Sport

Gianni Infantino cere măsuri radicale după scandalurile de rasism de la Udine și Sheffield. Anunțul președintelui FIFA

Gianni Infantino condamnă dur episoadele de rasism de la Udinese - AC Milan și anunță că vor fi luate măsuri foarte dure împotriva suporterilor rasișt.
21.01.2024 | 19:57
Gianni Infantino cere masuri radicale dupa scandalurile de rasism de la Udine si Sheffield Anuntul presedintelui FIFA
FIFA declară război total rasismului. Mesajul lui Gianni Infantino după ce fanii lui Udinese l-au umilit pe Mike Maignan
ADVERTISEMENT

Așadar, FIFA își dorește ca în astfel de cazuri de rasism ca echipa ai cărei suporteri sunt responsabili de gesturile demne de Evul Mediu să piardă meciul. De altfel, nu doar Serie A a fost lovită de un astfel de episod, ci și în Marea Britanie, unde partida dintre Sheffield și Coventry nu a fost scutită de un asemenea eveniment.

Mesajul lui Gianni Infantino după ce fanii lui Udinese l-au umilit pe Mike Maignan

Așadar, se anunță vremuri grele pentru suporterii rasiști și pentru echipele care îi tolerează.. ”Evenimentele care au avut loc sâmbătă la Udinese și Sheffield sunt total detestabile și complet inacceptabile. Nu există loc pentru rasism sau orice formă de discriminare atât în fotbal, cât și în societate.

ADVERTISEMENT

Jucătorii afectați de evenimentele de sâmbătă au sprijinul meu necondiționat. Avem nevoie de TOATE părțile implicate să ia măsuri. Totul începe cu educația din școli, astfel încât generațiile viitoare să înțeleagă că acest lucru nu face parte din fotbal sau din societate.

Pe lângă procesul în trei etape (meci oprit, meci reluat, meci abandonat), trebuie să implementăm o regulă ca echipa a cărei fani au scandat insulte rasiale și au determinat abandonarea meciului să piardă partida. De asemenea, este nevoie să fie date interdicții pe stadion în întreaga lume. FIFA dă dovadă de solidaritate deplină față de victimele rasismului și ale oricărei forme de discriminare. Nu rasismului! Nu oricărei forme de discriminare!”, a transmis Gianni Infantino.

ADVERTISEMENT

Portarul lui AC Milan, umilit de fanii lui Udinese

Portarul celor de la AC Milan, Mike Maigan, i-a acuzat pe fanii celor de la Udinese că au imitat sunete de maimuță și a părăsit, supărat, terenul. L-ar fi informat pe arbitrul partidei despre aceste derapaje, însă atunci când a văzut că nu se ia nicio măsură a plecat la vestiare. Coechipierii săi l-au urmat, însă lucrurile s-au calmat după câteva minute, când fotbaliștii au revenit pe teren.

Între timp, crainicul partidei îi anunța pe fani că Udinese riscă să piardă partida la masa verde, dacă vor continua cu aceste gesturi. “Nu putem juca fotbal așa. La prima lovitură spre poartă am auzit scandări care imitau maimuțele și nu am spus nimic. La a doua fază au făcut-o din nou. Așa că le-am spus celor de pe bancă și celui de-al patrulea arbitru. Trebuie să existe sancțiuni foarte dure. Doar cu vorbitul nu se face nimic“, a declarat Mike Maignan, citat de jurnalistul Fabrizio Romano.

ADVERTISEMENT

AC Milan reușise să deschidă scorul în minutul 31 prin Loftus-Cheek, însă meciul a fost întrerupt în minutul 33 din cauza scandărilor rasiste. Jucătorii celor de la AC Milan au plecat la vestiar, însă au revenit după aproximativ 3 minute. AC Milan s-a impus dramatic în cele din urmă prin golurile reușite de Luka Jovic (’83) și Noah Okafor (90+3′).

Desigur, clubul AC Milan a condamnat dur comportamentul fanilor lui Udinese. Rasismul nu are ce să caute în fotbal. Suntem șocați! Suntem alături de tine, Mike”, au transmis cei de la AC Milan. Aceeași atitudine au avut-o și oficialii Serie A, cei care au transmis ”condamnăm toate formele de rasism!”.

ADVERTISEMENT

Între timp, în Marea Britanie, partida dintre Sheffield și Coventry a fost la fel de controversată, conform The Guardian. Și aici, un fotbalist a fost victima scandărilor rasiste.Este vorba despre Kasey Palmer, de la Coventry, care a fost terorizat de fanii lui Sheffield. Proprietarul celor de la Coventry, Doug King, a reacționat, și l-au asigurat pe Palmer de tot sprijinul.

Între timp, cei de la Sheffield Wednesday  au anunțat că sunt ”șocați și întristați”, iar cine va fi găsit vinovat ”se va confrunta cu cele mai stricte sancţiuni posibile atât din partea Sheffield Wednesday, cât şi din partea legii”.

ADVERTISEMENT
Tags: