Life

Gestul care atrage țânțarii ca un magnet în jurul tău. Cum poți evita rapid o astfel de situație

Gestul prin care aduni țântarii precum un magnet în jurul tău. Modalitatea rapidă prin care poți evita o astfel de situație.
16.05.2023 | 00:40
Gestul care atrage tantarii ca un magnet in jurul tau Cum poti evita rapid o astfel de situatie
Gestul simplu pe care îl facem zilnic și prin care atragem tantarii. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care țânțarii încep să-și facă apariția și să ne înțepe. Unii dintre noi îi atragem ca un magnet în urma unui gest pe care obișnuim să-l facem, în fiecare zi, dar pe care nu-l putem evita, căci ne asigură sănătatea. Totuși, cum putem scăpa rapid de aceste insecte?

Cum atragem țânțarii să ne muște fără să ne dăm seama

Un studiu de la Universitatea Politehnica din Virginia arată că prin simplul fapt că ne spălăm cu săpun devenim ținte ale țânțarilor. Experții care au efectuat cercetările spun că insectele de acest tip iubesc aroma săpunului, fiindcă îl asociază cu aportul de zahăr din nectarul plantelor, pe care îl absorb atunci când nu se hrănesc cu sânge.

ADVERTISEMENT

”Faptul că folosim săpunuri cu mirosuri florale și fructate înseamnă că acum mirosim a floare și a om în același timp. Ca și cum noi am mirosi ceva care seamănă atât cu cafeaua, cât și cu o brioșă. Foarte atrăgător”, justifică Clement Vinauger, liderul cercetării de la Universitatea Politehnica din Virginia, informează The Guardian.

Studiul s-a bazat voluntari care au trimis la universitate mostre de textile, pe care le-au purtat pe mână, înainte sau după ce s-au spălat cu patru mărci de săpun foarte utilizate în Statele Unite ale Americii: Dove, Dial, Native și Simple Truth.

ADVERTISEMENT

Săpunul atrage țânțarii. Ce explicație au oamenii de știință

Oamenii de știință au mai concluzionat odată cu această testare că alegerea săpunului este relevantă în a evita o înțepătură de țânțar. În același timp, s-a descoperit și că efectele săpunului depind de la om la om, fiindcă nu miroase la fel pe fiecare.

”Este remarcabil faptul că o persoană care este extrem de atractivă pentru țânțari înainte să se spele poate să devină și mai atractivă cu un anumit săpun și apoi poate deveni respingătoare pentru țânțari cu un alt săpun”, a mai transmis Vinauger.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, rezultatul a fost că mostrele cu miros de Dove, Dial și Simple Truth au atras cei mai mulți țânțari, iar săpunul Native cei mai puțini. Experții au concluzionat și că acesta conține miros de nucă de cocos, care nu este favorizat de aceste insecte.

Cât de gravă este mușcătura de țânțar

Înțepăturile țânțarilor sunt foarte periculoase. Pe lângă faptul că ne pot provoca umflături roșii și mâncărimi, ne pot și transmite boli, prin sângele pe care l-au luat de la o altă persoană. Malaria și virusul Zika sunt unele dintre cele mai grave consecințe ale mușcăturilor acestor insecte.

ADVERTISEMENT
Tags: