News

Grăniceri ucraineni înarmați, găsiți pe teritoriul României. S-au rătăcit în timp ce urmăreau un grup de dezertori

Incident inedit în județul Maramureș, unde un grup de grăniceri ucraineni înarmați au ajuns pe teritoriul nostru, după ce s-au rătacit.
17.06.2023 | 18:32
Graniceri ucraineni inarmati gasiti pe teritoriul Romaniei Sau ratacit in timp ce urmareau un grup de dezertori
Incident neobișnuit pentru polițiștii de frontieră/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polițiștii de frontieră din Maramureș au avut parte de un incident aparte în cursul zilei de sâmbătă, când au dat peste o patrulă de grăniceri ucraineni, care aveau asupra lor pistoale-mitralieră, patrulă care se rătăcise pe teritoriul României, transmite Antena 3.

Era pentru a doua oară în aceeași zi când polițiștii români descopereau un caz de trecere frauduloasă a frontierei. Prima dată au găsit trei bărbați din Ucraina care au intrat ilegal în România pentru a scăpa de amenințarea serviciului militar.

ADVERTISEMENT

Azi, în jurul orei 11.15, în raza de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Vişeu de Sus, lucrătorii noştri au depistat trei bărbaţi, cetăţeni ucraineni, care au trecut ilegal din Ucraina în România, în zona Vaserului (…)

Cei trei cetăţeni ucraineni au solicitat o formă de protecţie statului român şi urmează să se desfăşoare procedurile specifice în astfel de situaţii”, se spune într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

ADVERTISEMENT

La aproximativ o oră de la găsirea transfugilor, grănicerii români au dat peste o patrulă înarmată alcătuită din trei grăniceri ucraineni. Se pare că aceștia porniseră în urmărirea primilor trei ucraineni, însă nu au reușit să-i prindă.

Când s-au întâlnit cu românii, polițiștii de frontieră ucraineni s-au scuzat afirmând că s-au rătăcit din cauza ceții de pe munte care le-a redus considerabil vizibilitatea și au intrat din greșeală pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, grănicerii români i-au dus pe ucraineni la postul din Vișeul de Sus pentru clarificarea incidentului, iar apoi i-au lăsat să se întoarcă pe teritoriul ucrainean. „Echipajul ucrainean, conform prevederilor legale şi acordului bilateral între cele două state, s-a întors pe partea ucraineană”, a precizat sursa citată.

Zona din Maramureș a frontierei dintre România și Ucraina este o rută folosită de ucrainenii care nu vor să fie mobilizați și trimiși pe front, însă relieful muntos presupune și riscuri majore pentru cei care se aventurează să treacă ilegal frontiera.

ADVERTISEMENT

Pe 24 decembrie, șase tineri ucraineni cu vârste între 22 și 23 de ani, au trecut ilegal granița cu România prin apropierea vârfului Pop Ivan, înalt de 1938 metri. Cei șase s-au rătăcit în munți, doi dintre ei suferind fracturi în urmă unor căzături.  Din nefericire, doi membri ai grupului au fost găsiți fără viață, din cauza temperaturilor scăzute.

ADVERTISEMENT