinietă B, care oferă accesul în tot oraşul Bucureşti, inclusiv în Centru, costă 1.900 de lei pe an.