Life

Greșeala care te poate lăsa fără carnet când faci o depășire. Ce spune Codul Rutier

Este o greșeală pe care o fac mulți șoferi atunci când fac o depășire. Iată ce ne arată Codul Rutier din România și ce reguli se aplică.
02.11.2023 | 20:17
Greseala care te poate lasa fara carnet cand faci o depasire Ce spune Codul Rutier
Greșeala care te poate lăsa fără carnet când faci o depășire. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Greșeala care te poate lăsa fără carnet când faci o depășire. Ce spune Codul Rutier de la noi din țară.

Greșeala care te poate lăsa fără carnet când faci o depășire

Dacă faci o depășire pe stradă trebuie să știi că există consecințe grave dacă nu respecți întocmai litera legii. Mai precis, există unele greșeli pe care le fac mulți români și care îi pot costa carnetul de conducere.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Rutier, depășirea este manevra prin care un vehicul trece în fața altuia pe stradă, ambele deplasându-se pe același sens de circulație.

Pentru a realiza o depășire trebuie să schimbi direcția de mers și în consecință să schimbi banda pe care te afli.

ADVERTISEMENT

Depășirile făcute neregulamentar pot să le aducă multe probleme șoferilor în trafic. Ele pot fi penalizate de oamenii legii și sunt sancționate mai aspru acum, conform Noului Cod Rutier.

Ce amendă poți lua dacă faci o depășire ilegală

Amenzile pentru depășirile nepermise încep de la 870 de lei și pot ajunge până la 1.160 de lei. De asemenea, poți avea și permisul suspendat până la 60 de zile.

ADVERTISEMENT

Regulile pentru a face o depășire corectă sunt următoarele: trebuie făcută pe partea stângă și trebuie să ne asigurăm înainte că vehiculul din fața noastră nu a făcut vreo manevră de schimbare a direcției pentru că există riscul să ne ciocnim.

Nu în ultimul rând, trebuie să verificăm și dacă condițiile traficului la acel moment ne permit să facem depășirea.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, poate fi periculos să efectuăm depășiri pe ploi torențiale sau pe vremea de iarnă cu zăpadă pe carosabil. Există și alte nereguli grave pe care le comit șoferii și care atrag sancțiuni grave.

Astfel, în unele cazuri poți rămâne fără permis de conducere pentru 90 de zile în situațiile în care conduci după ce ai băut alcool, mașina are defecțiuni grave la frână și pui în pericol circulația. De asemenea, tot 90 de zile rămân fără permis și cei care nu opresc la trecerea cu calea ferată.

ADVERTISEMENT
Tags: